自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 熱血勳章

原帖由 TenWong 於 09-3-9 13:32 發表
我覺得,雖然話物以類聚,但始終人系個體,就算系一班朋友,都會有唔同性格,無可能全香港既女性都會系同一種人,就算系有D人惡意講其中某D香港女性比較突出既性格無限放大,我地都唔需要去認同,講“港女”衰既人距唔通識曬全港女士 ...

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 Onsen 於 09-3-10 10:36 發表
I really don't care whether you are "Hong Kong Lady" or not as long as you are as pretty as Lee Kai Yan.

To judge a girl, there is always just one measuring rode, that is:

Pretty or not.

If not, I ...

係呀,我的野慢女友中女主角,玩到個男仔殘,因為她靚

禁止訪問

複式洋房

原帖由 baby_happy 於 09-3-9 20:44 發表
男人成日話d港女乜乜物物都唔係主因,
最重要北上係温柔鄉.
有d傻仔以為真係可以歡場覓真愛.

無錯啦。呢樣野連我個C6都好認同呀。見過太多系大6歡場尋真愛的男人啦。
真白癡,現實與遊戲都分不清楚,帶累埋其他一班認真對待感情的異地戀人形象。
因爲聽得多,什麽故事都有。
例如:歡場認識番來的女子,對男人話:自己其實很純真,不想要做這行,不過家中真的需要錢。然後一齊出街扮淳樸,系貴野與平野之間選擇平野。(個男人話要當禮物送比女人)然後一齊5年後,個男人變成老男人,個女子還是很年青,散左。
又例如:系真愛,不過分手時候要20萬損失費用。雖然一直知道個男人有家室,但個男人未與其分手就一直無撕破面皮。
還有很多很多,不能盡錄,不過,真的有一部分男人很騎呢。講真,大6幅員甘遼闊,騎呢人就一定有啦,但都首先要有市場才有供應呀。
通常失敗例子多數系呢D。
港女系一個超越地域名詞來。
專指蠻橫不講理任性的女性。香港地賢良淑德的優秀女性不要對號入座呀。

男爵府

話分兩頭說喎..

如果個男都唔係想搵老婆..只係想拍下拖...
我諗佢都唔想搵個淨係識得搵佢著數...
"港女"掛..
北方佳麗....都係會搵佢著數, 但真係會比甜頭"港男"喎..

呢D咪叫..你識做時我識做囉...

我都係尋日先睇返YOUTUBE...
裡面D女仔講話, 唔係男友成日晌身邊睇其他人, 借D意話佢肥...所以要減肥扮靚,,最終都係比自己男人睇, 同埋預左有後著喎...

SORRY, 我真係有D唔係好認同...
根本大家都留返個藉口比大家...隨時換畫咁..

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

原帖由 叮鈴 於 09-3-9 01:14 發表
因為 "道不同不相為謀" 吧,或許是我們根本也不屑跟那類人做朋友 (包括 "港男"、"港女"),所以,身邊亦不會見得太多...

不過,唯一脫離不了的,是我夫家那邊的"港女"非常現實,講明錢是最重要的,說話大大聲,飲茶時都會以為自己係主人咁對侍應呼喝,不過,佢地唔係係香港出世的 "港女"

其實,哪個國家、地方都有 "港女",但香港特別多的原因,這和歷史社會文化背景也有關係。

其中一個原因(還有別的原因不多說了),是香港的教育制度,讓女孩過於佔優了,香港男士質素一點都不比女士差,只是,女孩早熟和比較用功的特質,相對於遲熟的男性來說,填鴨式讀書對她們比較有利,即使男孩智慧後來趕上,也可能因為小時不及女生而讓自信心盡失,或被派到較差的中學就讀,無心向學。

