想生BB

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

yim yee,

你好, 我都係睇你所指的dr ng, 我現在都有左16wk啦, ivf一次成功, 我想分享我的經歷.

我之前睇董醫生, 3次iui都唔成功(其中一次小產). 最後轉睇qm 私家症. 我已經37歲, 第一次睇佢已經話我有d衰退, 不過是年齡的問題, 我搵得佢, 只有信佢, 佢叫我做咩, 我就照做, 我冇問佢嘢, 每次都係佢主動話我知我的情況, 我從冇理會佢做咩會叫我咁做, 如噴唔噴鼻, 藥的份量, 打多幾多針... 雖然我有權問, 但我知, 醫生冇理由會聽一個好似我咁唔專業的人的意見. 結果, 我抽到14個卵子, 9 個成功分裂, 但醫生話其中3個grading唔高, 唔好要, 我結果放了兩個, 雪了4個.

我其實好感激dr ng, 特別是抽卵同放胎, 佢叫我唔好驚, 佢表現好輕鬆, 令我都好放鬆, 抽卵好痛, 佢又一路鼓勵我, 講比我知我好好, 抽到好多, 好叻......佢講嘢唔多, 但每一句都好肯定, 我起初幾針冇反應, 佢直接同我講我情況唔好, 谷唔起, 要加針加藥, 後來谷到好多, 佢話比我知超額完成! 我反而覺得佢唔會比d錯誤期望我.

我有左6wk左右作小產, 亞b又細左, 佢每兩個星期叫我覆診一次, 次次親自睇我, 連醫院亞姐都話我咁好, 次次都係dr ng 睇, (因為有d係醫生仔睇, 即使係私家症), 睇到差不多12wk穩定才轉介.

我其實好明白你的情況, 因為我睇董醫生的時候都有不快的經歷才轉醫生, 但我十分同意 manwah 的見解, 若果每一個病人都有自己的見解及方法, 那醫生會很難決定怎去安排一個療程的, 何況他們是專業, 我們有時真的了解太少, 而且, 若果醫生按病人的要求去做, 真的出事時誰負責呢.

yim yee, 我常用一句經文安慰自己, "賞賜的是耶和華, 收取的也是耶和華...." 我的信心不是在醫生那裏, 而是神那裏, 我只求神按佢的心意成就, 若果用得著醫生的話, 就藉醫生的手醫治.

還有一件事, 我抽卵的時候(已躺在手術床上), 唔知點解手術室播住"奇異恩典"這首詩歌, 我知神提醒我, 生命是神賜予的, 我的生命都係神賜比我的, 是恩典, 我一直都把這件事記在心中, 不忘主恩, 嘗試用感恩的心面對, 用信心依靠, 你必定可以經歷從神而來的平安!

求主保守你的身體, 並有平安喜樂在心中!

兒女是耶和華所賜的產業.所懷的胎、是他所給的賞賜。
詩 127:3

我的肺腑是你所造的.我在母腹中、你已覆庇我。我要稱謝你、因我受造奇妙可畏.你的作為奇妙.這是我心深知道的。
詩篇139:13-14

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Ruby06,

唔緊要, 有唔順氣梗要發洩下啦, 不過, 我的情況不是你想像咁好, 如果唔係, 我都唔駛轉醫生啦! 不過, 醫生真係要夾, 我最後一次iui, 打左好多針但連蛋都谷唔起, 不過, 醫生話搏一搏, 照做啦, 我都有唔開心, 不過媽媽同我講, 命裏有時終須有, 命裏冇時莫強求, 最後當然失敗, 仲比醫生話我, 這次之後放棄了, 唔想再做任何 treatment.
後來見到朋友 ivf成功, 又鼓勵我去試, 咪轉去 dr ng 再黎過, 第一次見dr ng佢就話我的卵巢有d衰退(睇左report 同照u/s), 我話比自己聽唔得或者未係時候, 當我的指望唔係放係人的身上, 而是仰望神, 一切又唔同左. (希望大家唔好話我講耶穌啦!)

yim yee,

不育的路不好走, 我由唔係高齡走到高齡, 由有工做走到冇工做, 但我知道神有佢的時間, 我當是學習忍耐等候的功課, 神比我地經歷得嘅, 一定有佢的原因, 我同老公都成日話, 我地的經歷是神叫我地學習做好爸媽的訓練. yim yee, 多禱告, 多力量, 你一定會有唔同的睇法, 唔好動怒, 傷身啊! 要記住, 喜樂的心乃是良藥! Take care , pray for you!

原帖由 Ruby06 於 09-3-9 23:25 發表

各位姊妹,

真係非常唔好意思...我睇番自己d posting, 語氣好似重左d, sorry.希望大家唔好介意.我冇惡意的.只係唔低得個dr.咁樣對 YimYee je.

ruby06

兒女是耶和華所賜的產業.所懷的胎、是他所給的賞賜。
詩 127:3

我的肺腑是你所造的.我在母腹中、你已覆庇我。我要稱謝你、因我受造奇妙可畏.你的作為奇妙.這是我心深知道的。
詩篇139:13-14

首頁

尾頁

跳至