自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

各人有各人言論自由,希望唔好比人圍插。。
近幾年我都好小出post,通常睇多。
今次佢啲朋友過份咁樣出賣佢,我岩岩啲言論有啲激,所以改左少少。
我兩個仔女分別係2012同2013年出世。
兩個相差19個月,都係我自己一手一腳湊大,絕對冇假手於人。
2014年1月1日,果日我好有興致去試整蘿蔔糕,叫c6幫手睇住我個女,果陣呀女差大半個月先夠2歲,而呀仔差幾日先夠4個月。
咁我媽咪同爸爸果陣一星期會輪流由屯門過嚟藍田(佢地都要返工,係放假先過嚟),到今時今日都係咁。
咁呢!係之前我媽咪拎左啲政府黃色收鼻水藥丸食,但佢唔擺返好,結果果日就比我個女拎到,而我老公係機迷,一打機或者睇電視,隔離果個講乜都聽唔到。
我整緊蘿蔔糕聽到我老公大叫,話我個女拎左黃色藥丸食,我數過起碼食左3粒落去!
拿拿聲叫佢帶個女入急症先!
呢件事大人做得好錯,我地3個極內疚!
咁我又太擔心,點知我個女入uch聯合觀察室,果陣大把床位,但偏偏個姑娘擺左我個女係個係咁咳係咁嘔既女人側邊,而我又太擔心所以湊埋個仔入去睇呀女點樣,果陣我冇諗過醫院啲細菌真係咁恐怖。
結果呀女係飲左解藥。
但出左院大約唔夠幾日,佢突然高燒,係突然!
一燒燒到40.2,我知平時佢地係會由37.5先開始慢慢燒!
我知道唔對路拿拿聲帶佢入急症,結果一入去姑娘即叫佢上病房,一上病房探41.2!嚇到我心寒又喊!之後姑娘帶佢去抽鼻液做快速測試,之後姑娘即將呀女隔離!唔比食特敏福,只係食退燒藥同靠佢自己抵抗力,結果第6日先開始退燒,最後7日先出院。
過多幾日輪到個仔,佢流感徵狀似家姐但冇家姐燒到咁高,因呀仔果陣仲飲緊母乳(我餵呀仔餵到2歲先自然離乳)。
之後由2015年開始每年都同佢地打流感針,我知支針唔係百分百抵抗到流感,但真係至少有一半!
仲有,我每年打流感針只係多份保障,其實平時都要飲食均衡。

大宅

回覆樓主:

咩有無學識,跟本只係一段朋友之間既對話,我唔覺佢有錯,申利,我無聽佢歌,唔係佢fans

珍珠宮

sinyeechu 發表於 18-2-9 07:17

續:
唔好食咁多生冷,煎炸食物。
每個人感冒咳一定有,但起碼做左啲唔好令自己內疚同後悔既事先。
我兩個仔女,我,同我媽咪由上年夏天開始做三伏天天灸,係我做美容院朋友度做,係用藥粉再加蛋白開嚟敷。
敷左之後,身體真係冇咁易病,當然唔係仙丹啦,我同我媽咪除左係佢度做天灸,我地早係上年年頭已經開始做body通淋巴。
所以有好多野係靠自己。
我寧願相信醫生或者係專家
我亦知有好多人已經係討論區講緊打有咩好,唔打有咩好!
而我個人從來唔鍾意做一啲令自己後悔既事!
所以我寧願保障自己同屋企人先!
今次出呢個post唔係想引起罵戰,而係想講出我感受。
流感針打唔打真係自己決定啦,冇人迫到。
而呢排停課,政府做得好岩,可能又會有人話一早應該停,又有人會話突然停,搞到束手無策。
點講呢,我都覺得好突然既,因為我個女今日本來都開生日會而我一早訂左蛋糕。
但係寧願佢地唔返好過返。

珍珠宮

mott 發表於 18-2-9 07:25
咩有無學識,跟本只係一段朋友之間既對話,我唔覺佢有錯,申利,我無聽佢歌,唔係佢fans
...

我冇話佢錯,只係覺得係佢朋友錯,佢gp啲朋友唔應該將呢段whatsapp公諸於世

珍珠宮

mott 發表於 18-2-9 07:25
...

佢咁樣比佢啲朋友出賣都幾慘!
但我講緊既係,我會相信專家同醫生既說話

伯爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章

雖然呢段只係私人對話,但佢講到好學術咁,又研究又水銀,傳播緊錯誤訊息,如果唔係誇到咁,佢個朋友可能唔會share 出去,又或者佢個朋友堅信佢講嘅嘢,所以share出去等人小心打針,不過anyway, 佢原來真係無知的人!

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

sinyeechu 發表於 18-2-9 07:27
我冇話佢錯,只係覺得係佢朋友錯,佢gp啲朋友唔應該將呢段whatsapp公諸於世
...

可能佢朋友聽落覺得有道理咪share比其他朋友聽, 有人信佢咪會容易再傳出去囉, 結果一個傳一個, 一個group傳比一個group。

wcpcelia    發表於 18-2-9 11:39

珍珠宮

MarMic 發表於 18-2-9 07:33
雖然呢段只係私人對話,但佢講到好學術咁,又研究又水銀,傳播緊錯誤訊息,如果唔係誇到咁,佢個朋友可能唔 ...

算啦!可能佢真係無心,雖然我聽完都覺得幾搞笑,但大家都係媽咪,佢無知,但經過今次件事佢應該會識檢點啲!

首頁

尾頁

跳至