後來,香港還要什麼派位要公平,男女平等。而加好學校都要改男廁為女廁了。我並不覺得這叫公平。女孩不論心理和生理都比男孩早熟,這對男孩一點都不叫公平。

男孩小時候開始已被早熟女生踩在頭上,或許從小便對女生深生怨懟;而女生從小便自覺比男生聰明,睇唔起男生。

說真的,港女真的並不比港男聰明﹗﹗

HM....即使,任誰在這塊土地上長大,都有機會變成 "港女"、"港男"。再加上很多男性新移民,自覺被香港女生瞧不起,就更對 "港女" 反感了。(我老公都係好多年前來港的新移民,他說他臉皮夠厚,所以不會太放在心上:mrgreen: )

我是看 "不少" (不是全部) 回內地娶妻的男士本身都是內地移民而又曾聽他們以港男身份對 "港女" 的批評 ,所以才有以上結論。

又有人說港女對內地女士不滿,說真的,我曾在別的討論區內,看見有部份女士,跟著一堆港男臭罵港女,後來才知道她們都是內地女士來。所以,公平一點,兩地女士都對大家互相不滿吧?

當然,所有事都不可一概而論。要錯,只可說是社會的錯﹗﹗

以上也是個人觀察而得的個人睇法而已。

相逢可必陳相識.....點解你又再一次講出我的感受.

我夫家及丈夫都係在大陸來港廿年以上的..........港人,

我結婚十年啦......到現在還未習慣,

夫家的人說話的態度及........不可一世的語氣,

連我丈夫都唔高興他家的人.......睇人唔起的態度,

民房

其實.. 港女可能係有唔好既地方..
但係佢地都係講一D野蠻既女仔姐..
我諗.. 如果個女仔自己有錢要買名牌..
咁唔使問過你姐.. 男人.. 只係唔GUR要佢地俾錢買呢D..
仲有.. 奉旨俾錢呢D.. 咁真係過份左D..
不過都要睇下個男人願唔願意講..
我地不如SHARE啦咁喇.. 覺得講出黎冇臉..
又要唱女仔.. 咁樣.. 好似唔係好公平BOR~
我諗呢個世界大多數女人都係好人黎既..
唔係所有女人都野蠻.. 所以.. 港女呢個字好似一口氣話晒香港女性咁.. 真係唔係幾好

男爵府

最緊要傾得埋,夾到咪得lor! 香港中國都係咁講
就算對方幾好條件 唔岩嘴型都係無用ga!

大宅

布殊的閃避功夫果然好厲害。

噢,我以為得我有這樣的睇法。

我老公因為佢媽媽的影響,佢都係好緊張錢。
佢阿媽教佢「寧可我負人,不可人負我」,最緊要唔好蝕底,貪得就貪,(我老公都承認佢阿媽係咁教佢)

但我父則常說「吃虧是福」;

所以,我地兩個在很多價值觀上,有時真係好唔同。

不過,因為結婚後離開左佢阿媽超過十年,佢已經無以前咁市懀喇﹗

但好怕奶奶會影響仔仔。佢曾同仔仔講﹕車,讀幾多書都係無用架,乜都係假,最緊要係搵到錢,唔係幾叻都無用。

原帖由 caryfox 於 09-3-10 17:08 發表

相逢可必陳相識.....點解你又再一次講出我的感受.

我夫家及丈夫都係在大陸來港廿年以上的..........港人,

我結婚十年啦......到現在還未習慣,

夫家的人說話的態度及........不可一世的語氣,

連我丈 ...

