自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

醒目開學勳章

Hi gloryu2

just PM you the details, you can check. Thanks.

原帖由 gloryu2 於 09-3-9 12:31 發表

可唔可以介紹下
我想知多d

子爵府

我個仔都係5歲,又係有這個情況,我同佢每晚抽15分鐘溫5個生字,溫成個星期果5個生字,只認到3個,我擔心會唔會有讀寫障礙?

伯爵府

畀面勳章

原帖由 wega 於 09-3-9 12:25 發表
我囡囡剛六歲, 佢認字都係好差, 就算學校教過佢都唔係太認得, 我最近幫佢報左個認字班, 係用圖象幫佢地認字, 效果好好, 佢讀左3個月, 已能認讀一編文章. ...

Please also PM me the details. Thanks!

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

睇多D書,一齊同佢讀,將記得的字寫低,唔一定要佢識寫,記得點讀已經ok,我個女5歲,不過中文字可以識讀大約6,7百個,同埋會比練習佢做,做得多佢就記得點寫,睇故事書係最有效

子爵府

如果有認字班資料,請pm給我,我好有需要,十分謝謝!

大宅

認字班太遠,我好難join
3孩家庭,壓力山大

複式洋房

我都想要認字班資料, 請pm我, 謝謝!

原帖由 MrsFung 於 09-3-9 12:54 發表
如果有認字班資料,請pm給我,我好有需要,十分謝謝!

大宅

原帖由 jenjen 於 09-3-9 13:27 發表
我都想要認字班資料, 請pm我, 謝謝!

如果想要記字班資料,可以去自由報料度email,不過我覺得好似sell 野咁
3孩家庭,壓力山大

大宅

真係咁好...唔需要咁鬼祟要pm,同唔需要又係自由報料度再開一個新topic
3孩家庭,壓力山大

複式洋房

我個仔都有認字的問題,
煩請給我,認字班資料,謝謝!

大宅

醒目開學勳章

因為我唔係幫佢賣廣告, 所以我唔會公開D資料, 我係見到你開 Topic 話小朋友有認字問題, 而我亦曾給此問題困擾, 現搵到個幾好的 course 幫囡囡, 只想跟大家 share.

Arm 就可以試下, 唔 arm 就算, 唔洗咁講野.

再者, 我知你講邊個自由報料個 Topic, 但我唔識佢, 亦唔係玩分身.

各位想要資料的 mami, sorry啦, 我唔會PM D資料比大家, 費事好心做壞事.

gloryu2, you are the only one I have PM the course details.

再見.

原帖由 gloryu2 於 09-3-9 13:35 發表
真係咁好...唔需要咁鬼祟要pm,同唔需要又係自由報料度再開一個新topic

大宅

原帖由 wega 於 09-3-9 14:19 發表
因為我唔係幫佢賣廣告, 所以我唔會公開D資料, 我係見到你開 Topic 話小朋友有認字問題, 而我亦曾給此問題困擾, 現搵到個幾好的 course 幫囡囡, 只想跟大家 share.

Arm 就可以試下, 唔 arm 就算, 唔洗咁講野.

再 ...

如果我怪錯左你,我會道歉 "對唔住"
因為我一睇完你pmd資料,再睇自由報料度,有一個差唔多的topic。
我就覺得sell野就唔好係呢度,去自由報料度sell
因為我係真心想問大家的方法.........我係為左我小朋友而煩惱緊
3孩家庭,壓力山大

大宅

醒目開學勳章

唔緊要啦, 我只係唔想給人唔會.

其實我之前都好擔心, 呀女就快小一, 真係字都唔識多隻, 都唔知點算, 我又要返工, 真係無乜時間成日同佢睇書.

同埋之前呢個老師係上門教, 真係好正, 我宜家都好辛苦先安排到佢返呢個 centre 的時間, 不過為左佢好, 我都會盡量安排.

其實坊間都有其家 similiar 的 course, 你可以搵下.

一齊努力吧.

原帖由 gloryu2 於 09-3-9 14:42 發表

如果我怪錯左你,我會道歉 "對唔住"
因為我一睇完你pmd資料,再睇自由報料度,有一個差唔多的topic。
我就覺得sell野就唔好係呢度,去自由報料度sell
因為我係真心想問大家的方法.........我係為左我小朋友而煩惱緊 ...

複式洋房

其實有時俾佢睇下電視節目都ok wor,有D
電視真係會教生字..好似我個仔咁..成日都會跟住個電視機D卡通人物一齊讀~都幾有用咖~而且有D仲有D兩文三語既tim..最後就係同佢地一齊睇...之後再問返佢節目內容既野...

子爵府

我以前都係同佢哋一齊看故事書和睇芝麻街,佢哋D畫會教佢寫解釋和簽名,有時送畀阿嫲和阿婆,又可認字,99同阿媽又有禮物收。有時又同佢哋玩餐牌遊戲,叫佢幫手寫和畫出來,過時過節玩下都好得意;我重係屋企有個shopping list,叫佢哋幫忙填上要買的物品,有次我見到car同個公仔,同老公講阿仔法話要換車,其實阿仔只係想買玩具車而已,但小鬼知到要加toy在前面。

大宅

回覆 # 的文章

can u pm me ??
thanks

大宅

醒目開學勳章

原帖由 wega 於 09-3-9 12:25 發表
我囡囡剛六歲, 佢認字都係好差, 就算學校教過佢都唔係太認得, 我最近幫佢報左個認字班, 係用圖象幫佢地認字, 效果好好, 佢讀左3個月, 已能認讀一編文章. ...

can u pm me too? thx

首頁

尾頁

跳至