懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我都會在屯門醫院生.
我啱有果時出血,就照過一次.
20周前醫生叫我出去搵私家照結構.
但是醫生話我胎盤低.
所以醫生安排我明天返屯醫照.

子爵府

原帖由 vicki23126 於 09-3-10 21:34 發表
7week已經book到照超聲波啦!咁早,其實通常要排幾久先做第一次產檢ga??

好似係睇你幾時去排,通常等兩至三星期,應該可以做第一次檢查,之後幾日就可以照埋超聲波。總之24wk前就6星期一次檢查,24-28wk就4星期一次,28-36wk就兩星期一次,36wk之後就一星期一次。

子爵府

好媽媽勳章

你們有呀 , 本人已問醫生啦 佢地不比我在屯門照呀 再cfm 預產期呀 都不知為何呀
你們都是有醫生信 我都有呀
但佢地就信我個醫生囉 ,點都不比呀
真壞呀

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我估因為你張醫生紙係婦產科醫生寫ga,我們的係普通診所寫ga,普通診所係無照過超聲波,係以上次M計預產期,所以唔準,你去婦產科醫生道照過,未唔俾你照啦!
不過其實我覺得都唔合理,好多醫院如果有位都會做埋結構,屯門醫院就連普通超聲波都唔想幫人照~其實無規定話每一個產婦做產檢時要照幾多次嗎??
原帖由 叮噹小孩 於 09-3-10 22:55 發表
你們有呀 , 本人已問醫生啦 佢地不比我在屯門照呀 再cfm 預產期呀 都不知為何呀
你們都是有醫生信 我都有呀
但佢地就信我個醫生囉 ,點都不比呀
真壞呀 ...

男爵府

mikitten:
多謝你呀~你真係好好人,成日都答我的問題~

子爵府

原帖由 vicki23126 於 09-3-10 23:12 發表
我估因為你張醫生紙係婦產科醫生寫ga,我們的係普通診所寫ga,普通診所係無照過超聲波,係以上次M計預產期,所以唔準,你去婦產科醫生道照過,未唔俾你照啦!
不過其實我覺得都唔合理,好多醫院如果有位都會做埋結構,屯門 ...

我果封信都係婦產科醫生寫架,我仲同姑娘講私家醫生已經幫我照過添,可能容鳳書D姑娘好人D啦~因為我都聽過有媽媽話o係屯門果間健康院做檢查,又係冇得去照。

子爵府

原帖由 vicki23126 於 09-3-10 23:14 發表
mikitten:
多謝你呀~你真係好好人,成日都答我的問題~

唔洗客氣,希望幫到你啦~

子爵府

原帖由 lalababe520 於 09-3-8 22:52 發表
我都係去屯門醫院丫, 今日去左屯門吉之島, 見到有走佬袋既物品1pack 365蚊.. 好想買, 不過都係睇定d 要帶咩去生

我見置頂有走佬袋既清單for 屯門醫院的

屯門醫院
入院時要出示:
老公ID 副本 & 自己ID
健康院覆診咭及排板

自己用:
紙巾一盒
+廁紙一卷
保暖水杯一個---要大個d,唔駛下下起身針水
個人用品(毛巾,梳,洗頭水,沐浴露,洗面奶, 面霜,拖鞋,牙膏及牙刷)---可以的話入產房前叫家人拎走,到要用先攞黎,但多數唔會用得到,因為攰到唔想郁...
有扣/黏貼衛生巾各一包(剛生完用有扣)---加一條繃帶,有扣衛生巾要用繃帶串起用,黏貼衛生巾可以買兩至三包,帶一包,其餘叫家人拎黎
胸罩,內褲,乳墊---胸罩選用前扣會方便d,內褲可用網褲代替/大肚內褲
面盆(生完唔可以沖涼,抺身用...醫院TOILET都有.個人覺得唔衛 生...所以自己帶)---唔覺有人沖涼,/生左先攞黎
沖洗器(沖洗會陰傷口用)
床墊---可以唔洗帶,屯門可叫姑娘幫你換
束腹帶(生完即用)---開刀用左會行得舒服好多,也可唔帶,順產只係3日就出院
錶(Check 陣痛時間)

BB用:
尿片一包
濕紙巾
紗巾數條
棉花
一個乾淨盒仔,用黎裝暖滾水俾bb抺眼&咀

bb衫 及 你的出院衫, 可出院時叫家人帶去(內衫,和尚袍,長袍,包被,手套,腳套,連身衣等, 視乎需要)---夏天可不用

因入產房個櫃仔好細,要盡量簡便,帶得太多會放唔晒

唔好意思,我路過....
多事...

