懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我上胎同今胎,都係搵私家醫生攞左信,去健康院排期,第一次去健康院果日,就安排去屯門醫院照一次超聲波,計下預產期o岩唔o岩,不過就要俾$60,唔係個個都有得照o架咩?

子爵府

原帖由 叮噹小孩 於 09-3-10 15:30 發表
私家不是已say比你知預產期呀
屯門 say 私家做了就不幫你去再cfm呀
so 我冇份呀 佢地say 信此私家呀
幾壞呀
你上次及今次是相差幾耐呀

私家有o係信度幫我寫低預產期呀,健康院姑娘都知我有o係私家照過超聲波,不過佢地話都會安排我去屯門醫院照一次,睇下私家寫果個預產期準唔準喎。我阿仔05年8月出世,今胎預產期就4月尾。

子爵府

我住元朗o既,所以就先去容鳳書母嬰健康院登記,除左果次去照超聲波,所有產前檢查都係返健康院就得。

子爵府

原帖由 vicki23126 於 09-3-10 20:11 發表
係呀,我都係住元朗ga,咁點樣去健康院登記呀??有無規定時間??要拿咩去呀?thanks!

我就去私家睇左先,confirm左有左,醫生會寫封信俾你,你帶埋封信同身份証,o係辦公時間去約期果個窗,佢就會幫你安排第一次返去做檢查o既時間o架喇~

子爵府

原帖由 vicki23126 於 09-3-10 20:42 發表

多謝你呀,咁仲想問你,我去普通私家診所寫醫生紙,無在私家照過,咁屯門醫院會唔會幫我照超聲波ga?屯門醫院一共會幫我照幾次呀??唔好意思,太多問題,因為係第一次懷孕,所以比較緊張~ ...

我兩胎都係o係容鳳書做產檢,兩次都係第一次去做產檢時,姑娘就幫我約埋去屯門照超聲波,不過兩胎都係只照過一次,佢地主要係睇返個胎o既size,幫你預計返個預產期係幾時,冇特別事都唔會再叫你返去照。

子爵府

原帖由 vicki23126 於 09-3-10 21:34 發表
7week已經book到照超聲波啦!咁早,其實通常要排幾久先做第一次產檢ga??

好似係睇你幾時去排,通常等兩至三星期,應該可以做第一次檢查,之後幾日就可以照埋超聲波。總之24wk前就6星期一次檢查,24-28wk就4星期一次,28-36wk就兩星期一次,36wk之後就一星期一次。

子爵府

原帖由 vicki23126 於 09-3-10 23:12 發表
我估因為你張醫生紙係婦產科醫生寫ga,我們的係普通診所寫ga,普通診所係無照過超聲波,係以上次M計預產期,所以唔準,你去婦產科醫生道照過,未唔俾你照啦!
不過其實我覺得都唔合理,好多醫院如果有位都會做埋結構,屯門 ...

我果封信都係婦產科醫生寫架,我仲同姑娘講私家醫生已經幫我照過添,可能容鳳書D姑娘好人D啦~因為我都聽過有媽媽話o係屯門果間健康院做檢查,又係冇得去照。

子爵府

原帖由 vicki23126 於 09-3-10 23:14 發表
mikitten:
多謝你呀~你真係好好人,成日都答我的問題~

唔洗客氣,希望幫到你啦~

子爵府

原帖由 vicki23126 於 09-3-11 13:58 發表

唔好意思,我仲想請問你,第一次去容鳳書母嬰院排期做產檢的時候係打電話去or親自去呀??係唔係一定要星期3先收新征?? 我之前想明日去排期,點知有人話逢星期三先可以去排期~咁我就要等多一個星期~:thinkin ...

我果時都想打去問下,不過電話打極都係冇人聽.....所以最後都係親自去,同埋要收信同睇身份証果D,另外佢會俾D資料你,話你知第一次去檢查要準備D乜,所以應該都係要親身去。好似逢星期三係睇新症,但係排期好似星期幾去都得,我果時都係求其一日去咋,不過你可以試下打去問下,睇下有冇人聽電話(24438421)。

首頁

尾頁

跳至