跳至

首頁

尾頁

大宅

起初以為小朋友過度了一日兩三餐的吃粥仔階段,飲食與成人餐單相近,一切會較為簡單。後來發現,原來成人/自己食野本身好求祈,如果餐餐要執正黎煮(避味精、增味劑、色素、罐頭、街頭小食等等),的確相當困難同費時。你地平日會俾小朋友食咩呢?除左煮飯,有無其他方便、有營養又好味的食物?

以我為例,我覺得呢個餐單幾沈悶,同埋幾花功夫:
早餐:奶 + 半個包
午餐:自己煮白飯/粥/粉 + 菜 + 肉
下午茶:自己煮三文治(通常蛋治,方便)+ 生果
晚餐:自己煮白飯 + 菜 + 肉
臨訓:奶

大宅

其實我無乜心得,因為我囝囝算係乜都食,不過,如果你囡囡鍾意奶,唔知佢係咪都鍾意奶味同唔鍾意粗糙的食物?可能你可以試下:

- 奶/豆漿 + 麥皮
- 菠菜蒸水蛋 (小朋友通常鍾意食水蛋)
- 老少平安 (用魚肉或用豬肉,如果用豬肉,我會買梅頭瘦,貪佢夠欶滑,然後chop到好碎好碎,碎到好似芝麻咁。)

唔知有無效呢?

原帖由 lamfanny 於 09-3-7 14:51 發表
我就好想親自煮美味又有營養的食物比我囡囡食. 我唔會嫌麻煩 , 反之, 我老公卻反對我入廚房入咁耐, 話攪餐冒個囡都係唔肯食. 唔係我煮得難食, 係佢唔太喜歡食野. 唉.. 一齊出街, 我地都係帶奶奶比佢飲 ...

大宅

咦~~有咩即食的有機的樽裝食品?

原帖由 lamfanny 於 09-3-7 16:49 發表
講講下離左題tim!

我曾經試過買有機的樽裝食品 , 有營養價值的. 不過, 要去d大型的 supermarket 才有得買.

可以一試.

大宅

可能我厭自己的餐單成日食中餐,有d悶,而且中餐比較重調味。

嘩,不過你淇淇都好犀利,可以幾乎謝絕味精﹗我可能慣左手,我腌肉都會落鼓油,唔多唔少都有味精,無咁健康。那麼我想請教你,你平日買的調味料係咪要刻意挑選?定係一般的超市都買到?

原帖由 Smallpigbb 於 09-3-7 17:04 發表

其實你張餐單都ok,你自己覺得有咩問題先,我肥淇o既餐單如下:-

早餐:一支奶200ml(未夠鐘食午餐前亦會俾一D麵飽同餅干當然要飲水啦)
午餐:食飯仔里面有菜同肉(餐後食蘋果或者yogurt)
下午茶:奶一支200ml (亦會有餅或者飽)
晚餐: ...

首頁

尾頁

跳至