自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章

原帖由 patpat234 於 09-3-8 00:39 發表
因為自己湊,全廣東話,而且仲有個把口唔停o既哥哥....

哥哥細個賓姐湊,又中又英,唔知講乜好,所以佢講野慢人一年....

咁哥哥宜家講野追到同年齡嗎?
我仔仔好遲先講口講野, 我好擔心.
就3歲但未識講句子.

子爵府

畀面勳章

原帖由 foreverbb 於 09-3-8 00:57 發表
放心啦!我個仔都好遲先識講野,識講野後,想佢停都停唔到,小朋友發展既野有快有慢,唔洗同人比較,keep住同佢講多D,帶佢同小朋友玩多D就得架啦!

你仔仔幾時識講野呀? 我仔仔睇左政府的評估.
話佢遲同年齡1年多. 自從睇左個日開始, 我就好大壓力.
醫生話我唔識教-.- 叫我去上下堂喎.

子爵府

畀面勳章

我BB 做左評估喇 醫生話叫我早點帶佢番學.
所以宜家讀緊HALF日囉N1.
我見佢番左三個星期會跟其他小朋友做野.
但學野方面未見明顯進步.

原帖由 Jasmine-4711 於 09-3-8 14:53 發表
如果3歲都講唔倒短句,快d去做評估,我b2歲已去母嬰院做評估,2.5歲再評估都肥左,排期到3歲才去政府評估中心.2歲入N1也冇幫助,現在每週去語言活療,家中練習最重要.我都上左好多家長班學教佢講野.

如担心,私家評估約$60 ...

子爵府

畀面勳章

我亞仔好怕羞, 慢熱. 但屋企又好動都不得了.
冇時停. 我評估完喇, 但早期訓練未有位呀.
要等囉. 醫生話番全日會對佢有更大幫助.
但暫時我只係比佢番到half日咋. afford唔起.
你仔仔幾歲開始讀全日班呀?

雖然好多人都叫我唔洗咁擔心,包括我老公.
因為佢平時好活潑. 但身為媽媽, 真係擔心到暈...

原帖由 patpat234 於 09-3-8 11:55 發表
佢除左講野慢仲有其他問題,所以佢評估完排早期訓練,同轉左間全日制o既學校,1年左右,講野同理解已經追返同齡.

首頁

尾頁

跳至