自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有d細鋪頭都係gum, 但又唔用得八達通比錢噃...

大宅

2024年龍年勳章

搭巴士或van仔時用左佢

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

通常搭巴士 / 叮叮用左佢.

男爵府

最衰係佢唔收毫子,
但又找毫子比你喎,
因為熟客d毫子就收黎找比d生客囉.

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

手續費都幾貴下,不過如below量限, 就no serv. charge.

好耐之前問過, 個teller好似好驚要佢數 .

原帖由 beemabeeba 於 09-3-11 14:50 發表
我屋企有好多毫子喎..
唔收咪唱返比bank囉..
應該唔會好高手續費架者..下化?

男爵府

去超市,萬寧.屈人寺用左佢...
或者捐左去..

我之前都有一大堆...結果我捐晒出去.
麥當勞,kfc, 以前有果箱,比人捐錢...

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 lyhv 於 09-3-11 02:45 PM 發表
以前我會將毫子入汽水機, 然後按REJECT/REFUND, 咁部機就會跌番d大餅出黎, 唔知依家D汽水機WORK唔WORK呢?

得架咩... 唔係入咩比番咩你架?? 我真係未試過咁喎.

子爵府

BK Milk勳章

我都試過買野d人拒收毫子
5毫子就收1毫2毫唔收
1毫2毫唔係錢黎架

我記得之前睇do姐個法律節目
講過店舖拒收毫子係唔得
因為毫子係法定貨幣黎
貓也好,狗也好,請愛護尊重每個生命體

男爵府

我通常係入巴士羅,不過有d巴士有轉乘優惠,唉

伯爵府

我之前都儲落好多毫子,每次都用黎搭巴士。

我個面d街市都收毫子,不過,我都係問佢地收唔收毫子先,佢地話收我先比。

原帖由 cammy2715 於 09-3-11 12:28 發表

同意!!!我以前儲埋好多毫子,
宜家到到都唔俾用,
真係好麻煩
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

大宅

我都試過買腸粉, 果個女人話唔收毫子, 仲講話 "換轉頭我比毫子你都唔鍾意啦", 我又唔覺得收毫子有咩問題, 真係比佢吹脹.

我都覺得政府應該同呢d商舖講拒收毫子可以罰款, 唔該銀行唔好限制幾多毫子以上要收手續費啦, 既然有數紙幣機, 點解冇數硬幣機架.

男爵府

可能唔係人地唔係收, 而係你比$21.1, 有好多餐廳沒有散子找給你..... 一亳子.......

我想你免找的話, 佢都樂意收的.

原帖由 rowenaanson 於 09-3-11 12:21 發表
今日食早飧21元,比壹張20元紙幣,壹個5毫,3個2毫子,但唔收散子,重寫明添,咁政府重出coins做乜?

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

已經慣左唔會嬲, 總之就會去超市便利店大型連鎖商店百貨公司搭己士就用..... 同埋唔好見銀包多就放係屋企, 放得係屋企就會越儲越多.

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

大家樂附屬集團.... 唔收WOW

原帖由 阿紫 於 09-3-11 13:06 發表
大家樂都收毫子架

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

習慣左用8達通 & ENJOY

原帖由 catjeffcat 於 09-3-11 16:49 發表
已經慣左唔會嬲, 總之就會去超市便利店大型連鎖商店百貨公司搭己士就用..... 同埋唔好見銀包多就放係屋企, 放得係屋企就會越儲越多.

子爵府

我坐電車
一堆堆o甘
倒落電車錢箱

別墅

係呀~好多地方都唔收,有次去萬寧買左$87.9,我俾一個5毫,2個2毫,佢都話唔收,叫我俾一蚊佢wor,佢找返1毫俾我就得,激死我啦~

男爵府

原帖由 bebbe 於 09-3-11 17:17 發表
係呀~好多地方都唔收,有次去萬寧買左$87.9,我俾一個5毫,2個2毫,佢都話唔收,叫我俾一蚊佢wor,佢找返1毫俾我就得,激死我啦~

同佢講我係得咁多,你收就收,唔收你就自己埋數時補番錢落去囉:;pppp:

禁止訪問

回覆 # 的文章

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好奇怪, 以前舊工人又係話我聽街巿唔收毫子, 搞到啲毫子剩咗好多喺屋企, 成日儲埋留返去超巿用, 但而家我自己去買餸, 街巿啲人收毫子喎! 加埋喺超巿用, 唔多毫子剩啦!

首頁

尾頁

跳至