大宅

原帖由 123by 於 09-3-10 16:32 發表

港女系一個超越地域名詞來。
專指蠻橫不講理任性的女性。香港地賢良淑德的優秀女性不要對號入座呀。

雖然係咁講,但這個 "名詞' 係咪可以唔加 "港" 字呢?(其實,我真的覺得這應不是道地香港人改的「名詞」來的。)

譬如說,其實香港大部分人,男和女,他們看不起或埋怨或臭罵 的內地人,其實只是哪些 偷打呃拐騙娼貪搶(如人老公)爭無禮打尖無公德心野蠻的 「人」,主要是影響到香港社會經濟治安文化風氣果d,並不是 全部內地人。

因為他們影響香港很大,人數也很多,這是否最好改返個這類人的 "名詞" 來區分好d?如果那類人的 分類 名詞有 "大陸 " 兩個子,如男叫 "大陸男",女的叫 "大陸女'。

你話,如果你是由內地人,但你並不是那些 偷打呃拐騙貪搶爭無禮打尖無公德心野蠻 的果種內地人,但聽到有人罵﹕「之咪又係果d大陸男、大陸女 囉,真惹人厭。」

如果改左這樣的 大陸男、大陸女,然後有內地人不滿,我地就話,這名詞係不分地域人種,唔好對號入座。那又如何呢?

所以,明明是一些人無品係度故意唱衰香港女士,別人覺得這種品行不了得,作出反擊(並不代表對號入座),卻反被說成是妒忌呀、無品、自我中心、呢就係港女特質呀,這樣這些非常無品之人,只有自己可以批評人,係咪太過於霸道呢?

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

成日話港女點點點點, 咁又點解仲咁多港男為"港女" 卜心卜命呢?

前陣子, 倪匡接受電台訪問, 有聽眾問他:

香港女仔係咪好難追??

倪匡想也沒想就答: 香港女仔一d 都唔難追, 你覺得難, 係因為你質素低!!

男人啊男人, 你試下比到高質素的生活過我, 叻過我, 嫁咗你之後就無憂無慮, 你要多温柔咪多温柔law, e 個係好現實的問題

男人又何嘗不是~~~

大宅

"港女"應該係國內傳出來既一個'稱呼'..
男人追唔到就話'港女'點點點...
女人就唔低得我地香港女仔...

水晶宮

原帖由 叮鈴 於 09-3-10 19:06 發表

你話,如果你是由內地人,但你並不是那些 偷打呃拐騙貪搶爭無禮打尖無公德心野蠻 的果種內地人,但聽到有人罵﹕「之咪又係果d大陸男、大陸女 囉,真惹人厭。」

如果改左這樣的 大陸男、大陸女,然後有內地人不滿,我地就話,這名詞係不分地域人種,唔好對號入座。那又如何呢?

響BK大家都系"大陸婆"甘叫架啦...有人會理會惹人不滿嗎...
少奶奶的身份,丫頭的命...

大宅

好媽媽勳章

今日諗起一個名詞————“香港腳”,甘系咪只有香港人先有呢種病??“港女”呢個詞點樣出現已經無從考究,話系大陸人創造,又有無證據?主要系宜家“港女”一詞已經演變為“具有某類特質的香港女性”,再演變就會成為“具有某類特質的女性”,總而言之,放輕松D,只要覺得自己唔系,就無謂理其他人點講,又或者“是與不是”,認識你的人自有定義。
我愛我家!

水晶宮

我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我發玩我老公係"港仔"~
哈哈~佢有曬港女既特質

禁止訪問

男爵府

In fact, this 港女 word is more suitable to those born in 70 - 80, I found more of them have the common area:

1. love brand
2. love $$$$$$
3. spend more than they earn.
4. personality is too criticism and material.

I am woman but born at 60, at this age, above problems comparsive less.

Tracy

子爵府

http://youtubehk.blogspot.com/2009/03/blog-post_7819.html

子爵府

得閒飲茶幾好笑
http://youtubehk.blogspot.com/2009/03/blog-post_7097.html

大宅

好媽媽勳章

吃不到的葡萄是酸的..... 有d港男唔夠條件追港女咪話勿野物質主義呀...佢地咪要退而求其次追d平易追果d囉.....好彩我身邊d男士都幾有風度及不覺得什麼"港女"特質.....佢地反而覺香港ladies幾有個性及內涵.....

首頁

尾頁

跳至