自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

珍珠宮

2024勳章 2018父親節勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

係我地港女左定香港男士cheap左?

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 小ice 於 09-3-8 23:28 發表
港男又好,港女又好,大家都要反省一下,有些港女又真係幾"奉旨"既...做女人都唔可以成日掛男女平等口號,但又要男人成日奉旨就佢咁!
作為港男的,也有檢討的地方! ...

Totally agree...

男爵府

減齡達人勳章

原帖由 沙沙 於 09-3-8 22:15 發表
頭先我都有睇啊...
我覺得...好多港男心理平衡唔到..所以先咁多男人北上找女朋友...唔係因D港女質素叻左囉..
係有好多港女讀到書搵得到係食腦既..但港男有幾多好質素架呢!..好既都未必遇到啦...咪攪到好多專業港女找 ...

伯爵府

好媽媽勳章

我捉埋老公一齊睇, 我話班仔咁多投訴咁咪唔好溝女囉, 咁多野講

全職/全母乳媽媽大仔在8/8/2004出世了!  3.02KGS細仔在23/2/2007出世!  23/2/07  2.84KGS     26/2/07  2.81KGS     08/3/07  3.12KGS     24/3/07  3.79KGS     23/4/07  4.77KGS     25/6/07  6.67KGS     25/8/07  7.73KGS

子爵府

http://hk.56.com/big5/www.56.com/w47/play_album-aid-4346351_vid-MjMxNDk1NDA.html 德嫻飲茶

子爵府

真係唔係好like"港女"呢個名詞

鍾意打扮-係個人對自己要求, 大6d女都like打扮啦~ 仲扮到鬼5馬6/不知所謂tim啦~

買名牌-自己買得起米買囉~男友/老公有本事送米送囉, 又唔係用把刀要脅佢地(P.S.我係果D唔係點買名牌既人)過左關, 望下大6d女~ 好多都係用既有牌子d野啦, 就算佢地冇本事買, 都會買d假既黎用(咁我覺得冇本身又買假野, 呢d人米仲貪)~可能"有"d男人睇個價錢啦

出行男人俾錢/請-又唔一定哦, 有d都係AA制~就算男人俾又點?有時我地做女友/老婆既都會俾啦~ 大把男人係上面扮豪客(只不過上面消費低)

要送返屋企~why我又唔覺我身邊d fd有咁要求個男友既?我問我老公, 佢話呢D係應該做既(冇人迫), 如果連呢D都要計較既,呢D男人要黎都冇用啦~矛D男人係上面仲好想送D女女返屋企TIM~(上埋房):;pppp:

(以上都係個人意見 , 去到邊都有D好同唔好既人啦, 不過係唔知邊位低能人士發明"港女"呢個名詞)

呢句老公叫我打既
冇本是追/追唔到, 都唔曬"唱"~ 影衰其他男人

大宅

一樣米養百樣人 !!!
有D人想要奢華嘅生活, 會鞭'册'自己, 有D人就會花時間去諗點樣搵人笨. 真係唔知每個臉孔收埋咗個點樣嘅人, 女人係咁, 男人都有. 遇到, 睇你點應對, 最後點甩. 可能你有辦法馴服佢, 但好多人都唔會浪費時間幫人教仔/女.
所以, 而家嘅父母係咪要諗吓唔好再創造多D港男/港女. 我都要諗吓, 咪攪到自己屋企多個港仔...港男.

珍珠宮

點解得一半既?

原帖由 glory911 於 09-3-8 21:11 發表
要應付頑強對手,各位不防看看:
http://vip.book.sina.com.cn/book/index_55768.html

複式洋房

原帖由 nicolemummy 於 09-3-9 00:09 發表
讓我說一件事.

有一次我在廣洲工幹, 要由公司坐"的士"到廣洲東站, 路程大約一程不跳錶的距離. 我的大陸女同事對我說, "不要去坐排隊的的士, 因為他們等了很久, 坐這樣短程他們會不高興. 等路邊停下來的的士吧"

又 ...

這點難以反映港女與大陸女人分別.
當你有搭開的士就知你個區的士站排長途定短途客.
如機場多數長途客(司機排幾程夠開飯,千其咪上短途客 ).
又如街市/地鐵沿線,人流快多數"博腳客"(密密食,揾埋夠開飯).
若你坐短途但上長途車司機馬上黑面.這點我也遇過,我會俾多幾蚊佢順番條氣.
所以搭短程車去人流慢的士站,司機排長龍車等人.短途客咁就有機會要面色喇 !

