婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

唔好意思, 我想呻吓自己d唔開心呀,因一時感觸...不過,唔關6299事,係我自己諗唔開~~
我有左八個月la...本來我有一份人工幾好既工,再加埋老公既收入,我兩個人住,供樓之餘,生活仲過得幾好tim.......
舊年啱啱有左嗰陣,身體太差,實在返唔到工,老公見我咁辛苦,咪叫我辭工喺屋企安胎...咁當時經濟又唔覺有問題,再加上我做問嗰行不嬲都係有工冇人做,咁我咪辭工,諗住最多生完再搵過,最多人工低d啫.....
點知一個金融海嘯....眼見住由舊年年尾開始壞消息不斷出...連做開嗰行都大量裁員....我好驚好驚...驚到瞓唔到,一個人喺屋企亂諗嘢,成日喊(e家都仲係,但又唔敢話比老公知,怕再增加佢既壓力)...因老公一個人既收入跟本唔夠供樓+養我同呀b+6299....自己生完之後又唔知幾時先可以搵到嘢做...好灰好灰...諗嘢成日轉牛角尖~~
其實我知自己有少少抑鬱...但陀住呀b,又唔知可以點....

大宅

好媽媽勳章

zipzip23, 你放輕鬆d, bb快出世了, 坐完月咪再戰江湖囉, 到時可能比你揾到份"旬"工呢~ 我轉過好多份工, 領悟到, 好工會响岩既時間出現的~
生活費方面, 食咩著咩由你控制既啫, 有咪食好d, 無咩食慳d食囉~ 無話生活唔到既, 輕鬆d, 對bb都好d架~

原帖由 zipzip23 於 09-3-11 16:51 發表
唔好意思, 我想呻吓自己d唔開心呀,因一時感觸...不過,唔關6299事,係我自己諗唔開~~
我有左八個月la...本來我有一份人工幾好既工,再加埋老公既收入,我兩個人住,供樓之餘,生活仲過得幾好tim.......
舊年啱啱有左嗰陣, ...

伯爵府

好媽媽勳章

zipzip,

希望在明天!唔好緊張,船到橋頭自然直!我生亞仔是都係無做野,又得老公一人返工,當時市道都唔好,都有膽心找工難。點知生完幾個月,前幾間的舊公司打來問我有無野做返唔返工,而家一做就幾年了。所以呢,你要心存希望呀!

原帖由 zipzip23 於 09-3-11 16:51 發表
全世界都在看你家的笑話,騙不過天地,沒不了良心。即管繼續下去,總有一天自己受!

伯爵府

好媽媽勳章

樓主,

唔好咁啦!情況未必去到你所想,點解你而家就要膽心先呢?不過我讚成你現在先節流,比如cut 供車,唔好買太多野咁....
最好就叫你大伯還錢啦!當然人家一定還唔出,不過斷佢後路都好!

全世界都在看你家的笑話,騙不過天地,沒不了良心。即管繼續下去,總有一天自己受!

禁止訪問

BK Milk勳章

複式洋房

Car - sell it la. Waste money.

Don't compare with the other. The main point is you two and the baby.

If really have financal problem and need to discuss with both parents, then speak clearly. If they don't understand and then give a bad feedback to both of you. Then will you think this is a good family member? A bad family member - no meeting with them any more is not a problem. Although you may care other people will say you two are bad to parent, will it affect your daily life?

If the thing you do is right, then no need to care other people's point of view.

JUST DO IT.

大宅

CARLY.C
我係新黎既, 睇左你D野, 都鄧你唔低, 不過你唔好羨慕大6嫂既野,佢有既係你同你C6提供,你米當比乞兒LAW,得閒比D說話佢地聽都幾過癮. 又唔好恨99煲野比佢食, 因為你受過佢恩惠, 將來要還架, 重唔知要還幾多倍, 我就寧願同男家冇瓜葛係最好.

大宅

CARLY.C
我係新黎既, 睇左你D野, 都鄧你唔低, 不過你唔好羨慕大6嫂既野,佢有既係你同你C6提供,你米當比乞兒LAW,得閒比D說話佢地聽都幾過癮. 又唔好恨99煲野比佢食, 因為你受過佢恩惠, 將來要還架, 重唔知要還幾多倍, 我就寧願同男家冇瓜葛係最好.

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

carly,您好,我亦建意你先放棄架車,我之前亦曾經好像你一樣,有車(1架揾食,1架私家)有樓,表面好像很好,所以我99常常以為我地好有錢,時常飲飲食食都要我地洗錢,得閒又洗我老公做司機,完全唔理佢做野辛苦需要休息,對我兩個仔女又不聞不問,有事鍾無艷果隻,一個人揾食,供車供樓養妻活兒比上不足比下有餘,直至香港回歸好多行業要轉型,c6收入少了一半,唯有放棄私家車(c6返工需要上山,沒有交通工具到),到果時99都仲唔信我地冇錢,後來要一段好長日子,睇到我地真係好唔掂先至信,我地試過好幾年每月得$12,000(仲係借糧,揾食車要供)要供樓,兩個細路讀小學,c6返工要帶飯,夏天30多度大人睡覺不敢開冷氣,我很怕冷但迫自己沖凍水涼,過年同開學我要放低兩個小朋友在家中做兼職賺錢,唔係冇錢比兩邊父母過年,冇錢交書簿費…而家回頭睇返都覺得自己同c6都好堅強,真係馬死落地行,諗得多只會令自己精神抑鬱,Carly,勇敢地生活,勇敢地拒絕你99無理要求,我覺得你地應該明確比佢地知道你的環境同心意,唔好再比佢地估估吓,要佢地知道你可容忍的尺度到此為止,係適當時候真係要企硬保護自己,呢度好多mama支持你,你要努力呀

大宅

樓主, 就生唔好亂諗咁多野

之前你咪話好想自己湊返既?

