懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

我開刀生左差不多一個月, 生完之後發覺膝頭痛, 行平路無事, 但落樓梯落一層已經痛, 而且膝頭痛到踎唔到, 有無媽咪都係咁? 坐完月會唔會好返?

大宅

我小產左, 做完刮宮之後個膝頭又係好痛呀, 自從用左薑水熱孚個膝頭之後, 仲更加痛, 真係唔知點解.

大宅

我都係一樣痛...另加手指關節痛,瞓醒中指會僵硬...

伯爵府

我都一樣呀, 最先係手部麻痺,手指頭痺,手指關節痛, 之後膝頭痛, 腳踭痛, 頸膊痛, 隻手舉起時上臂和膊頭都好痛, 唔能夠舉直隻手...

宜家都尋求緊方法, 睇緊中醫, 但似乎未見功效. 宜家諗緊係咪要睇風濕病科的西醫, 唔知有無用呢?...

有好方法醫治的媽咪, 請教路.

洋房

你o地生完幾耐就開始痛呀?

伯爵府

原帖由 liks 於 09-3-8 11:40 發表
你o地生完幾耐就開始痛呀?

生完第七日腳眼位置就痛 (我諗係因為我第五,六日用生水洗過腳), 之後改為只用薑水洗腳, 同埋食過兩劑中藥, 好番... 點知, 到左第七個星期, 睡覺時雙手突然麻痺, 之後手指,手掌,手腕都痛 (我諗係因為我生完後一直都係用生水洗手), 食過中藥, 好左少少, 但係天氣一潮濕就痛番, 痛到上手臂,膊頭和頸, 而膝頭,腳眼都開始痛埋...

真係黑仔, 今次坐月竟然搞成咁, 上次夏天坐月都無咁樣的! 唔知咁樣算唔算係產後風呢?! 我媽咪話佢生完我之後就係產後風, 雙腳痛到幾乎行唔到, 睇左好耐中醫先調理番好, 但佢宜家老左都係成日腳踭痛, 要用特別的鞋墊...

珍珠宮

liks, 我以前同你一樣,開刀生完膝頭痛,落唔到樓梯,踎唔到, 跌左野落地只可以烏低身執. 搽過驅風油但後來陣味難聞無搽,唯有食多d薑醋, 同埋練多d踎低既動作.我果陣好似十週左右已完全無事,仲可以去跑步. 你放心D.希望你無事.

首頁

尾頁

跳至