論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

樓主我都係今晚比一個月通知信公主, 但係我會提早放佢走, 照計人工, o個o的錢我慳番少少當用來買補品, 我又要將我 3 歲半既仔送去上午托管下午返學...唉, 我諗起頭又痛了..

真係希望新姐姐可以生生性性, 真係識一種語言大家都明白到, 溝通到啦... 唉, 學今天勞工署員工講, 唔想比外傭蝦咪請本地工人囉, 請得就要預左比人玩.. 聽起都真係心酸... 我只能嘆一句有咁既政府先會有咁好既外備條例囉

侯爵府

我好辛苦先捱到今時今日新工人出左 visa, 現在我家公主我係去年 1/8/08 請, 唉, 我真係無理由益佢比 3480 佢回鄉享福, 佢已經來 hk 享受 7 個月啦,

原帖由 mycathy 於 09-3-6 16:42 發表
如果我依家炒佢, 係益左佢(三千四百蚊), 定係都對佢有唔好處,因為佢完唔到約

侯爵府

唔係架, 我用通知期代替佢餘下既日子, 我問左勞工處了, 再加上我會立即通知 immi 由 25/3 已經再與我無任何合約問題~~ 佢死佢事, 我買機票比佢係 1/4/09, 勞工處話無法例講明我地要比咩機票佢, 1/4/09 佢除非病, 有意外上唔到機, 我先又要再比錢佢~

只係我地合約關係完左佢地自動轉 14 日免入境 travel 簽証咋~

原帖由 demio 於 09-3-6 17:06 發表
期實比一個月通知工人, 但又會提早放佢走, 咁工人都好著數; 例如你今日比一個月通知, 照計應該4月5日last day, 但你比佢早走係因為你唔需要佢返工, 咁即係話工人人工照拿, 但實際工作期至4月5日, 之後佢再可以留多14 ...

首頁

尾頁

跳至