不如索性辭左份工自己湊, 盡量唔好要99幫, 費事佢比說話你聽

大嫂點生活係佢既事, 令人睇唔起既蛀米大蟲唔需要羨慕

最緊要你地一家三口開開心心

你自己都話, 慳慳地過日子冇問題
同埋或者你唔做, 收入少左, 反而你c6 會更顧你同女女, 而唔係無止境地心軟幫大伯呢?

加油!

子爵府

星期六去檢查,....
醫生話兩個星期我先重得果1磅..而bb都只係重左好少, 係足月黎講, 我個肚算細
照果時, bb仲要唔係好動, 醫生個面色好擔心咁, 仲一路叮囑我要數胎動, 有問題要即去醫院.. 仲問我係米食野唔夠, 因為咁都會令亞b冇力動.. 係米訓唔足, 而令亞b吸收唔好...

我地上左車後, 我喊左出黎, 停唔到, 今次真係由個心到驚出黎, 擔心, 心痛...
都係因為我既問題 , 呢2個星期因為公司/屋企我真係冇乜胃口, 食野少左, 訓少左...全都係我既問題, c6聽到都好擔心我地, 佢今日係咁不停叫我食同訓,...

而家亞b變左細碼b, 我一直留意佢有冇動, 一有一陣冇動我又擔心...

子爵府

先唔好咁擔心先..因為而家陀住個b, 真係乜都做唔到
而家我地只可以做既係令bb健健康康咁出世
我就因為之前唔開心,壓力..影響左bb,
真係唔希望你好似我咁, 等bb出世後先見步行步

我都預左公司cut我..到時環境真係唔許可, 人工低d都照做.. 最緊要一家人開開心心, 健健康康, 係米

男爵府

不如你搬返去同屋企人住啦, bb出世又有親人照顧你地, 又可以慳d錢, 層樓可以租出去, 等人地幫你供樓, 又少個負擔(我層樓都係租左比人, 等人幫我供, 自己就再租層平既住, 每月慳唔少)

唔好咁擔心啦, 順天意而行啦, 天冇絕人之路的。

原帖由 carly.c 於 09-3-10 10:35 發表
老公本身打2份工+我1份工,生活都過到去 (供樓/屋企人/生活/養車)
但琴日, 老公其中份工俾人cut左出黎.... 收入少左
佢同我講果時, 口口聲聲話冇事, 但我睇得出佢果刻個壓力有幾大
我果時話, 仲好啦~ 你米 ...

子爵府

原帖由 carly.c 於 09-3-15 21:36 發表
星期六去檢查,....
醫生話兩個星期我先重得果1磅..而bb都只係重左好少, 係足月黎講, 我個肚算細
照果時, bb仲要唔係好動, 醫生個面色好擔心咁, 仲一路叮囑我要數胎動, 有問題要即去醫院.. 仲問我係米食野唔夠, 因為 ...

唔好諗咁多嘢啦...妳煩, BB會跟住同妳一齊煩架!!! 放鬆D 將來係點無人知, 但當前最緊要係妳同BB健康嘛!!! 加油呀

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

carly.c你要食返啲嘢啦.加油牙.吾好埋其他人冇重要嘅人.而家最緊要係你同bb呀

男爵府

我有阿仔既時候,又係我最艱難既時候,果陣我周圍問人攞 bb 仔衫同大肚衫,由我大肚到阿仔五歲都唔駛買衫,當然除咗內衣衭啦,真係慳好多架﹗
屋企有乜事一齊分擔攞個共識係岩架﹗總之一家人齊齊整整,就算青茶淡飯都覺幸福

大宅

原帖由 CHANLAILAI 於 09-3-15 22:07 發表
不如你搬返去同屋企人住啦, bb出世又有親人照顧你地, 又可以慳d錢, 層樓可以租出去, 等人地幫你供樓, 又少個負擔(我層樓都係租左比人, 等人幫我供, 自己就再租層平既住, 每月慳唔少)

唔好咁擔心啦, 順天意而行啦, ...

唔得啦

搬返去佢99到對個個超級廢柴大嫂仲要日日比說話佢聽, 抑鬱都似

樓主乜都唔好諗
船到橋頭自然直

食多d食多d!

大宅

樓主加油呀!唔好唔開心,如果有唔開心上BK同的媽咪講吓,唔好唔開心啦,我相信雨後有彩虹,你要食多啲休息多啲BB先吸收

大宅

原帖由 carly.c 於 09-3-15 21:36 發表
星期六去檢查,....
照果時, bb仲要唔係好動, 醫生個面色好擔心咁, 仲一路叮囑我要數胎動, 有問題要即去醫院.. 仲問我係米食野唔夠, 因為 ...

唔好咁緊張, 放鬆d, 我記得我有阿b嗰時, 醫生都叫我留意住阿b有無郁, 我托到成七個月時都feel 唔到佢有郁過, 我第一次feel 到佢有郁時, 我係睇緊鬼片。到我八個幾月時, 佢一日都有郁唔夠十次, 人仔懶卦, or 你行緊路, 做緊野, 感覺唔到佢郁, 唔好咁緊張

男爵府

don't give up.
all mami are supporting you.

首頁

尾頁

跳至