夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 emma_lws 於 09-3-9 23:10 發表
我老公都成2,3個月冇野做喇..
但佢又唔比我出去做野..佢話唔想湊仔
仲話湊仔好麻煩,,,但佢到依家都未搵到野做
我壓力都好大..驚冇錢用..但佢又話唔會冇錢
我都唔知佢D錢係點黎..佢又冇乜學歷
係大陸讀到中3,,佢做開 ...

有時d男人係咁
自己搵唔到野做, 但又唔想主內
其實都係各司其職啫
我老公未致於無野做
但係, 佢成日話佢間公司好似就執咁
我話: 都唔驚, 靠我份糧, 其實都可以基本維持到家庭開支
但係, 到時要佢做工人囉...唔請工人, 慳番一筆
不過, 我知佢實唔情願

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 dindin123 於 09-3-27 17:19 發表
我的情況比較特別,yr 07尾,c6已經話無糧出,老細問佢留唔留,c6都照做(佢同個老細由上司至僱主關係,合作都有十幾年),直至yr08過年後,開始有返糧出,但就減左5k,都好過無呀!c6 同我講間公司都應該唔得,咁我咪叫佢搵下工 ...

所以有d男人成日批評香港女人呢樣果樣
實情我覺得好多香港女人好叻
就算個男人失業, 個女人可以頂住
個男人乜野家務都唔做, 個女人又可以自己做, 或自己出錢請工人做
個男人乜仔女都唔湊, 個女人又可以一路返工, 一路湊小朋友....

其實, 有些香港男人是否給縱壞了?

調番轉, 我記得我放產假時, 我老公大安旨意我湊晒, 同埋做晒家務, fine, 我覺得無問題

但係, 到我返番工, 原來佢又係乜都唔做...

跟住同我講, 因為大家要分工

但係, 分工? 怎麼分呢? 體力上, 我出大半, 經濟上, 一人一半, 這叫分工???

不過, 雖然憤憤不平, 但生活仍是這麼過...

首頁

尾頁

跳至