自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

大宅

ccf2001 發表於 18-1-28 16:54
或者我講清楚少少,東華其實好多野係唔包

例如:孝服、石碑、骨灰盅、英雄利是....等等,佢好多野都冇包 ...

如果係我我諗果個時候我只想盡快處理好,
我真係唔會有心情每條數去計到足,
合理就ok,當然識人就最好。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

其實價錢真係可以差好遠,agent又真係可以食水好深,好多人都諗住agent做,唔洗煩,反正自己唔識,應該俾人賺,但其實真係可以就咁行入你心儀的殯儀館辦事處,直接同辦事處職員攪,其實佢地做嘅真係同agent一樣,一條龍服務,會教你細節嘢,有問必答,不用agent收費。

Rita    發表於 18-1-28 17:10

水晶宮

2024年龍年勳章

moontang 發表於 18-1-28 17:04
家母6年前過身,我自己一手一腳,跑生死註冊,排爐,萬國租堂(中size),包埋副壽,全程2萬4千幾,我覺得東 ...
我同你一樣, 每樣事都係自己一手一腳. 因為我地係行基督教儀式, 唔需要著孝服. 價錢同你相若. 只係多咗租旅遊巴來回的錢(因為家父住新界, 教友街坊年事已高, 為免佢地舟車勞頓, 我包咗架旅遊巴接佢地出入).

你還掛念她嗎? 我到現在仍然時常想起父親...

從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

珊瑚宮

孝服有人吾穿的,包來幹什么?

英雄利是,20又得200又得,包來幹么?

骨灰盅,淘寶野幾十元一個, 乜乜玉石幾萬元一個

石碑...普通石頭, 乜乜玉石,差幾百倍錢

衣紙 幾元一疊, 亦有幾十元一疊, 紙質不同

人包你的,無乜好野

玩具萬歲!

禁止訪問

大宅

Rita 發表於 18-1-28 17:10
我同你一樣, 每樣事都係自己一手一腳. 因為我地係行基督教儀式, 唔需要著孝服. 價錢同你相若. 只係多咗租旅 ...

唔掛亞娘永遠在心中,佢在天家happy過我多多聲

Rita    發表於 18-1-28 17:15

複式洋房

fitfish 發表於 18-1-28 17:10
孝服有人吾穿的,包來幹什么?

英雄利是,20又得200又得,包來幹么?

如果你有時間處理,是閣下有本事吧

禁止訪問

子爵府

WWT1234 發表於 18-1-28 16:45
我返而想知,17年12月尾家母離開,未過100日,請問能否和親威食團年飯同在農歷年拜年同派利是?
...
多數跟足鄕下習俗,我老公家有白事為100天,連娘家都不用返,怕影響父母健康,亦不入別人家門。但我嫂就百無禁忌,照去拜年。好睇自己跟不跟習俗。

珊瑚宮

香港,世界應最貴

東華算好平

平貴見人見智, 紙紮找本地老師傅同大陸行貨,差天同地price

棺材選澴保紙做, 蔗渣木,痴木紋紙皮, 又吾同錢

喃毛師傅個個身價吾同
玩具萬歲!

公爵府

noel2010 發表於 18-1-28 17:15
多數跟足鄕下習俗,我老公家有白事為100天,連娘家都不用返,怕影響父母健康,亦不入別人家門。但我嫂就百 ...

謝謝您的意見
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

複式洋房

kattsang 發表於 18-1-28 17:13
你係甘講東華食水深,甘不如你又報下外面價,等大家評下

我上面有講過

我卜最細靈堂,所有野都一樣

東華要五萬三,出面只收我三萬五,不過我之前俾人食咗三萬蚊

wcpcelia    發表於 18-2-14 15:20

象牙宮

辦理身後事須知www.fehd.gov.hk/tc_chi/cc/die_todo_c.pdf

持牌殯儀館名單上載於食物環境衞生署網頁: http://www.fehd.gov.hk/tc_chi/cc/lfp.pdf。 □

離世者親屬若要租用殯儀館的禮堂及殮房設施,可透過任何. 持牌殮葬商代辦或直接向殯儀館查詢。 2. C. 於宗教場地舉行喪禮. □ 如離世教友需在宗教場地舉行喪禮,可直接聯絡所屬宗教團體. 及透過持牌殮葬商作出安排。 D. 醫院提供的“院出” ...

http://www.fehd.gov.hk/tc_chi/cc/die_todo_c.pdf
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

公爵府

回覆樓主:

長知識,謝分享

珊瑚宮

ccf2001 發表於 18-1-28 17:17
我上面有講過

我卜最細靈堂,所有野都一樣
過左去就算,返正追不回,但求先人安樂
玩具萬歲!

禁止訪問

大宅

ccf2001 發表於 18-1-28 17:03
兩樣野啦

第一,市面好多都係包既

紅線扁柏紅利是封都會包的,我以為你話包埋入面d錢添,老實講孝服包埋咪打大條數囉,羊毛出自羊身上

珊瑚宮

樓主個親戚可能同個殯儀佬分錢
玩具萬歲!

複式洋房

fitfish 發表於 18-1-28 17:23
樓主個親戚可能同個殯儀佬分錢

你可以話我不對,但請尊重我的家人

大宅

kattsang 發表於 18-1-28 17:22
其實我覺得呢D真係唔洗包,子孫孝順既會寧願自己去揀個靚D既盅,靚D既石碑比先人住好D. 比人包都唔知包咩 ...

中肯,包得的灰盅都係平價貨,灰盅係會用好耐,原身玉石同磡件都已經爭幾千元,

首頁
12345...10

尾頁

跳至