懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

唔使咁內疚,對自己好o的,心情好o的,對阿b都係好事!

我自己呢,頭三個月會食清o的,蝦蟹同貝類類海鮮都無食,魚生亦唔食,不過偶爾都會放縱下,例如呢排好鍾意食酸辣米線,咁我都會去食下,最多食少辣囉~~一個星期先食一碗,唔緊要啦~~

放鬆心情,就會有個健康bb,祝福妳!

複式洋房

好媽媽勳章 醒目開學勳章

麥樂雞再點甜酸醬 仲要點到好似沖涼咁 成見雞

都係醬 再+星洲椒鹽薯條 真係食到連個袋都想舐埋

我阿買果陣時 見到前面果個人要左芬達 真係見到佢杯

野 想搶左佢 啜一淡

其實想飲白提子汁Qoo 但係成日冇貨 唯有飲好難飲o既鮮橙汁 又唔好飲又要+$

大宅

我試過突然其來想食老麥薯條...點知小b有反應....!真係估唔到..原來小b想食!

子爵府

我大肚食得仲雜過e+
又魚生又m記,炸油魚,泰國菜,飲埋冬陰公...
真係出盡力咁食mouth:
我抱住一個心態,有得食唔食,罪大惡極
bb都ok呀~
熱氣就飲番d涼茶,再食過

別墅

麥當勞食品都有一定嘅營養價值 , 但頭3個月少食為佳 , 我自己現在已21週 , 間中都去m記食套餐 ,不過就將杯汽水轉做橙汁 , 除了雪糕新地外, 其他野乜都照食也 , 最緊要係心意保持開朗 , 係咁bb都會健健康康成長。

十卜! 十卜!

男爵府

原帖由 @陳師奶@ 於 09-3-10 13:53 發表
今日睇到好多媽媽都 每日食生果 飲牛奶 食菜 食蛋

自己明知要食呢d野

我就只係間中飲牛奶 食媽媽丸就草草了事

好多媽媽早餐都食麥皮 食雞肉都係烚仲要去埋皮

覺得自己好對唔住個bb bb一直都好乖 知我身體唔好

...

早前睇Discovery (Sc?) 講BB既節目..由細胞分裂起講....
其中話過媽咪食多d不同類別的食物, bb都會比較接受新食物.
前晚去同事滿月酒, 都有同事話呢樣唔比食,果樣唔比食....
我自己認食少少ok la. 當然有d高危食物, 如魚生,雪糕 易受細菌感染.李斯特菌會引起流產.
海鮮, 易有重金屬&菌, 又易敏感,可免則免. 深海魚有DHA, 但易有重金屬, 最好不過2~3/wk (講座都咁講)
我都好少飲奶. 唔飲奶, 或飲唔到奶可從其它食物吸收番d鈣: 深綠色菜, 豆腐, 沙甸 etc

男爵府

BTW, 我都有食蝦, 1隻起2隻止. 蚧, 魚生就未發現bingo食過. 加埋2wk前c6照獎我食左1/4軟殼蚧.
反而鴨食得多d. 同同事farewell食海鮮, c6又比我食帶子, 鮑魚仔.1隻咁多law. 介蚝, 蜆 etc.
Touchwood, 係有次個fd生日食意大利菜後敏感, 手臂&背痕外, 無其它敏感.

反而阿B出世, 如餵母乳, 要介得請d. 聽過2個case, 媽咪食海鮮, 自己無事, bb出疹.

男爵府

原帖由 kateyu 於 09-3-11 02:29 發表
我大肚食得仲雜過e+
又魚生又m記,炸油魚,泰國菜,飲埋冬陰公...
真係出盡力咁食mouth:mouth:" />
我抱住一個心態,有得食唔食,罪大惡極
bb都ok呀~
熱氣就飲番d涼茶,再食過 ...

飲埋冬陰公?! 勁. 阿b又冇踏你抗議呀.
我都有食過泰菜, 咖哩, 少少棘個d law.
太辣怕佢打功夫

男爵府

原帖由 @陳師奶@ 於 09-3-10 16:07 發表
我老公成日想網睇 睇到中左毒囉

沙律醬又唔得 油又唔得 豆漿又唔得 糖鹽越少越好

日日整兩斤菜 一堆烚紅蘿蔔 薯仔 蛋 栗米

見到都唔想食 我老公仲要發脾氣 又話晚晚收工整俾你

你又唔食 嫌三嫌四 佢仲陪我一齊 ...

子爵府

原帖由 麥兜MaMa 於 09-3-11 08:47 發表

飲埋冬陰公?! 勁. 阿b又冇踏你抗議呀.
我都有食過泰菜, 咖哩, 少少棘個d law.
太辣怕佢打功夫

生完一d辣到食唔到

其實每日食一隻洽全蛋都可以吸收到好多營養嫁~

首頁

尾頁

跳至