夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

點解呢? 係咪盲咗? 仲要拍左十年拖。 點解我明知佢脾氣差,當初仲要忍佢? 直至比我發現佢有婚外情 (我當時大住肚),我都選擇原諒佢。各位JMs,我真係好憎我自己!!!!!!!!!!!!!!

珍珠宮

開心吸收勳章

啦啦隊 發表於 18-2-1 16:59
點解呢? 係咪盲咗? 仲要拍左十年拖。 點解我明知佢脾氣差,當初仲要忍佢? 直至比我發現佢有婚外情 (我當時 ...

先講佢脾氣差,妳忍佢,係唔係妳覺得妳可以改變佢?但所謂本性難移,除非佢自己想改,否則別妄想可以改變一個人,除非妳自問好有POWER!然而婚後妳繼續忍耐佢嘅脾氣,而唔係表達妳對脾氣嘅不滿,無形中亦令佢習慣咗發脾氣!

至於婚外情一定係唔啱,但當中有冇係因為覺得婚姻不愉快,還是純粹係貪玩?又或者係佢本人認為妳忍得佢發脾氣,壯大咗佢個膽,覺得只要對妳惡佢就可以為所欲為,甚至出軌?

不過妳亦唔需要憎自己,因為大家都有責任的!
百花叢裡過,片葉不沾身。

子爵府

點解呢? 係咪盲咗? 仲要拍左十年拖。 點解我明知佢脾氣差,當初仲要忍佢? 直至比我發現佢有婚外情 (我當時 ...

係咪因為當時無拖拍, 拍住先, 拍拍下, 好似投放了好多感情, 時間, 金錢, 諗住算啦, 算算下又唔想分手, 怕轉/冒險/惰性又有D 倚賴, 結左婚又忍, 等佢改....

這個問題, 我上BK 咁耐, 都存在著這個疑問, ... 係咪部份起源於未睇清楚就拍拖....點解好多都好似唔睇清楚就結婚, 或婚前婚後真係改變咁大??

其實愛就有D 似小朋友玩toys, 有時厭左就會無.

黃子華話齋, 愛係要做出來, 無錯的!

最重要看看對方是否有負擔和肯給妳保障的人, 其間有沒有嘗試/實行, 這才是真正看清一個人和愛的承諾.

當然就算睇清, 人要變都會變, 起碼自己已盡量避免.

子爵府

回覆樓主:

最緊要係現在
現在再選擇自己認為對的
不要再後悔
要鍾意返現在的自己啊

男爵府

好多人都係選擇忍,有時為愛,有時其實係唔相信自己的價值可以變高,可以有更多選擇,從而便會屈就自己

你越屈就,年紀越大,唔去腳踏實地建立自己的東西,只會更加唔敢走,對方亦不會改變

水晶宮

憎有咩用。。。生完無幾耐咋喎, 小心自身子好過啦。。

伯爵府

2024年龍年勳章

因為你當時未遇到或捉到更適合嘅人。
怨係無用,一係感化佢一係離開佢一係自己忍。邊個方法令你覺得生活心情最好,就揀邊個方法,唔好一時意氣。

瑪瑙宮

咁你都忍到, 你都無咩忍唔到, 唔可以改進, 咪唔好再惡化落去, 否則, 分開或者更好, 你自己諗喇.

大宅

Nancy20090615 發表於 18-2-3 23:08
咁你都忍到, 你都無咩忍唔到, 唔可以改進, 咪唔好再惡化落去, 否則, 分開或者更好, 你自己諗喇.
而家回望,究竟點解我會忍到? 如果我忍唔到就好啦,唔駛搞到今日咁

別墅

回覆樓主

現在清醒都未算遲

首頁

尾頁

跳至