夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

原帖由 smileemily 於 09-3-27 16:31 發表
唉..我c6已經 2weeks無返工了.....淨係我份人工根本唔夠cover....叫佢搵工又話對住我好大壓力....我唔出聲...佢又不停手打機上網...成日話等人打電話黎通知...大佬呀...你都著緊下...四圍打電話搵下丫....唉....好想 ...

你c6做咩工架,2wk暫時都唔係好耐
不過若無自動自覺的做老婆見到都會好嬲
你唔好迫佢太多,but若過成個月都無變的話再勸佢啦

男爵府

我的情況比較特別,yr 07尾,c6已經話無糧出,老細問佢留唔留,c6都照做(佢同個老細由上司至僱主關係,合作都有十幾年),直至yr08過年後,開始有返糧出,但就減左5k,都好過無呀!c6 同我講間公司都應該唔得,咁我咪叫佢搵下工囉!佢答我而家返緊工點揾呀!yr 08 尾 10月,終於間公司closed. 一直到而家,都未有一個interview(佢有send resume ).
我認我係嬲佢,少少野我會好嬲,因佢可以早d選擇離開.
我有做野,都夠供樓,開支,但我有個囡2yrs,而家意外有左,你話係咪會好煩呀!
另外,佢得閒唔理個囡,一路個囡都係99湊,放工湊佢返我家,最近個囡濕疹發,星期一放工見到手臂+手腕流血(面積好大),99話唔比佢抓就哭,所以由得佢抓,其實已經幾個禮拜都係咁!星期六,日我湊就無損,一到我返工就流晒血,咁我咪同c6講,不如你起家睇住個囡,佢話無可能24hrs睇住佢,唔比佢抓,我咪話你自己都有眼睇啦!點解我得呀!

複式洋房

好似越來越多人被裁,仲要好似係男性比例多些.個市真係少佐好多工揾人.我都覺得好好彩我C612月被裁,剛剛找到工4月返.
希望D男人要面對現實,唔好要求甘多啦.先揾份工做住先,到個市好番先再轉啦.

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 dindin123 於 09-3-27 17:19 發表
我的情況比較特別,yr 07尾,c6已經話無糧出,老細問佢留唔留,c6都照做(佢同個老細由上司至僱主關係,合作都有十幾年),直至yr08過年後,開始有返糧出,但就減左5k,都好過無呀!c6 同我講間公司都應該唔得,咁我咪叫佢搵下工 ...

所以有d男人成日批評香港女人呢樣果樣
實情我覺得好多香港女人好叻
就算個男人失業, 個女人可以頂住
個男人乜野家務都唔做, 個女人又可以自己做, 或自己出錢請工人做
個男人乜仔女都唔湊, 個女人又可以一路返工, 一路湊小朋友....

其實, 有些香港男人是否給縱壞了?

調番轉, 我記得我放產假時, 我老公大安旨意我湊晒, 同埋做晒家務, fine, 我覺得無問題

但係, 到我返番工, 原來佢又係乜都唔做...

跟住同我講, 因為大家要分工

但係, 分工? 怎麼分呢? 體力上, 我出大半, 經濟上, 一人一半, 這叫分工???

不過, 雖然憤憤不平, 但生活仍是這麼過...

複式洋房

我個人認為你都係唔好念住揾c6去照顧好個女,唔好話你個女有濕呀.叫佢地幫手咪棧激氣.一時就セ都俾D細路食,(炸嘢呀.冰嘢呀.)一時冰又唔幫佢地穿多件衫.仲有隨時跌倒佢都唔知. 始仲男人比較適合去返工,如果有得揀我希望自已留係屋企照顧小朋友.
原帖由 dindin123 於 09-3-27 17:19 發表
我的情況比較特別,yr 07尾,c6已經話無糧出,老細問佢留唔留,c6都照做(佢同個老細由上司至僱主關係,合作都有十幾年),直至yr08過年後,開始有返糧出,但就減左5k,都好過無呀!c6 同我講間公司都應該唔得,咁我咪叫佢搵下工 ...

男爵府

唉~~到我啦!!!
今次真係足足一個月無返工啦...
講又講唔聽...點算呀...
我真係忍唔住會話佢,但佢又覺得我黑口黑面
點解佢唔返工,但問題變左落我身上架!?
我push佢...又係我錯

男爵府

我C6都係話我黑口黑面,佢已經6個月無工開啦!

原帖由 smileemily 於 09-4-7 14:16 發表
唉~~到我啦!!!
今次真係足足一個月無返工啦...
講又講唔聽...點算呀...
我真係忍唔住會話佢,但佢又覺得我黑口黑面
點解佢唔返工,但問題變左落我身上架!?
我push佢...又係我錯 ...

男爵府

原帖由 dindin123 於 09-4-7 15:48 發表
我C6都係話我黑口黑面,佢已經6個月無工開啦!

