嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB7個月加固後便秘,試過4天先便便, 痾到哭,已經有足夠水和蔬菜,水果,點算好!

回覆 kakahappy 的帖子

Hello kakahappy ,BB便便時痾到哭,明白媽媽會好心痛 最近BB便便會唔會比較乾或硬? BB皮膚幼嫩,尤其接近肛門位置皮膚,如果幾日一次便便,乾硬便便比較難排出,亦有機會整損BB肛門。媽媽可以係換片時係肛門位置搽上凡士林刺激佢肛門肌肉,兩餐中間幫BB按摩肚仔,腸道蠕動好左都會幫助排便架。媽媽清楚按摩方法嗎?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

別墅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-2-1 17:39
回覆 kakahappy 的帖子

Hello kakahappy ,BB便便時痾到哭,明白媽媽會好心痛 最近BB便便會唔 ...

請問點按摩?

伯爵府

回覆樓主

(5個半月大)
我細仔啱開始食固都有大半個月便便問題
由4日, 6日, 3日先便一次(本身人奶日日可疴多過一次)

我有試過baby 大便水, baby prune juice., 了pat)
有啲效既, 但佢啲便都唔係硬。 所以應該係腸胃未適應固。 我有停幾日固。 之後自己正常返
(佢玩得, 食得, 肚唔谷, 有屁, 冇痛冇燒)

回覆 Jasmine-edith 的帖子

Hello Jasmine-edith,同BB按摩係好親密溫馨嘅親子活動,促進腸道蠕動同放屁,皮膚觸摸亦有安撫BB情緒作用,將5隻手指靠攏掌心微曲,用陰力順時針方向按摩肚仔,先從5分鐘開始,然後延長到10-15分鐘,係食奶前/兩餐中間做可以避免刺激BB嘔奶架。BB幾大? 係咪比較多肚風?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

別墅

rachel_tim 發表於 18-3-12 16:10
(5個半月大)
我細仔啱開始食固都有大半個月便便問題
由4日, 6日, 3日先便一次(本身人奶日日可疴多過一 ...

bb七個月大了 加固後有便秘問題

伯爵府

Jasmine-edith 發表於 18-3-12 16:13
bb七個月大了 加固後有便秘問題

有肚脹, 唔食, 發燒, 冇屎6日就去睇醫生
你可以試吓baby prune juice

首頁

尾頁

跳至