珍珠宮

大家留意下,港男同港女互數對方的范圍大概係三十歲樓下,通常係獨子/女,最多係多一個兄弟姊妹,這群被父母,工人凑大的金波匝,要他們有同理心,是否有點困難呢?
留一口氣,荒夜裡點一盞風燈,我們一路同行。

每一個結束,都是一個新開始;集合力量,繼續發聲,They can’t kill us all。

水晶宮

原帖由 carly.c 於 09-3-9 11:07 發表
真係唔係好like"港女"呢個名詞

鍾意打扮-係個人對自己要求, 大6d女都like打扮啦~ 仲扮到鬼5馬6/不知所謂tim啦~

買名牌-自己買得起米買囉~男友/老公有本事送米送囉, 又唔係用把刀要脅佢地(P.S.我係 ...

絕對同意, 我唔係好明 呢d 拍拖要做既野
會比人話係 港女 !!

我老公話佢男同事個女友仲搞笑, 每逢見到d 夜歸女子有咩意外新聞, 就會keep 起個剪報比個男仔睇~~ haha

其實d 男人真係好口是心非, 口說不講求外表......
不過其實個個都想要個又靚又有豐滿身材既女友 !!

子爵府

畀面勳章

好勁呀~!

原帖由 TenWong 於 09-3-9 09:58 發表
各位講既都好有各自既道理,可能其實無論系邊度,都會有一班所謂既“港女”,所謂一樣米養百樣人,但系如果一講“港女”的不是就即刻有人抨擊大陸女人、臺灣女人甚至系日本女人,我認為已經系一種以自我為中心既表現,呢D就系“ ...

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

香港女係個男人來追果時就一定要有大食大,有幾多禮收幾多禮,如果連追女仔時都唔捨得出錢咁結左婚就係一粒沙都冇啦.

大陸妹就掉轉來架,下下扮大方出埋錢去釣大魚架,一埋到身成世流流長幾時炸汁都得啦.

大家唔睇下香港女人結左婚就嘔突哂出來,為頭家日做夜做,搵幾多就幾多出來.

大陸妹會唔會咁呀,死佬比小個錢就同你死過啦.

港男你地訓醒未呀?香港女人變成咁都係因為你地咋身在福中不知福正豬頭.
<br><br>

禁止訪問

水晶宮

各位講既都好有各自既道理,可能其實無論系邊度,都會有一班所謂既“港女”,所謂一樣米養百樣人,但系如果一講“港女”的不是就即刻有人抨擊大陸女人、臺灣女人甚至系日本女人,我認為已經系一種以自我為中心既表現,呢D就系“港女”既一種表現——自我優越感及不能容人。其實電視專題本來就系集中其中一個問題去討論既,所以入面既內容當然唔系全面既,距只系講出某一D層面既問題所在,并不能代表整個香港或香港所有女性,睇到呢D專輯,我地系咪應該反思各自是否亦會有呢種特質而唔系急于去澄清或者抨擊其他人?當一遇到問題就急于去抨擊而唔系理性分析及接受,我覺得甘樣已經系一種“病態”。

有媽咪話自己生活圈子見唔到所謂"港女"...我都認同...因我所見如此港女也不多...但如"自我優越感及不能容人"的言論在BK則是太多太多...香港男仔要是有大陸女朋友OR老婆則一早被判左"CHEAP,蠢,衰,賤..."的罪名...任何社會的組成都是各式各樣人群...就算有些大陸人的所做所為真是令人側目...為什麼就接受不到就算響大陸都是正經人家占大多數...還是正如某樓所講是否生活圈子的問題...
少奶奶的身份,丫頭的命...

大宅

各位講既都好有各自既道理,可能其實無論系邊度,都會有一班所謂既“港女”,所謂一樣米養百樣人,但系如果一講“港女”的不是就即刻有人抨擊大陸女人、臺灣女人甚至系日本女人,我認為已經系一種以自我為中心既表現,呢D就系“ ...

