自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

原帖由 Heady 於 09-3-10 00:36 發表
完全唔需要..有時仲可以早走

我好羨慕你份工

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

唔洗呀, 6點準時即走架
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

經濟唔好, 冇乜野做, 唔駛ot, 準時6點走人

大宅

Wow! 睇係你地幾幸福,我早半年因阿仔太细(未夠一歲),屋企得一個工人湊佢,我自己日日OT到晚上10點以上,咁辛苦咪QUIT咗出嚟到加吓都未找到合適的工作。因為見工講明你知要OT,所以都唔想做,而且人工7折之喎!

不過我都知乜野叫捱世界,以前未生阿仔,我兩份工加埋十四年都要OT,最顛半夜2、3点(連續2個月)平時一年有五至六個要OT,平均都起碼9:00 至 9:00 。

現在我有家庭觀念,想工作又想有時間陪阿仔,真係唔係咁易,唔洗OT的工,好難找ar!

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

完全唔洗OT
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

no ot
所以先留低

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

畢業第一份工入會計師樓做trainee, 晚晚ot到11,12點, 週未放假都要o, 不過好多 呀, 有同事試過ot到"雙糧", 我地成日話賺埋d錢都無命享
之後既工(until而家), 都係"循例"ot半小時左右啦, 有時有野趕咪做夜d lor! 無錢架, 不過可以接受既

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

我第1,2份工都係成日OT但有$$, 而家做左人呀媽梗係做份唔駛OT嘅工會好D囉
原帖由 Charlotte_mom 於 09-3-10 14:58 發表
畢業第一份工入會計師樓做trainee, 晚晚ot到11,12點, 週未放假都要o, 不過好多, 有同事試過ot到"雙糧", 我地成日話賺埋d錢都無命享
之後既工(until而家), 都係"循例"ot半小時左右啦, 有時有野趕咪做夜d ...
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

之前好想好想轉工, 都預左新工有機會ot (適量無薪ot我絕對唔介意)
去見一份工, 放工去攪到almost 9pm, 咪同hr小姐講, 要佢地等我攪到咁夜, 唔好意思, 佢地話"唔緊要, 有排都未走得" (當時成個office都係人, 果間唔係蚊型公司, 係上市公司)
之後佢叫我second in, 我搵個藉口唔去了

子爵府

季節性架... 多野做個時, 咪日日OT一個鐘lor!! 好清閒個排, 咪準時1700走 (我番5.5days)!!
OT 無錢補架!!!
有時 dept 有project, event 前後仲要OT 到7-8點, 攪event個日仲要你成晚/星期六日去幫手!! 無補假/無補錢!! 佢地仲好nice( ) 咁話, 如果平日夜晚攪event 至10點後, 好體恤咁俾你第二朝遲十鐘wor!!

子爵府

原帖由 Charlotte_mom 於 09-3-10 15:05 發表
之前好想好想轉工, 都預左新工有機會ot (適量無薪ot我絕對唔介意)
去見一份工, 放工去攪到almost 9pm, 咪同hr小姐講, 要佢地等我攪到咁夜, 唔好意思, 佢地話"唔緊要, 有排都未走得" (當時成個office都係人, ...

以上的情況我都有聽朋友講過,果間公司仲恐怖到要人係公司食飯,食完飯就要立即開工做野

男爵府

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

公理何在?

公司有好多影帝/影后, 成日扮好忙, 基本上朝早係用黎上網 / 睇報紙 (有個男同事仲要食埋好香ge麥當當tim) 下午4~5 點先開工, 佢仲成日話自己好忙, 無時間放大假, 要補錢, 佢地個個月都好似出雙糧甘.

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 # 的文章

好多野做, 但我唔會ot lor.

大宅

我仲以為係我間公司係咁添, 見D同事日日都OT, 有D仲做到12點幾.
日日都咁樣, 我覺得做死人. 但係見佢地好似冇咩反應咁....
莫非對自己工作有熱誠就會咁樣咩......
所以想問下大家係咪咁case, 係咪日本公司多數都係冇得準時走人架?

子爵府

大廚勳章

me too

原帖由 monkey妹 於 09-3-10 11:21 發表
唔洗呀, 6點準時即走架

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

唉, 以前唔使OT, 準5:30走人...
依家轉咗新HR, 有人話"呢個時勢邊有人打工會準時走㗎~"
所以咪日日焗OT半個至一個鐘囉~

大宅

要,有時做到夜重被c6鬧,話我老細無良,人工un,時間長,不過佢講得對,幫我老細打工,一定要有鐵脚,馬眼,神仙肚......所以而家個個都做到cc下,得番半條命!!:-( :-( :-( :-(

大宅

嘩!聽你地講OT半小時至1句鐘邊算叫OT,而且公司覺得係"馮"ga la, 超時無補水,不過包晚飯盒 (外賣$20-$30蚊) 已經唔算係乜la, 最頂係比公司小人/賤人背後話你"扮勤力" "博乜" "工作效率低" "呃飯食"。

根本完全無價值,只係想盡自己責任,不想做壞自己名聲。
就係一份執著令自己捱咗好幾年,過現在已經停下來(失業-因做咗人哋阿媽,唔想再勁OT,所以走咗)

大宅

好少. 係要都係我自己搞唔掂d野先要留低.

子爵府

我要扮 OT (我之前都開個 topic 話點解要係公司 hea!)

不過最多只會扮半個鐘, 六點前必走!

首頁

尾頁

跳至