在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

錯左一定第一時間解釋,唔會認自己錯。成條supporting team 3個同事都係咁……
秒答: system錯/Manuel 冇寫/我原本都想問/training 冇講所以唔識/你冇俾曬所有資料我/我未遇過唔識做……

男爵府

begoodtome 發表於 18-2-13 19:18
錯左一定第一時間解釋,唔會認自己錯。成條supporting team 3個同事都係咁……
秒答: system錯/Manuel 冇寫 ...
無錯係。所以我好憎同印度人做野。佢地永遠都係死人都堅持自已係啱, 啫多藉口。
仲要乜都唔肯改。明知自已錯都係唔肯改。佢請願同你花2小時係度死拗爛拗都唔肯花十分鐘去改佢果啲錯既野! 完全係响度浪費人地既青春。

大宅

Solarflare 發表於 18-2-13 19:30
無錯係。所以我好憎同印度人做野。佢地永遠都係死人都堅持自已係啱, 啫多藉口。
仲要乜都唔肯改。明知自已 ...

同路人,我日日都吐到一地血

男爵府

回覆樓主

正常過正常
我做高科R&D,以前在美國總部,很多很多印度人、中國人,大家其實能力相若。但印度人上位非常容易,嘴巴做事是其中原因,中國人就是做牛做馬,難做嘅都比中國人。

子爵府

回覆樓主:

印度人要面一定架啦。仲要點到你妥妥擰,乜叉都 now now now

大宅

馬爾太 發表於 18-2-20 20:35
印度人要面一定架啦。仲要點到你妥妥擰,乜叉都 now now now

係噃,見佢做漏野,溫馨提示佢,即刻話“I am about to do/send" "yes, this is on my to do list."

大宅

回覆:印度文化係咁?

今日我in左間IT vendor, 係印度人in我,我估成條team 都係印度人,請一個本地人是因為要識中文...
是大公司,人工褔利應該不錯!如果請,應該做唔做好呢?

大宅

Casperjunior 發表於 18-3-2 22:55
今日我in左間IT vendor, 係印度人in我,我估成條team 都係印度人,請一個本地人是因為要識中文...
是大公司, ...

做,why not

大宅

begoodtome 發表於 18-2-13 19:18
秒答: system錯/Manuel 冇寫 ...

無錯,印度人係唔會做錯事,就算有錯,都係其他人嘅錯,佢地寧願寫千字文解釋,都唔會講一句 sorry I made a mistake

仲有,佢地每次出錯闖禍,都只會喺爆鍋前一秒同你講,等你救都冇得救,你唔會有時間耐性同佢地鬥

男爵府

s7824 發表於 18-4-12 22:36
無錯,印度人係唔會做錯事,就算有錯,都係其他人嘅錯,佢地寧願寫千字文解釋,都唔會講一句 sorry I made ...

我公司it 外判去印度,人工係唔係平好多?以前都有out source大陸,但total expense 已經和香港差不多

大宅

singwin 發表於 18-4-14 09:54
我公司it 外判去印度,人工係唔係平好多?以前都有out source大陸,但total expense 已經和香港差不多
...

外判喺印度係平好多,事實上而家大公司好多工種,都畀咗印度、菲律賓去 save cost,好似 backend support, procurement, account department,印度人又平又算死草,又大排時間同你玩

首頁

尾頁

跳至