別墅

我b今年7月出世,揀左屯門醫院生,一來近我屋企,二來方便照顧。

別墅

原帖由 kateyu 於 09-3-11 02:49 發表

多事...

多謝2位列出咁詳細物品 , 非常有用。

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 kateyu 於 09-3-11 02:49 發表

多事...

thank you 哂~~
多謝解釋~~~

男爵府

原帖由 mikitten 於 09-3-11 00:17 發表

唔洗客氣,希望幫到你啦~

唔好意思,我仲想請問你,第一次去容鳳書母嬰院排期做產檢的時候係打電話去or親自去呀??係唔係一定要星期3先收新征?? 我之前想明日去排期,點知有人話逢星期三先可以去排期~咁我就要等多一個星期~

大宅

如果新症係星期三~可以打去約~
唔洗親自去!!

原帖由 vicki23126 於 09-3-11 13:58 發表

唔好意思,我仲想請問你,第一次去容鳳書母嬰院排期做產檢的時候係打電話去or親自去呀??係唔係一定要星期3先收新征?? 我之前想明日去排期,點知有人話逢星期三先可以去排期~咁我就要等多一個星期~:thinkin ...

子爵府

原帖由 vicki23126 於 09-3-11 13:58 發表

唔好意思,我仲想請問你,第一次去容鳳書母嬰院排期做產檢的時候係打電話去or親自去呀??係唔係一定要星期3先收新征?? 我之前想明日去排期,點知有人話逢星期三先可以去排期~咁我就要等多一個星期~:thinkin ...

我果時都想打去問下,不過電話打極都係冇人聽.....所以最後都係親自去,同埋要收信同睇身份証果D,另外佢會俾D資料你,話你知第一次去檢查要準備D乜,所以應該都係要親身去。好似逢星期三係睇新症,但係排期好似星期幾去都得,我果時都係求其一日去咋,不過你可以試下打去問下,睇下有冇人聽電話(24438421)。

男爵府

係呀~今日打去又係無人聽電話,等我明日再打過,thanks a lot ~~

複式洋房

我今天去屯醫照咗啦,胎盤都係低,醫生話升返嘅機會好低,(33周)明天見醫生.有可能要入院住到38周然後開刀.

複式洋房

原帖由 9418hy 於 09-3-11 21:18 發表
我今天去屯醫照咗啦,胎盤都係低,醫生話升返嘅機會好低,(33周)明天見醫生.有可能要入院住到38周然後開刀.

唔洗驚既, A7 姑娘好好人架

子爵府

原帖由 小祖 於 09-3-11 21:37 發表

唔洗驚既, A7 姑娘好好人架

好瘦果個最好人
仲有個姐姐都勁好人

大宅

畀面勳章

我都係喺屯門生(我囡囡一月出咗世啦~~)
當時約產檢係我老公拎咗我身份証copy同埋醫生信去容鳳書約嘅~~(我放棄打電話, 十次有九次都無人聽~~) 當時都無叫我去醫院照超聲波喎~~ 係陀到十幾週試過一次見紅入咗急症先去屯門醫院覆診+照過一次超聲波~~

到生完先知佢個張走佬袋list有好多嘢都無乜用, 例如扣嘅m巾可用黏貼嘅代替, (因為自己搞掂, 黏貼會方便好多~~)
沖涼盤帶黎都無乜用, 我都唔見有媽媽沖涼, 就算係沖涼, 啲媽咪都會好勇敢地用花灑沖涼LOR~~ (有個仲洗埋頭添~~>.<)順產如果無其他問題嘅都只係住三日兩夜, 我嗰時係返到屋企先抺身LOR~~ (我KEEP住到十二朝都只係用薑水抺身)
至於嗰個洗傷口嗰隻樽都可以用女性濕紙巾代替~~ 無即時用途嘅(例如出院嘅衫, 毛巾各樣可以叫屋企人帶比妳~~) 同埋送妳入院嗰時記得拎個袋係FOR屋企人帶走妳著入院嗰套衫~~ 尿片, 濕紙巾係FOR BB 用嘅, 不過入院時醫院都會送包細嘅比妳~~

如果順產嘅就要生完六個鐘之內去到第一次小便, 所以生完要多飲水(無小便的話好似要插尿喉GAR~~), 如果十二個鐘之後落到地的話, 姑娘就會比返BB妳自己照顧GAR喇~~

複式洋房

我19號上A7希望啲姑娘好啦,住成個月!mouth:

首頁

尾頁

跳至