論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

想請教各位,我打算請家務助理,一星期五天做以下工作,以你地的經驗來看,以下工作每天需時多久?

1) 煮飯:不用買餸,淨煮飯。煮2-3人份量的晚餐 + 準備定第二日2人份量的午餐。我不介意午餐的款式較為簡單甚至同晚餐重覆。另外,一星期要滾一次魚湯和煲一個中湯。

2) 洗碗:每天洗一日份量的碗。

3) 拖地。

4) 如果有時間淨,會攝下其他家務,例如熨衫、抺櫃。

以你地的經驗,兩小時可以嗎?過多還是過少?

謝謝﹗

大宅

嘩哈哈~~原來我有d忘想,要人地兩個鐘做晒咁多野,似乎好唔人道。

我老公仲話兩個鐘應該有找,哈哈,當然啦,佢每次洗完碗我都要重洗,佢的standard……不可作準﹗

不過,我煮的餸都偏向簡單,主要比小朋友食的,多數係蒸魚、小抄,但可能切工比較多。

明晚佢第一日試工,等我睇下佢表現先。有乜新動向再匯報﹗

大宅

updates:

試左三日工,依舊每天兩個鐘,要做的家務主要都係洗碗、煮飯同拖地(做到幾多得幾多)。

我要求煮的餸,異常簡單:蒸肉餅、蒸魚、蒸水蛋、抄菜……來來去去都幾呢幾樣。

我的感想係,佢做的質素,一般至不錯,有d不滿意(例如蒸肉餅都可以蒸到唔熟),但有d都幾好(例如用完廚房都幾企理),而且亦肯快快手做。只是,做家務的同時亦俾說話我聽,間唔中講一兩句,厭人工低(笑笑口說出面可以俾$60-70個鐘!! ),卻又說自己無所謂。

我明白我要求做的家務不算simple,但佢既然佢抱住"唔抵做"的心態,大家都係快d結束關係好。

首頁

尾頁

跳至