懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2018復活節勳章 大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 bella_mama 於 09-3-9 15:08 發表
sisiey,

我也曾面對妳現在的情況...和妳不同的是, 我和bb爸爸沒有分手, 但因為未有計劃那麼快結婚, 所以他不贊成把bb生下來.

剛剛知道自己懷孕之後, 我擔心了很久. 一方面我考慮自己有沒有能力養大孩子, 另一方面 ...

bella_mama :

You are , takecare yourself.

We are very support you .

When you born, please come to bk to tell us.

Is boy or girl ???

About your husband, he is a bad boy .

複式洋房

They are very helpful, pls. contact 「母親的抉擇」2868 2022.
They are very good.

未婚懷孕婦女服務:
向未婚懷孕婦女、她們的男友及雙方的家人提供輔導服務,協助他們處理意外懷孕及相關的問題,讓懷孕婦女認識到她們的抉擇可以為她本人及胎兒作出關鍵性的決定.

面談輔導可在不同的地方進行,內容包括在為孩子訂立計劃方面給予意見和支援,並就有關為人父母的各方面及終止懷孕後的情況給以指導.

別墅

多謝各位的關心, 其實妳地簡單的一句鼓勵, 對我和bb都很珍貴!

不論有沒有另一伴, 其實懷孕期間真的有很多事情會令準媽媽忐忑不安. 身體上或精神上都面對各種壓力, 但奇妙的是當妳知道自己肚裡面有一條小生命在成長, 即使有多辛苦, 妳也會撐下去.

我還記得最初兩三個月, 我天天作嘔, 更試過半夜起身嘔, 辛苦到自己偷偷地哭. 但之後做產前檢查, 醫生幫我照超聲波時看到bb已經成形, 有手有腳, 再之後開始感覺到bb的心跳和胎動...這一切都令我忘記了那些不開心和辛苦.

所以樓主, 妳不妨找"母親的抉擇", 他們有專業的在社工可以和妳傾. 但無論其他人有什麼意見, 最後的決定都是由妳自己做.

妳自己take care, 有什麼就上來bk和大家講啦~

複式洋房

多謝各位關心...
今日我打左去"母親的抉擇",
個個姑娘都俾左好多意見我....
但e+ ge我..真係唔知可以點...
朋友們叫我唔好要...
但...

複式洋房

原帖由 sisiey 於 09-3-10 23:07 發表
多謝各位關心...
今日我打左去"母親的抉擇",
個個姑娘都俾左好多意見我....
但e+ ge我..真係唔知可以點...
朋友們叫我唔好要...
但...

very good. you took a first big step la.

大宅

bella_mama & sisiey:
我聽日就生BB啦~作為一個媽媽,我明白懷胎10月的辛酸,有苦自己知! 但那種喜悅係不能言語架!

好感動bella_mama可以咁勇敢同正面,BB會知道,佢會好錫妳架!

sisiey,
由一粒細細既細胞,到懂得郁手郁腳既小BB,你會感受到生命既奇妙,我相信E到既媽媽都會100%支持妳架! 加油 ^.^

洋房

其實如果你真係想要個bb..而你地都24歲啦..都有能力生bb...所以你真係想要..就平心靜氣想想你同男友分手既原因係咩?係唔係一時衝動先至分手?你們拍了幾耐?分手原因可唔可以解決到呢?你覺得你男友係唔係已經唔愛你呢?/
等等既問題,想清楚先...先至作最後一步決定吧.

洋房

其實如果你真係想要個bb..而你地都24歲啦..都有能力生bb...所以你真係想要..就平心靜氣想想你同男友分手既原因係咩?係唔係一時衝動先至分手?你們拍了幾耐?分手原因可唔可以解決到呢?你覺得你男友係唔係已經唔愛你呢?/
等等既問題,想清楚先...先至作最後一步決定吧.因為懷胎10月起初真係好辛苦的...家人同另一半既支持真係好重要的.

別墅

wsjoeyyip

相信妳既bb應該已經出左世啦~ 希望妳同bb都健健康康, bb就快高長大, 聽媽媽話!

sisiey,

知道妳而家一定覺得好煩惱, 唔知應該點做決定好. 其實我當初都經歷過. 雖然要盡快做決定, 但都唔好俾自己太大壓力, 因為咁樣好易做錯決定.

身邊o既家人或朋友都會俾好多意見俾我地, 不過最終決定權都係o係我地度. 如果因為其他人一句說話而去做, 好可能會後悔一世.

妳打左去俾社工傾係好好o既, 如果可以, 妳都可以同佢地約面談. 佢地會客觀咁教妳分析自己o既情況先去做決定.

妳自己take care 同埋記得update我地呀.

首頁

尾頁

跳至