自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

子爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章

港男咪一樣咁唔掂

珍珠宮

尋晚睇左, 幾好笑之餘, 又有反思。
個作者其實講得啱左一半, 唔止視物質為一切o既"港女", 連"港男"都係冇內涵。
根本雙方都係五十步笑一百步。
我亦唔敢鬧大陸or其他地區o既女性,
update自己, 從來就有益無害。

男爵府

港女....可唔可以解讀為..."唔理人感受,主觀極強,自以為是,嚴重公主病"既一群人呢...

複式洋房

醒目開學勳章

可以係邊到睇番呀?thx!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

hi,

北上消費有可能平d嘛,再加上佢哋嘅真本性冇咁快現形哚,一諗起佢哋嘅小鳥依人look就想 !

yuk hei mum

原帖由 ernestchow 於 09-3-8 20:22 發表
剛看新間透視話男任同港女去街,女方必由男方付款食飯睇戲,我又唔明白,難道d男仕同大陸女仔去街定AA制嗎?

大宅

hi,

yes, agree!!

yuk hei mum:lol :lol

原帖由 G-Ma 於 09-3-8 20:32 發表
鬼叫宜家D女仔叻咗咁多咩, 睇嚟都係D港男心理唔平衡先咁講JE.

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 CYT0408 於 09-3-9 09:04 發表
港女....可唔可以解讀為..."唔理人感受,主觀極強,自以為是,嚴重公主病"既一群人呢...

稱呼為港c9
又能否解讀為
能屈能伸...重情重義o既一群呢?

珍珠宮

原帖由 ernestchow 於 09-3-8 20:22 發表
剛看新間透視話男任同港女去街,女方必由男方付款食飯睇戲,我又唔明白,難道d男仕同大陸女仔去街定AA制嗎?

如果下集講港男衰野的話會公平 d lor
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

禁止訪問

別墅

我無睇到tim~
唔知邊度有得睇返呢?
thank you !!

大宅

hi,

跟本d'港男'就唔會覺得自己錯,到千金散盡而人又冇嘅時候,都會覺得自己啱晒,因為自己終於有主導權(話事權),正所謂不在乎天長地久,只在乎曾經擁有!我身邊就有幾個活生生嘅例子,重要累埋下一代(幾廿歲人重生)!

yuk hei mum:lol :lol

原帖由 洛婷 於 09-3-8 20:41 發表

之後佢就有排受

大宅

好媽媽勳章

各位講既都好有各自既道理,可能其實無論系邊度,都會有一班所謂既“港女”,所謂一樣米養百樣人,但系如果一講“港女”的不是就即刻有人抨擊大陸女人、臺灣女人甚至系日本女人,我認為已經系一種以自我為中心既表現,呢D就系“港女”既一種表現——自我優越感及不能容人。其實電視專題本來就系集中其中一個問題去討論既,所以入面既內容當然唔系全面既,距只系講出某一D層面既問題所在,并不能代表整個香港或香港所有女性,睇到呢D專輯,我地系咪應該反思各自是否亦會有呢種特質而唔系急于去澄清或者抨擊其他人?當一遇到問題就急于去抨擊而唔系理性分析及接受,我覺得甘樣已經系一種“病態”。
我愛我家!

珊瑚宮

好媽媽勳章

港男都唔好得去邊啫

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

如果講貪求物質, 其實港女同燦女都不相百仲, 不過講到公主病, 就係港女嘅特徵; 買個LV畀燦女, 佢當你皇帝咁服侍, 相反港女仲要當你奴隸咁駛。雖然我都係港女, 但都不值呢D所為; 等我今個星期租”今晚飲茶”嚟睇吓先。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

DEL

孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

DEL

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

本來我都只上網上見過d人點講港女,自己未見過,身邊真係無d咁既人,直到老公個同事講出拍拖d嘢,先知道真係有d咁既人。

初拍拖就要男仔買好貴既禮物(新款手機/名牌/請去旅行),去高級餐廳(聖誕去山卡啦食buffee),其實個男仔都唔係賺好多,屋企亦唔係有錢,我老公同其他同事都有提過下個男仔,不過佢聽唔入耳(個男仔係土生土長香港人,讀書唔多 F.5 + diploma之類,其實個人好好品,又高大唔樣衰,但自信心就低d)

到個男仔開始洗唔起(唔想再洗)咁多錢時,就好快散咗。但之後再拍拖又係港女

可能正如我個圈子無乜港女,佢個圈子只有港女:;pppp:
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 Giant 於 09-3-9 10:12 發表
如果講貪求物質, 其實港女同燦女都不相百仲, 不過講到公主病, 就係港女嘅特徵; 買個LV畀燦女, 佢當你皇帝咁服侍, 相反港女仲要當你奴隸咁駛。雖然我都係港女, 但都不值呢D所為; 等我今個星期租”今晚飲茶”嚟睇吓先 ...
悶到抽筋

水晶宮

不能否認, 有一批港女真係如報導所言, 成身名牌, 公主牌上身, 自以為高人一等
但有類港男有無自我反醒 ?

覺得而家有一類港男係好無風度, 陪女友行街, 自己企出舖頭外用電腦睇tv, 或早打PSP or NDS, 就算在家都係成日對住部電腦

雖則係有一類港女一日到黑都係行街買衫唔抵幫, 但這種交往手法, 好似愈來愈變質

男爵府

我都有見過呢類女仔, 不停要買呢樣買果樣, 送花都要送高級既, 真係唔係好多男人招架得住.

不過我相信呢d情形都唔淨係港女專利, 其他地方既女性咪又係一樣.

原帖由 eeb 於 09-3-9 10:13 發表
本來我都只上網上見過d人點講港女,自己未見過,身邊真係無d咁既人,直到老公個同事講出拍拖d嘢,先知道真係有d咁既人。

初拍拖就要男仔買好貴既禮物(新款手機/名牌/請去旅行),去高級餐廳(聖誕去山卡啦食buffee),其實個男仔都 ...

首頁
23456...8

尾頁

跳至