論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個工人本身有個大約歲幾的BB係菲律賓, 我請了她大約兩星期, 佢便開始思鄉, 有晚叫我比佢落街打電話番屋企, 有晚我地借部手機比佢打, 見佢傾電話傾到哭. 後來佢出咗部手機, 就再沒有類似的情形發生.
昨晚個工人同我地講, 佢個前夫搶了佢個仔番屋企住, 佢好激動咁哭住同我地講, 佢話想番菲律賓搶番個仔個撫養權, 但佢又無話辭職唔做, 只係話無錢買機票番菲律賓, 但佢話一定要搶番個仔, 我問佢有什麼計劃, 佢話依家個腦海一片空白, 好亂, 完全唔知點做, 無晒方向. 佢話上庭的日期係四月二十九日, 我就算現在開始找個新工人都趕唔切等佢嚟照顧我BB. 我都唔知怎樣做, 各位有什麼意見可給參考啦?

大宅

首先都唔知件事係真係假,有啲係佢想昆你買張機票佢走佬既嫌疑。
佢有無比封法庭既信你?

原帖由 sinleung1207 於 09-3-9 16:45 發表
我個工人本身有個大約歲幾的BB係菲律賓, 我請了她大約兩星期, 佢便開始思鄉, 有晚叫我比佢落街打電話番屋企, 有晚我地借部手機比佢打, 見佢傾電話傾到哭. 後來佢出咗部手機, 就再沒有類似的情形發生.
昨晚個工人同我 ...

大宅

佢又無比封法庭信我睇, 但我又諗不如佢乾脆話我知唔想做, 一個月通知, 我都係要比機票佢走啦, 點解要做場大龍鳳呢?

原帖由 CoffeeCake 於 09-3-9 16:49 發表
首先都唔知件事係真係假,有啲係佢想昆你買張機票佢走佬既嫌疑。
佢有無比封法庭既信你?

大宅

唔想比番一個月NOTICE金你囉。

原帖由 sinleung1207 於 09-3-9 17:08 發表
佢又無比封法庭信我睇, 但我又諗不如佢乾脆話我知唔想做, 一個月通知, 我都係要比機票佢走啦, 點解要做場大龍鳳呢?

侯爵府

好媽媽勳章

所有工人都係 金象獎架 唔晒理佢甘多la 喊苦喊忽 扮野者 又驚你唔信 先攪甘多野 想走者 至緊要攪清d 手續 / 机票 / 人工係甘多 佢講一万個reason你都可以不理la
原帖由 CoffeeCake 於 09-3-9 17:10 發表

大宅

但如果佢比一個月通知我, 佢未唔駛比一個月通知我啦! 所以我左諗右諗都唔知佢件事係真定係假. 我都唔知應唔應該主動話唔用佢, 始終屋企有個BB都係比較危險!

原帖由 CoffeeCake 於 09-3-9 17:10 發表

珍珠宮

點都好, 佢一定做唔長, 你唔好炒佢, 反而問佢想點~ 引佢自己講出[resign]!! 並要補你一個月通知金 or 通知期~ 冇$賠, 米比通知期囉~ 又唔賠, 又想走, 又要機票, 米玩啦~ 當我地HK人傻架咩~~

禁止訪問

回覆 # 的文章

大宅

原帖由 sinleung1207 於 09-3-9 16:45 發表
昨晚個工人同我 ...

HIHI
我覺得如果佢係真GER...甘即是未到港之前已經知好快要上庭.....同埋之前佢應該有文件攪緊呢壇野架痳......
唔單止你都握埋...連你個AGENT都握埋喎......

別墅

你問返佢,佢係味打算辭工返去,如果係就提前1個月寫信比你。如果佢唔辭工,僱主唔會放假比佢處理私人事務。

男爵府

我第一個印姐又係話要返去揍仔喎...仲話佢個老豆糖尿病要切腳,佢老母幫佢揍唔到仔,佢老公要佢返鄉下...超!過左幾個月咪又係香港見到佢

大宅

我個工人終於昨晚都比了封resign letter我, 一個月通知期, 我真的好唔開心, 因為好似比個工人玩了一場, 又或者係自己好黑, 遇到個屋企有咁多問題的工人, 但係佢地又唔會考慮吓我完全無人照顧BB的感受, 好慘呀!!

原帖由 sylviawong 於 09-3-9 19:53 發表
我第一個印姐又係話要返去揍仔喎...仲話佢個老豆糖尿病要切腳,佢老母幫佢揍唔到仔,佢老公要佢返鄉下...超!過左幾個月咪又係香港見到佢

大宅

咁佢係再做多一個月定係補錢比你?

原帖由 sinleung1207 於 09-3-10 10:44 發表
我個工人終於昨晚都比了封resign letter我, 一個月通知期, 我真的好唔開心, 因為好似比個工人玩了一場, 又或者係自己好黑, 遇到個屋企有咁多問題的工人, 但係佢地又唔會考慮吓我完全無人照顧BB的感受, 好慘呀!!

...

大宅

佢比一個月通知我, 但係我都唔夠時間請果個新啦, 我都唔明申請一個工人快者都要兩個幾月, 點可以比佢地一個月就走架. 我真的好upset啊

原帖由 CoffeeCake 於 09-3-10 10:49 發表
咁佢係再做多一個月定係補錢比你?

子爵府

樓主你的經歷同我之前個菲一模一樣!
相同的內容,一樣話前夫要搶番孩子,相同的做法,不過她就即日附上1個月通知,即1個月後走! 嘩! 佢的演技簡直可以攞奧斯卡,又話好唔捨得我個女, 同時又話可以介紹工人比我,不過又話如果她回家解決了之後就會打比我,因她仲好想回來做! 最重要的事,她叫我寫推薦信,我估她搵到新工就真, 走時又哭又剩,當然到宜家都無收過佢電話.
佢可能見我有第2個bb將出世,怕辛苦唔做.樓主你都不要太upset她的無情無義,佢地係噤,大家只係賓主一地,佢地唔會同你講感情,無須介懷.
我見有些朋友的工人仲衰,自稱家有要事話走就走,如父親死等籍口,又唔肯比1個月啊!

公爵府

好媽媽勳章

咁講啦, 肯做場戲, 又肯比一個月通知期你, 算係不幸中之大幸. 正路就唔會有太多手尾.

大宅

真的好unhappy啊, 自問自己對她不薄, 佢又會同我傾屋企嘢, 點解佢唔會考慮吓我無人照顧BB, 真的好冷血啊! 唔知好唔好問吓佢攞法庭封信呢?

大宅

佢去意已決,問佢拎又有乜用?唔通佢拎唔出你又唔比佢走咩。呢啲咁既人,咪由佢快啲走囉!

原帖由 sinleung1207 於 09-3-10 15:45 發表
真的好unhappy啊, 自問自己對她不薄, 佢又會同我傾屋企嘢, 點解佢唔會考慮吓我無人照顧BB, 真的好冷血啊! 唔知好唔好問吓佢攞法庭封信呢?

子爵府

原帖由 sinleung1207 於 09-3-10 15:45 發表

大家關係只係建築金錢上,何須太介意她們?

大宅

我都非常明白這個人肯唔可以留, 但我只係想盡量留佢直至到我找到新的工人到我家, 只係這個少少的要求, 我真的唔想BB沒有人照顧

首頁

尾頁

跳至