自由講場

跳至

首頁

尾頁

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

擒日落街食野順便去百佳,出門前都諗過要帶環保袋,但出門果刻都係唔記得。出街食完野,心諗無奶油特登返屋企攞袋又出過街,所以唔理喇照去。

比錢時我話唔記得帶袋,個收銀好似聽唔到,嘟完d貨就咁擺喺度,嘟晒先問我有無帶環保袋,我話唔記得帶,佢話而家唔比膠袋架喇(佢一面講一面攞膠袋同我入,因為我買左好多野,佢唔比袋我攞唔到),我話我知,不過一時唔記得,佢跟住話要習慣下喇.... 佢全程都好cool,好似我做錯野咁,唉... 都要時間適應架... 我已經放個袋落返工果個手袋架喇... :(

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

yes~ 我寧願收膠袋費,自己唔記得帶就比錢買 (我願意比,鬼叫自己無帶環保袋),唔好用教訓我既口吻,我已經盡量少用膠袋,超市/便利店以外既商店我都盡量唔攞膠袋,我返工袋都好大個下~

我用超市膠袋墊廳既細垃圾桶,廚房垃圾桶就用管理處派果d,而家我盡量將廳既垃圾倒落大垃圾桶,用完超市d袋先算~
原帖由 polarbb 於 09-3-10 11:06 發表
有時落一落街都唔諗住會買野又點會成日拎住個環保袋,有時又會買好多野又點會有咁多環保袋,我好响應環保,我都會將屋企垃圾分類,不過有時去買野真係唔記得拎袋,咁去到超市又比阿姐串,大佬,我黎買野,唔係睇人面色,我最多米捐錢出黎當比錢買膠袋,你提我下次記得拎冇所謂,不過佢地D咀臉好黑人憎,好似你搶佢錢咁.

首頁

尾頁

跳至