這個原因,根據我看到的分析,

可能係﹕

如果有到各大討論區度睇,就會見到,不少抨擊 "港女" 的網友,好多都係新移民男士和內地女士 (睇佢地的發表便知曉,如佢地自己說出有內地女友、老婆或自己是早年新移民,或說自己不是香港女人),又或本身有內地女友或老婆。http://www.youtube.com/watch?v=guHx6iLowX4 你睇這個所謂港男?自己娶左內地女士便係咁大鬧港女,佢可能就係唱港女的原始發起人。

佢地在抨擊港女的時候,就會不停讚內地女士如何優秀,然後群起臭罵佢地所謂的港女,根本就係罵晒所有香港女士。我見有一個也不停附和鬧港女的內地女士,佢仲會不停推銷內地女士,仲坦白話緊係要推銷佢地自己架啦....

點解唔去話d港男無品,自我為中心...等,佢地貴為男人,上網不停數落女人,好似婆仔咁你一句我一句咁鬧女人,既小家又無風度 (佢地仲認為女人可以 "婆仔",點解佢地唔可以,佢地都要求男女平等),見到都感到十分嘔心。香港女仔唔嫁果群上網鬧女人的"港男" 就罷。

點解香港人會不停鬧 "自己人"?原因也就係因為佢地好多都唔係土生土長,心裏對香港沒有根或感情。正如我移民左去某地方,人地點鬧某地方的人衰,我也可能覺得對我影響唔大,仲可能一樣有同感....反正我的根源不在那地方。就係咁,香港這奇怪的人口特色,才會讓外人看到奇怪點解其它國家的男人不會如香港般係咁唱自己地方女士。香港係一個好唔團結和讓很多人無歸屬咁之地

我有個土生土長的男親友,佢拍過幾次拖,佢都唔鍾意 "港女",但亦唔鍾意內地女士,佢話兩者都各有各"衰",只係衰的東西唔同罷了。

說 "港女" 只係話那些貪慕虛榮、愛名牌....等等特質的香港女士,但我卻認為根本就係普遍去話香港的全部女士。我想話,嫁左黎香港的所有女士變左香港女人,d "港男" 佢地老婆同女兒全都部都是..
除非佢地全部唔好生女,如果唔係,佢地真係有可能自作自受,害埋自己的女兒....長大...嫁唔出...:(
或許搞到我個仔大個都唔敢娶。

也許很多港男娶了內地女士後被 "歧視" 和無自信,所以,只要鬧衰香港女仔,咁佢地便無左果種被看不起的感覺。

鬧 "港女",其實等於鬧埋佢地所講的港女特質的香港女仔。如果唔係咁意思,就唔好用這個 "港" 字啦﹗這個名詞是什麼時候開始?九七之前有見嗎?

大宅

原帖由 chinatea 於 09-3-9 12:34 發表
香港女係個男人來追果時就一定要有大食大,有幾多禮收幾多禮,如果連追女仔時都唔捨得出錢咁結左婚就係一粒沙都冇啦.

大陸妹就掉轉來架,下下扮大方出埋錢去釣大魚架,一埋到身成世流流長幾時炸汁都得啦.

大家唔睇下香 ...

哈,呢'亭'好嘢我屋企都有件,佢係我老公弟婦,而家我99喝佢都仲笑住應呀......我同honey講,如果佢攞咗身份証唔走我幫你挽鞋! 22歲女嫁41歲佬,有身形,長腿.....嚟我哋屋企都小背心+hot pants...毫不吝嗇.......唔知啲人點諗嘢,咁危險

男爵府

我個人覺得港女同內地女子分別係港女係真我,婚後會有情有義,後者....婚前係做戲,婚後有錢有情無錢無情~

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

我覺得,雖然話物以類聚,但始終人系個體,就算系一班朋友,都會有唔同性格,無可能全香港既女性都會系同一種人,就算系有D人惡意講其中某D香港女性比較突出既性格無限放大,我地都唔需要去認同,講“港女”衰既人距唔通識曬全港女士??距講呢D野只不過凸顯咗自己既小心眼同無知,甘我地又何必太在意?做好自己就得了。
同樣,成日將大陸女士抹黑一樣系一件好幼稚既事,唔通你識曬成個中國既人?你見到既只不過系某一小撮既來港人士,中國有成13億人口,唔通真系無個好人?我地習慣將人既缺點無限放大,甘樣點會睇到別人既優點?
我認為講“港女”衰既人同講“大陸人”衰既人都系同一種人,就系幼稚既人。
我愛我家!

首頁
34567...8

尾頁

跳至