論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我個女(2歲幾)不嬲有濕疹,原本跟我地,佢會晚晚零晨2-3點痕醒一次,跟住5-6點會痕醒第二次。每次幫佢r住番須時約15mins至個幾鐘不等。

因我仔arm arm出世會跟我地,同埋我地剛搬新屋,順理成章就叫女女同工人同房。但自佢同房後,我工人已唔會再朝朝7點半起到身做。佢會由我叫佢起身先醒 or 8點幾先識醒。

我問過佢有無較鬧鐘,佢話聽唔到鬧鐘或者聽到控制唔到就番。佢話真係好,如佢有做都ok,但一無做會 '中' 眼。而家我仲放緊產假,我日日得屋企,加埋搬屋,仲未清晒,佢就真係由朝做到晚! 但見佢雙眼真係無晒神,我都好明佢苦況(因時我晚晚都係咁做,第二朝都要返工),所以好唔好出聲叫佢晏晝女女番學後,叫佢去抖半個鐘之類好呢?但我怕,佢一慣,就以後我返工,佢無做晒d就走去抖。

大宅

原帖由 foggyao 於 09-3-11 15:10 發表
我個女(2歲幾)不嬲有濕疹,原本跟我地,佢會晚晚零晨2-3點痕醒一次,跟住5-6點會痕醒第二次。每次幫佢r住番須時約15mins至個幾鐘不等。

因我仔arm arm出世會跟我地,同埋我地剛搬新屋,順理成章就叫女女同工人同房。但 ...

咁係唔洗啦, 你慌佢日後唔識去偷懶啊.......

大宅

認同, 你放心啦, 你第時番左工, 佢一定會自己偷時間休息, 呢d係佢地既強項, 冇野叻, 最叻就係偷懶.

大宅

我本人就覺得你可以同佢講:(點呀,bb係咪成晚都醒呀?
你會唔會唔夠訓,如果你有需要,呢幾日我批准你係囡囡返學後,小睡一個鐘),之後你要feel 佢想唔想,如果佢話好,咁即係佢真係好辛苦,你唔比佢小休,佢做嘢都做得唔好啦,最怕佢無呢精神煮餸切親手或者煮嘢無關火仲得不常失啦,
有時要睇情況,僱主都要作出適量嘅體量,仿況係真係因你囡囡所以佢先會唔夠訓.
好似我咁,我囡囡係出世頭1個月時,晚晚都要起身餵2-3次奶,工人真係幫我唔少傢,所以我都好體量佢,我都會諗,調轉係我,就算係自己bb,晚晚攪到無得訓,我都嬲啦,莫講話唔係佢生嘅,那時我驚佢怪我bb攪到佢無得訓,會對我亞b唔好,所以我都有同佢傾計,解釋返,其實bb都係肚餓或唔舒服先會哭醒,又試探佢,你會唔會好嬲bb攪到你無得訓呀,佢就話bb係咁傢啦,我都習慣咗啦,都知佢無嬲我b,又見佢都識諗,所以我都有叫佢係早上訓晏d,但佢都照樣咁一早起身餵奶,因佢可能知我坐緊月,想我休息多d掛,所以我見佢識做,我就係晚上食完飯,唔駛佢做咁多嘢等佢早d休息,第2個月,囡囡已介夜奶啦!

複式洋房

agree... 如果我地要返工,下午屋企冇人既話,唔洗嗌佢,佢自己都一定會訓晏覺.
我BB頭幾個月大果時,好幾次我放工返到屋企(6:30)
我見到工人都訓咗, 但我都冇嘈醒佢,因為知佢晚晚2,3點餵奶,6,7點又起身餵真係好辛苦.我仲等到7點先嗌佢起身煮飯.

[/youtube]

原帖由 20032007 於 09-3-11 04:00 PM 發表
認同, 你放心啦, 你第時番左工, 佢一定會自己偷時間休息, 呢d係佢地既強項, 冇野叻, 最叻就係偷懶.

首頁

尾頁

跳至