6個月???你咁都頂得住???
嘩..唔黑面就假啦!!
d男人又唔諗下自己有問題...仲好意思怪個老婆黑面??唔趕佢出街都算係咁啦.....
我c6成日話有壓力!!又唔諗下我d壓力大過佢N咁多倍..

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 環保接龍勳章

Agree.
原帖由 marwai_1030 於 09-3-10 07:44 發表
Hi ndw,

現在呢個時候唔需要太介意"女主外,男主內"的觀念
之前我有睇"tvd"一個新聞節目,
就係講"女主外,男主內"的觀念,
現在好多人好似你們的情況,
其實只要你們夫妻覺得ok就可以la

...

洋房

原帖由 (!_!) 於 09-3-8 14:44 發表
我老公失業接近兩年, 一直靠我一份糧加積蓄過, 好無奈, 亦很影響夫婦感情. 唔知可以點算, 亦唔想為此離婚.

你真係好 我人工少左 俾少左dd 家用 佢就要生要死 !

男爵府

其實佢搵唔到野做,都唔關係佢問題,(佢有搵,但我覺得唔夠積極),不過昨晚又因為咁嘈,我問c6有無消息,佢就答"有就唔駛坐係到啦!"-我覺得駛唔駛咁晦氣呀!之後,呀囡濕疹發,亂咁抓,損左,我好惡咁話個囡,我知我唔好,但個時心情勁差,c6問我做麥,我無出聲,之後就同個囡訓左!
到2:00am佢整醒我,傾左一鎮,佢同我講對住我好辛苦,佢話我有女人週期病,成日發氣,我就同我對佢都好辛苦.
其實點解我咁嬲,係因為佢yr07尾已經無糧出,個老細都叫佢走啦!佢又唔走,4個月後有返糧出,但就減5k,yr 08中,佢同講,間公司唔掂,會closed,我叫佢揾下,佢又話仲做梗唔揾住,好啦! 終於都closed 啦!又遇到海嘨+年尾,一直到而家都未有一個interview,你叫我可以點?大老呀!重有個囡要養+我肚入面重有個就出細呀!

男爵府

原帖由 dindin123 於 09-4-8 11:18 發表
其實佢搵唔到野做,都唔關係佢問題,(佢有搵,但我覺得唔夠積極),不過昨晚又因為咁嘈,我問c6有無消息,佢就答"有就唔駛坐係到啦!"-我覺得駛唔駛咁晦氣呀!之後,呀囡濕疹發,亂咁抓,損左,我好惡咁話個囡,我知我唔好,但個時 ...

咁你有無問過佢想點??
你試下唔好用責怪既語氣同佢嘈啦...
慢慢平心靜氣咁講,話佢知,你既壓力都好大...
應該互相體諒嘛!!!以前我c6一轉工,空檔期我都會嘈佢
但今次已經一個月了,我都可以控制到緒,
同佢講,屋企既支出係唔係都一樣咁多,
但錢就少左一半,真係唔夠
佢都明...而且今次無話對住我好大壓力啦...
雖然佢有搵工,但我覺得唔夠積極囉~
而且越來越懶...晚晚打機,日日中午後先起身
乜工都比人搵哂啦!!
我唯有調轉諗法,佢有多d時間陪我同仔仔都好既~
大家都放鬆d啦....有無野做都唔係控制範圍內
最緊要唔好影響大家既關係即

男爵府

畀面勳章

原帖由 anw620 於 09-3-27 12:59 發表
我都明,所以幾個月來我都無催,但屋企情況點一眼睇晒,唔通錢會係天上跌落來?唔搵工,咁幫手湊下b,做下家務,等我唔用工人,多幾千蚊鬆動d又唔肯,總之就激氣! ...

仲養工人呀?盞坐食山崩ja wo.....

can you employ some 鐘點家庭主婦去幫你手呀?

別墅

真係諗唔掂啲男人究竟點諗?好似樣樣嘢理所當然,c6仍未找到工(已經年半了),佢好努力搵工,我唔覺囉!

老闆要我報嘢讀,其實我都想讀, c6話幾時?我話5月開始

c6話到時可能有嘢做返工!其實大家都係諗阿仔啫,不過,我唔想為咗佢嘅空想而唔報course,尤其,現在的環境,我敢唔增值咩?

為咗阿仔,我一定要keep到份工........

男爵府

唉...
時間一日一日咁過...好灰
近排大家心情都唔多好
我成日都控制唔到,黑面 + 比說話佢聽
講真~我都唔想咁!!不過我真係睇唔過眼!!
唔搵錢都算~屋企野又唔肯做~
叫佢掃下地,叫左差不多2個月都未掃~
成日玩物喪志...無收入仲買野仲整搖控車
大佬呀...屋企d支出有數得計~
saving又唔多~仲有幾耐可以捱??
最慘係...佢仲覺得係我錯??係我比壓力佢!!
壓力...我比佢更大壓力!!
邊個黎可憐我??

禁止發言

首頁

尾頁

跳至