母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

今日係一個好開心ga日子, 我餵奶到1歲了,
多謝呢到d媽咪, 如果唔係你地, 我諗我都唔會咁努力, 咁堅持去做, 因為係你地話我知人奶ga寶貴, 又係你地話我知餵人奶ga路係唔易行ga, 比我有足夠ga心理準備, 好在我ga問題唔算大, 不過原來都會好影響到我ga心情同奶量,
但係今日我做到, 我好開心我可以餵到我個女1歲了, 記得當初個女出世, 差不多24小時不停咁餵, 頭3個月真係晚晚無得訓, 連床都好少落, 不停咁餵, 就連自己媽咪, 朋友, 62, 99都唔支持, 街外人更加會用奇怪ga目光睇我, 初時連老公都想我夜晚餵奶粉, 等個女飽d訓好d, 但我幾累都唔放棄, 堅持我有奶就要餵, 無都要.....
我c6之後都知人奶ga好處, 咁佢都幫我做好多屋企野, 我都知佢份工好辛苦, 但佢都無話過我唔做家務, 就算屋企唔夠錢用, 都無迫我出黎返工,
其實我上親黎都見到好多媽咪向餵人奶到有好多問題, 呢d都係比緊力量我, 我係一個窮奶媽, 但因為我好好彩我無乳線炎, 我個女又食得好好, 我比好多媽咪幸福, 所以我要堅持, 我唔訓幾個月追奶量, 就可以比個bb有一世ga好處, 點解我唔做呢, 所以真係要多謝呢到d媽咪, 話比我知我ga事只係少事, 多謝......
我打呢篇野出黎唔係話比大家知我ga人奶路幾舒服, 我只係想講當時我睇到ga野係好大件事, 但宜家我諗番個女出世果時, 一切都係再芝麻綠豆ga事,
所以各位媽媽, 你地要努力, 堅持, 所有辛苦係值得嫁, 當係好辛苦ga時候諗下將來, 你會見到bb比別人的更健康, 起碼我就係例子.......

大宅

恭喜你啊! 我餵左3個月,一定會繼續努力!

伯爵府

你都好叻呀,恭喜哂你呀!
我都餵左細仔1歲1個月啦,雖然條路都真係好辛苦,但我都一定會堅持咯去,你都要繼續努力呀,其實我都有d後悔果時唔夠毅力餵大仔(try過幾次,佢唔肯埋身食,結果泵左1個星期,手都軟埋+上自己病,要食藥,最後停左)不過,有樣野我到而家都未做到 ,就係唔敢係公眾地方餵,一定要係育嬰室先敢餵咋 ,各位人奶媽媽大家一齊繼續努力啦

子爵府

醒目開學勳章

妳好叻呀! 妳這個信念很好呀! 我都餵咗亞囡就嚟11個月啦! 我既target係餵到2歲! 不過真係人奶媽唔易做, 雖然亞囡好聽話, 唔夠1個月已經唔飲夜奶, 我都有覺好瞓! 但是身邊四周圍人(mami, 62, 99)既壓力真係不少! 真係喊咗幾次! 不過好彩有老公支持! 所以才可以堅持到!
我地大家一齊努力啦!!!

大宅

恭喜恭喜, 我囡囡都16個月大了, 一齊努力吧!
你冇講錯, bb身體真的健康d, 我身邊不斷有朋友及大女的同學仔有病呀, 腸胃有事呀, 咩咩感染呀.....好彩兩個女d抵抗力ok, so far冇病冇痛, 關唔關人奶事? 我當關囉, hehe

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