跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我個女識講好少野,仲只係識單字/疊,冇句子..
佢識講既eg有,ball ball,汪汪(狗仔),貓貓,fish,魚魚,你曳曳,媽媽,爹爹,yeahyeah(爺爺),麻麻(grandma),公公,paulpaul(婆婆),姑媽,拜拜,hi,唔要呀,唔係呀,no,five(成日同佢give me 5),sock sock(IN中文),鞋,餅餅,飽飽,mum mum(食野),梯梯(樓梯),mou(mouse),去街街,拔拔(屋企隻狗仔名),打打,雞(雞同龜都係叫雞)...

我唔記得佢仲識d咩,不過佢近呢個月學得好快,可能係返左香港,同多左小朋友玩,同埋有d哥哥成日同佢傾計...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 小傻b 於 09-3-10 01:08 發表
但都講得算多野喎~~~

比起其他小朋友佢算少了...

不過真係要同佢傾多D計...我同6299一齊住,姑奶又成日返黎..可能多人同佢講野,呢排佢真係學得好快...

瑪瑙宮

我個女識講果d唔係成日講ga,係見到先講...
eg見到麵包佢就會話包包,見到佢亞太先會叫'太'...去街或者去廳先話'gogogo'..
不過有時好衰,叫佢叫我做媽媽佢係唔叫,有野求我先話'媽媽'...

有時同佢玩玩下,佢會開心咁申隻手掌比我,跟住話'five'(想同我玩give me five)...

不過佢係好鍾意ball同狗仔,所以好多時佢都會搵'ball ball'或者指住花園話'狂狂'...

呢幾日佢又學多左,我地搽hand cream比佢見到,咁順便教埋佢呢個action叫左'搽hand cream'..咁而家佢就一邊自己玩手仔(搽handcream既動作),一邊話'搽'..

首頁

尾頁

跳至