自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

親子王國15週年勳章

大概半年前開始, 我樓上有個中國人爸爸+日本人媽媽+一個細路搬o左入o黎, 之後冇日安寧

唔知個細路係咪當o左屋企做遊樂場, 或者好多媽咪覺得細路跑跑跳跳冇乜問題, 但係o個種跑跳實在好騷擾, 樓宇結構唔差, 但係我用緊電腦張枱會震, 睇住杯水震o個種, 我坐o係廳有時會俾佢地嚇親

屋企得o個400幾尺, 個細路可以跑幾個鐘, 由廳跑到入房, 再由房跑出廳, 仲有好多掉o野落地o既聲音(好彩唔係玩波子)

唔知日本女人係咪好鍾意清潔屋企, 成日都有拖拉傢俬o既聲音, 之後就會聽到吸塵機聲, 然後夾雜住跳上跳落o既bom bom聲

放工返屋企想靜靜地, 但每晚6:00-9:30冇得安寧, 到佢地休息o既時候我地已經俾佢地搞到心煩

管理處已經警告過幾次(我亦都同管理處講建議o個位媽媽帶個仔落樓下跑下同埋做d隔音設施, 樓下係私人地方好安全), 講完好o左幾日又o黎, 樓上只會話知o架喇, 細路跑跑跳跳在所難免等回應

我見過佢地, 可能個日本女人好錫個仔, 我諗都唔會有乜改善
但係........係咪搵細路做理由, 就可以唔顧其他人呢?
最近為o左呢件事好想搬, 之後仲成日同老公嘈, 因佢覺得搬一次屋用好多錢, 我話用我d積蓄都唔得

好唔開心, 俾我呻下

男爵府

真係......只有搬先係辦法!

珍珠宮

生活已經咁大壓力(有不同程度o既問題要煩), 仲要忍受呢d原本可以冇(or減少) o既噪音, 真係慘!
所以, 我某程度對d人成日話"細路仔係咁架勒" 呢句話幾反感。
真係唔知點幫樓主, 希望你呻下可以舒服d, 以及盡快解決問題

伯爵府

親子王國15週年勳章

講o左出o黎真係舒服好多, 其實管理處建議我地下次報警, 但樓上樓下搞到咁為咩呢

老公叫我開大聲d個電視或者喇叭等冇咁覺, 我耳仔受唔住但都要照開冇辦法

頭先bom o左個半鐘有多, 可能佢地食完飯....而家又o黎料....(但我地準備開飯)

真希望可以快d搬走

大宅

下次報警

子爵府

有時搬屋都未必解決到問題,我99之前住個單位樓上新搬入左d人,朝朝未夠6:00am就起身,行路好似行雷,成日嚇醒我99,之後又瞓唔番,雖然話老人家唔洗瞓咁多,但係都唔洗咁早醒呀嘛,後黎因為99有病,於是就搬左黎我屋企附近住,點知樓上果家又成日都有拉傢俬聲,
一早樓下就有垃圾車.一樣冇得瞓.

首頁

尾頁

跳至