自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 ShinTeresa 於 09-3-9 11:44 發表
我覺得唔係問題 你米問下你個工人 off個日想唔想earn money 佢想既米去 唔想賺既米由佢law 你亦都要同你阿ma講 工人係我請 佢去唔去你樹係工人自原 冇得big but 1個月1次者 我估個工人都唔會詐形既 ...

搏唔過喎...

錢就照 earn, 不過日後都可以用呢樣來要脅你??

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

佢哋反轉豬肚就係, 話就話你額外俾錢佢去做, 到時佢靜雞雞影你媽咪屋企相, 將來作為呈堂證供, 話你要佢做兩頭住家, 真係水洗都唔清, 實俾佢屈你一筆.

子爵府

因為之前未請過
依家準備請工人
想請問下咁多位

如果我返我媽屋企 or 去朋友屋企帶埋工人去
咁又可唔可以叫工人幫手
我覺得無理由要我媽/朋友服侍埋佢
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~
**if you wanna cry, cry on my shoulder;
    if you need someone who cares for you;
    if you're feeling sad; your heart gets colder;
    yes I show you what real love can do.**

大宅

我估如果樓主請個$50個鐘比佢亞媽,佢亞媽就話不用工人.

我個人覺得額外付多一點給她都唔好啦,
佢做到咁累,返到你屋企做嘢都唔好.

請過本地算啦.
重要唔好話比你亞媽聽係你工人唔肯,免得係對你工人有心病

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

太睇小而家啲工人, 佢地口話願意, 到搵夠就話係妳迫佢屈妳, 蝕抵最終都係妳!

公爵府

原帖由 catjeffcat 於 09-3-9 12:24 發表

唔係喎... 個次唔知睇電視話係可以登記兩個都得, 不過唔知有攪咩手續....

唔得呀,係一定唔得,不論什麼理由都唔得,已有義工証實過,千祈唔好呀.mouth:

公爵府

原帖由 WinChi 於 09-3-9 11:18 發表
我同去解釋唔得咁樣
佢就覺得我多餘
怕死
駛乜"汁"到咁正
我應該點做?

哦,您同媽咪講,係刑事,要坐監的.已有好多單入左罪.
如您媽咪都係唔聽既,您只可唔理佢,緊守防線.依家打擊得好緊要,千祈唔好博呀.

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

有咩事, 話c6唔俾! 我次次都係咁!

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

c6係唔係公務員 係就大條道理!

子爵府

有無媽咪可以話我知呀
唔該晒

原帖由 yy13 於 09-3-9 14:22 發表
因為之前未請過
依家準備請工人
想請問下咁多位

咁又可唔可以叫工人幫手
我覺得無理由要我媽/朋友服侍埋佢 ...
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~
**if you wanna cry, cry on my shoulder;
    if you need someone who cares for you;
    if you're feeling sad; your heart gets colder;
    yes I show you what real love can do.**

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

有咁好嘅籍口响手,
到走果陣實屈返個顧主一筆。

大宅

真係要睇下個工人點諗,我有朋友個印傭一去到佢99家就自動波做突,即係下午打務家居,煑完飯仲洗埋廚房,我fd話佢只係叫佢煑飯洗碗,但係個工人好錫老人家,見佢地年紀大又無工人用就主動幫手,仲話橫掂BB下午同嫲嘛玩,我都係坐响到無野做,咁佢99對佢都好好,有時知佢黎会買定d小食比佢.不過,可遇不可求.

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 WinChi 於 09-3-9 11:18 發表
我同去解釋唔得咁樣
佢就覺得我多餘
怕死
駛乜"汁"到咁正
我應該點做?

曾經in過個工人,佢就係話告顧主要佢做兩度地方,告左佢,可以留耐d,搵份好工,怕死?你同佢講唔駛佢死就梗係啦,有乜事點算,做阿媽無理由推你去死啦,同佢講請個鐘點比佢囉,一星期一次,五十蚊個鐘,三個鐘都係百五,一個月六百蚊,抵唔抵咁冒險法先?

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 yy13 於 09-3-9 14:22 發表
因為之前未請過
依家準備請工人
想請問下咁多位

咁又可唔可以叫工人幫手
我覺得無理由要我媽/朋友服侍埋佢 ...

幫手照顧小朋友就得,叫佢煮飯梗唔得啦,通常主人既工人係度,就佢做架啦,朋友既工人都係咁,佢地自動波,去邊個屋企就邊個做,真係乜都唔理(除左自己顧主個小朋)

伯爵府

呢D野我地開口講D老人家唔會服ga
係要搵專業人士當面親口同佢地講
佢地先會怕,先會驚,先會當真

專業人士就咪係僱傭中心果d人囉
佢地講一句,好過我地講幾十句ga

首頁

尾頁

跳至