論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

工人12月1 日黎到我屋企既, 想下星期補錢叫佢即走要點做呢??
有幾個問題:
1. 除左1個月代通知金之外, 3月1至離職日既糧係咪按日數計返比佢?
2. 大假要點計?
3. 機票日期係咪由我決定, 冇得比佢揀? (我唔想比佢再留o係香港)
4. 如果唔搵agent, 係咪都要搵人做witness睇住佢簽收代通知金? 呢個人可以係我朋友嗎?

男爵府

工人12月1 日黎到我屋企既, 想下星期補錢叫佢即走要點做呢??

有幾個問題:
1. 除左1個月代通知金之外, 3月1至離職日既糧係咪按日數計返比佢?

>>>yes
2. 大假要點計?

>>>1/12至離職日的日數 /(除以) 365 天 x 7天 x 日薪, 小數點要進位至整數, 例如 1.21日都要計2天.

3. 機票日期係咪由我決定, 冇得比佢揀? (我唔想比佢再留o係香港)

>>>No, 您不能規定佢邊日走, 佢有權留港14天.

4. 如果唔搵agent, 係咪都要搵人做witness睇住佢簽收代通知金? 呢個人可以係我朋友嗎?

>>>法律上冇規定要有 witness, 有witness 最大的作用係如佢玩野有多個人幫手咁解 jack, 最好錄影埋就更稳陣.

大宅

有關大假的問題, 應該係做滿1年先有7日, 佢都未夠1年, 是否不須要補$呢?

男爵府

做滿3個月就要按比例計, 未夠3個月就唔使計.

原帖由 honeylky 於 09-3-7 12:02 發表
有關大假的問題, 應該係做滿1年先有7日, 佢都未夠1年, 是否不須要補$呢?

別墅

仲有D問題
1. 機票有效期係咪要有14日?
2. 同佢講要炒佢, 簽晒文件之後係咪要叫佢即時離開我屋企?
3. 要唔要理會佢離開HK之前有冇地方瞓?
4. 有個唔知咩ALLOWANCE係咪只要比$100?

大宅

原帖由 taimun 於 09-3-8 23:55 發表
仲有D問題
1. 機票有效期係咪要有14日?
2. 同佢講要炒佢, 簽晒文件之後係咪要叫佢即時離開我屋企?
3. 要唔要理會佢離開HK之前有冇地方瞓?
4. 有個唔知咩ALLOWANCE係咪只要比$100? ...

1. Yes
2. Of couse
3. No
4.Yes. Travel allowance (Their country's airport to home)

首頁

尾頁

跳至