自由講場

跳至

首頁
12345...23

尾頁

珍珠宮

natjosejim 發表於 18-2-7 20:45
我信袁教授
X2

就算現階段人類對疫苗同病毒的知識係有限,唔一定百分百正確,但袁教授起碼係自己入過lab,做過研究,有第一手認識同知識的人。

珍珠宮

熱血金章

maomaofafa 發表於 18-2-7 20:47
袁國勇教授抗疫SARS 果時謝安琪又貢獻過乜?

謝當年撐黃C,攪到冇得賺人仔,算唔算貢獻
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

男爵府

BB防敏心得分享勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回

maomaofafa 發表於 18-2-7 20:52
謝安琪自己夠代言過卉妍X子宮頸癌疫苗啦!即係有錢收就打?

係喎 唔講唔記得

男爵府

切忌跟車太貼

大宅

畀面勳章

bu-b 發表於 18-2-7 20:43
我都覺得係,佢其實咩料?講到似層層咁!但見有d人即刻彈出來好自豪咁話自己無打,仲話打嘅人嘥錢:igiveup ...

係啦,唔明為何唔打要咁自豪囉

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

maomaofafa 發表於 18-2-7 20:52
謝安琪自己夠代言過卉妍X子宮頸癌疫苗啦!即係有錢收就打?

係喎!差d唔記得添!
放下自在

珍珠宮

回覆樓主:

冇聽過留言
就算聽過
我會選擇信醫生

子爵府

starbuckscoffee 發表於 18-2-7 20:55
切忌跟車太貼

認同 我都無forward 唔可以話佢唔可信 雖然我無能力知誰對誰錯 但政府叫得人打一定有晒數據 點都信袁醫生多d

公爵府

以後睇醫生揾謝安琪

侯爵府

minigaga 發表於 18-2-7 20:51
佢話啲疫苗係注入左啲病毒,所以打疫苗會注入左動物DNA

佢唔會將你變成XMen

男爵府

maomaofafa 發表於 18-2-7 20:59
佢唔會將你變成XMen

遲啲識飛

水晶宮

回覆樓主:

我都聽左,但冇fwd出去。點都好,打唔打家長自己衡量就ok

大宅

回覆樓主:

我有聽,但唔會forward出去!佢講到似層層好權威!我對囡有打流感針,但唔代表佢哋如中流感會把更加嚴重病毒擴散,呢句説話真係唔可以亂講!有打又好無打又好,各位家長只係想用最好方法保障子女,希望唔好喺呢d咁敏感時期發放無理據嘅謠言!

男爵府

aloha_hollie 發表於 18-2-7 21:02
我有聽,但唔會forward出去!佢講到似層層好權威!我對囡有打流感針,但唔代表佢哋如中流感會把更加嚴重病毒擴 ...

係。佢講到自己知晒情況,話係打左疫苗既人,菌變種而打左既人自己爆發再傳染其他人。前半已經講10個打左9個都中流感,後半話打左既人因為體內菌變種而傳染他人加重疫情。講到自己好知情況。

侯爵府

minigaga 發表於 18-2-7 20:50
我信有case 打完疫苗有副作用。因為冇野百分百肯定會,每個人對外界既反應不同。但係咪去打,家長自己衡量 ...

我寧願中副作用好過併發症(如腦病變)囉!

滅活季節性流感疫苗十分安全,除了接種處可能出現痛楚、紅腫外,一般並無其他副作用。部分人士在接種後6至12小時内可能出現發燒、肌肉疼痛,以及疲倦等症狀,這些症狀通常會在兩天內減退。若持續發燒或不適,請諮詢醫生。如出現風疹塊、口舌腫脹或呼吸困難等較為罕見的嚴重過敏反應,患者必須立即求醫。

一些罕見但嚴重的不良情況也可能在接種流感疫苗後出現,如吉-巴氏綜合症(每100萬個接種疫苗的人士中約有一至兩宗個案) ,以及嚴重過敏反應(每分發1000萬劑疫苗中有9宗個案)。不過,接種流感疫苗與這些不良情況未必一定有因果關係。有研究顯示在感染流感後出現吉-巴氏綜合症的風險(每100萬個感染者有17.20宗個案) 遠比接種流感疫苗後 (每100萬個接種疫苗的人士中有1.03宗個案)為高。

https://www.chp.gov.hk/tc/features/49312.html#FAQ20

男爵府

回覆樓主

無聽過,好懷疑係咪真係Kay講

大宅

回覆樓主:

把聲應該係謝!但我好好奇佢資料來源及真確性!佢憑什麼肯定自己係啱?又那裡來的自信去挑戰政府医學介的權威?

男爵府

minigaga 發表於 18-2-7 20:44
點解佢會錄段成5分鐘既錄音講既?
佢個口脗講到自己係醫學專家,話疫苗10個打得1個可抗流感,但唔知條友係因 ...

唔似kay

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

唔洗問掛,連醫生都唔信

將來有病唔通要去睇 謝 xx 咩

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

回覆樓主

不嬲疫苗都有風險,只係比較邊樣風險高d

首頁
12345...23

尾頁

跳至