跳至

首頁

尾頁

大宅

我問過下d朋友, 我地0802的bb要到2011年9月先入k1, 其實2010年9月, bb未夠2歲8個月, 差一個月係咪k1唔收呢?

我住長沙灣區, 對d幼稚園一d都唔知, 有無人有得分享下?

大宅

我地0802BB係要2011年9月先入讀到K1呀

男爵府

我諗住 2010年9月比 BB讀 n1, 之後 2011年咪讀 k1囉!

複式洋房

me too!

複式洋房

九龍區大家有無心水n1學校介紹呢 ???

民房

我都諗住俾bb讀N1架係2010年9月~~
不過唔知有無一個LIST知道邊啲有N1讀嘅幼稚園呢??
大家知唔知呀??

子爵府

好媽媽勳章

我買左幼稚園選校指南,有 d n1 足一歲就可以去報名喇....大部份都要夠歲半先報得.....我今個星期去報喇

大宅

想一問, 如果唔讀 N1 (因時常聽到媽咪講,讀N1好易感染病,病多過返學),等讀K1, 中間時間就返 playgroup ,此安排是否很奇怪呢? 我都未唸掂

大宅

可以在http://chsc.edb.hkedcity.net/kindergarten/
找找不同區份的幼稚園資料, 有無開n班/學校website/一般資料都有, 但要自己續間睇續間打去問.

cmmcbb,
你買左邊本? 你打算2010年2月bb足2歲就插班, 定係2010年9月先同佢開始讀? 同埋打算報邊幾間呀?

happygirls,
我諗都無話怪既, 個個人想法唔同之嘛. 我主要係因為屋企得個工人照顧佢, 無老人家幫手, 不如俾佢早d入幼稚園早d適應學下野, 同埋早d上n班應該對佢k1 interview有幫助啩!?

子爵府

好媽媽勳章

o係荷花買左細果本,大果本都有買,不過冇用o既...廣告多...好似俾佢呃左錢咁!

我會俾個囡插班,唔等到九月喇...恨不得而家就返喇!

大宅

我都報左,明年二月足兩歲番學,
現在老人家湊(種)到阿仔好容易發皮四,
希望番學等d學識與人相處

複式洋房

明天2月足兩歲插班識n1,咁到9月既時候又再識多年n1,咁咪會重覆囉?定係到9月時會搵過另外一間再讀多次n1呀?

大宅

原帖由 hksugar 於 09-3-11 22:12 發表
我都報左,明年二月足兩歲番學,
現在老人家湊(種)到阿仔好容易發皮四,
希望番學等d學識與人相處

我都係咁話

我給妳的心愛
是無所不在
凡事百般寵愛
用我未來換妳未來

複式洋房

我同你一樣只係想讀k1 , 因為n1 沒有學卷... 我都有返playgroup...

原帖由 happygirls 於 09-3-11 14:38 發表
想一問, 如果唔讀 N1 (因時常聽到媽咪講,讀N1好易感染病,病多過返學),等讀K1, 中間時間就返 playgroup ,此安排是否很奇怪呢? 我都未唸掂

大宅

原帖由 happygirls 於 09-3-11 14:38 發表

我答係囉
因為我個仔2歲3個月時報讀N1插班下學期, 2月開學, 3月開始病, 經常睇醫生仲入埋院添, 返左3個月學加埋先20堂, 5月份我就停學, 8月份再開始讀K1, 所以真係大個D先入學係好架, 而家我細女我會比佢2011年2月開始讀下學期, 8月開始讀K1, 我唔想白比學費同埋小朋友病大人又擔心, 細路又辛苦....

大宅

coyeeyee,
你地講既又係一個concern... 咁你大囝返左k1之後仲有無成日病? 定還是可以咁睇, bb未試過接觸咁多小朋友, 初返學就一定易感染呢?
我想佢早d入學其中一個原因係想佢早d學自理同埋習慣同其他大人相處, 我個囝都唔肯同人byebye既.

大宅

Toffeenut,

其實你都講得冇錯, 每一個小朋友一接觸學校就會開始受感染, 一定會病因為人多, 但係大個D就真係受感染既情況係會好D囉, 我個仔遲多幾個月返學就真係小病左, 返學既情況係好左, 完全唔通, 以前我個仔好小病架
不過一返學佢就多野講左, 同以前真係唔同晒囉, 所以都幾矛盾

大宅

原帖由 coyeeyee 於 09-3-17 13:31 發表
Toffeenut,

其實你都講得冇錯, 每一個小朋友一接觸學校就會開始受感染, 一定會病因為人多, 但係大個D就真係受感染既情況係會好D囉, 我個仔遲多幾個月返學就真係小病左, 返學既情況係好左, 完全唔通, 以前我個仔好小 ...

咁你個囡會讀邊間幼稚園呢? 我都打電話問左幾間有關報名情況, 佢地都答未必有得下學期插班的, 要視乎學額, 如果全園full晒, 無人退學就無位俾我. 未必我想佢2歲入學就一定得添.

大宅

原帖由 Toffeenut 於 09-3-18 17:26 發表

咁你個囡會讀邊間幼稚園呢? 我都打電話問左幾間有關報名情況, 佢地都答未必有得下學期插班的, 要視乎學額, 如果全園full晒, 無人退學就無位俾我. 未必我想佢2歲入學就一定得添. ...

我暫時仲諗緊, 其實以前我個仔好好彩咁岩學校夠15個新人, 所以開多一班下學期, 如果唔係都冇得讀, 所以我都係等今年8-9月開始問下d學校收生情況

大宅

我都擔心仔仔易病,但現在比老人家湊,無理由要求他們教,他們唔(種)壞我已經好開心

首頁

尾頁

跳至