婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

原帖由 labelwah 於 09-3-9 12:21 發表

baby,
為佐以後唔會再冷傷風, 你洗佐碗先沖涼啦....唔好同佢一般見識啦, 你99可能唔想洗碗呢....明無 ?

我同意喎....不如你幫你99洗碗啦....咁佢無借口係你沖涼時"洗碗"囉!
好好過每一天......

民房

你洗埋碗咪得囉, 會唔會佢抗議緊你無幫佢洗呀?

別墅

回覆 # 的文章

係囉,我都覺得有呢個可能...唔係無理由心地咁差卦.....

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 JBlam 於 09-3-9 13:05 發表
你地食飯係一齊..?
佢煮定你煮既?
咁點解又唔係你2公婆洗而係佢洗呢?

唔係多人2隻碗洗完先沖好過la.

我哋一齊住,但唔一齊食。我收工返到佢屋佢已經食飽飽架喇!我同老公因為公作關係,各有各食架,食完先返屋企。我同老公啲作息時間有分別架...

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

哼... 平來諗住今晚收工返唻,我同埋老公一齊平心靜氣同佢講... 點知... 哼...

我老公一個月前做咗個小手術,醫生宜家都話無事啦,我買咗瀨尿蝦返唻整俾老公食... 我整好之後,同老公享受緊時,佢走出唻,鬧鬧鬧... 『早咪見咗你唔好食囉... 食埋啲無營養嘅嘢,無第二啲嘢買喇咩??? 』老公叫佢收聲佢都唔收,好明顯佢係借機會唻鬧我啦!老公叫佢幾次都唔收,本來一直唔出聲嘅我,突然起身,一手搶咗老公手上剝緊嘅蝦,拎埋成隻碟,衝入廚房兵令嘭laan咁倒晒啲嘢,仲要好大聲咁話... 『我以後都唔煮架喇,你叫佢煮俾你食啦!』嚇到我老公 O 晒咀望住我,之後... 老公好惡咁話 99 『係咪一定要搞到個個都唔開心先安樂??』哼... 佢咁先收聲自己返入房喎...

我決定... 撞啱有機會,我返咗唻屋企佢先澡涼,佢就好受喇~~~

大宅

佢有心整古你,你點做都無符. 不如買個BB盆,開定D熱水先沖涼. 起碼唔會涷親先.

洋房

有辦法!你同你老公一齊沖涼咪得囉!你奶奶唔會要你老公一齊沖凍水掛!

大宅

原帖由 baby_chu 於 09-3-9 10:41 發表
幾年唻,我都發覺一件事....

每當我收工返到屋企去澡涼時,無論係返到去即刻澡,定係抖一陣9點幾10點先澡,99都會喺我開熱水爐澡涼時,喺廚房開水洗碗... 佢好早食飯架,我收工返到屋企大約都係 7 點,佢已經食飽飽睇緊電視架喇!一 ...

有呀,我99都係咁呀~,我剛生完無幾耐囉,仲要係1月最凍的時候~忽冷忽熱,好辛苦呀.我當時有問佢,佢咪話下次唔洗囉.

大宅

原帖由 mi1660 於 09-3-9 10:48 發表
咁樣囉~你等佢/c6沖涼既時候又咁做囉~佢地實出黎問做咩d水咁凍~咁你咪同佢講""我頭先去廚房洗手囉~開好細水咋喎~(*其實就扭晒去熱水果邊,凍死佢)平時我都係咁一路沖涼你一路洗碗~""
又或者你沖涼前關左通熱水去廚房 ...

我都覺得好得呢招, 係玩野, 佢玩得, 你都玩得。

複式洋房

哎呀!!我都系咁啊,一陣凍一陣熱。前幾晚天氣好凍,我差D毀容啊!個面同個頭紅嗮,未沖完著衫出來搽藥膏。次次都系咁,我唔沖涼佢就唔洗嘢,夏天都系咁。。。 C6仲話返我轉頭,點解唔大聲叫佢唔好開熱水啊 。我有大聲叫過佢話聽唔到。

男爵府

呢D情況係我鬧我工人個時羅...佢初時又係好興我沖涼先黎開熱水洗野架喎,跟住我出到黎俾我鬧到佢PK,先好D羅

禁止訪問

大宅

sorry......其實係咪可以換個新嘅熱水爐就可以解決問題架? 我屋企以前都有呢個問題,但換咗之後就冇再發生啦....

大宅

不如cut 左廚房熱水爐嗰邊, 反正洗碗, 駛唔駛要有熱水呀, 嗰一陣間

大宅

一係靜靜雞關左廚房的熱水爐制, 哎呀, 廚房熱水壞左呀, 好彩係廚房, 唔係洗手間, 如果唔係沖唔到涼啦, 99

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 labelwah 於 09-3-9 12:21 發表

baby,
為佐以後唔會再冷傷風, 你洗佐碗先沖涼啦....唔好同佢一般見識啦, 你99可能唔想洗碗呢....明無 ?

我都係咁話,只要你洗左碗,佢就冇得去洗。如果佢再搵野洗就真係佢問題,到時你同你 honey 投訴都可以大聲 d!

可能你 99 見你肯洗碗,對你都會好 d 呢,係咪!退一步海闊天空呀.......

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

其實洗隻碗啫有幾辛苦?唔係你食都可以幫佢洗啫!咁咪免咗麻煩囉!如果佢緊持佢自己洗返,我覺得你都係好似上面啲媽咪咁講,問佢幾時洗碗,大大聲講洗完你先沖,咁咪唔會有呢個問題囉!

侯爵府

好媽媽勳章

1.)use 熱水爐 with higher volume (e.g. 20 or 30 L). It can support 2 barth room at the same time.

2) use an individal 熱水爐 for kitchen.

原帖由 姑姑 於 09-3-10 13:23 發表
sorry......其實係咪可以換個新嘅熱水爐就可以解決問題架? 我屋企以前都有呢個問題,但換咗之後就冇再發生啦....

子爵府

Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

佢係咪要睇住你係家的一舉一動...所以要等你唔係廳佢先放心洗碗...
一係抵諗d...你負責洗碗,,,

不過你都算係咁...可以忍到咁耐....

複式洋房

點解你吾問下佢:奶奶你洗碗未~如果你吾洗我就沖涼~如果你e+洗我就等你洗完先沖~
甘咪得囉~就算佢特登又系甘你去左沖涼佢走去洗碗~你發顛話佢或者同老公講~你問左都吾系你錯丫~到時同你老公講~你老公咪會鬧佢囉

首頁

尾頁

跳至