自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

SandyKL 發表於 18-2-22 15:35
《戰雲密報》由史提芬史匹堡執導,梅麗史翠普與湯漢斯主演,未上畫已留意,今日終於睇咗。

呢齣電影要帶腦 ...

覺得好平鋪,我算有西方歷史,政治sense, 唔算好悶,但亦唔緊張

公爵府

回覆樓主

我由未上映已經決定一定要睇,但好可惜一路都未有時間。聽晚一定要去!!

琥珀宮

I9528 發表於 18-2-22 17:59
史匹堡嘅電影,大部分其實都有一種暗喻,尤其戰爭嘅反思
所以,點解你話要明白越戰原因,亦要用腦,已經說 ...

佢係一個愛(美)國導演,關心政治。

琥珀宮

skybiebie 發表於 18-2-22 18:37
覺得好平鋪,我算有西方歷史,政治sense, 唔算好悶,但亦唔緊張

同意,故事舖排比較平淡,亮點之一係睇兩個男女主角,阿梅姐啲衫好啱我心水。

琥珀宮

畀面勳章

ninjarabbit 發表於 18-2-22 18:04
我睇kindle version

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

SandyKL 發表於 18-2-22 18:40
佢係一個愛(美)國導演,關心政治。
超同意你哩句,佢係一個愛()國導演

寶石宮

2023年兔年勳章

SandyKL 發表於 18-2-22 15:35
《戰雲密報》由史提芬史匹堡執導,梅麗史翠普與湯漢斯主演,未上畫已留意,今日終於睇咗。

呢齣電影要帶腦 ...

謝謝推介

公爵府

ninjarabbit 發表於 18-2-22 15:54
睇完仲可以揾埋katherine graham本自傳睇吓

剛睇完,認唔住上黎講返,我同老公都覺得勁好睇!一d 都唔悶!當中對白亦令我非常深刻!多謝你提起可以睇返佢本自傳!呢幾日會去書局搵吓。

真係認唔住講多次,好好睇!好好睇!好好睇!

男爵府

millennia 發表於 18-2-24 00:48
剛睇完,認唔住上黎講返,我同老公都覺得勁好睇!一d 都唔悶!當中對白亦令我非常深刻!多謝你提起可以睇 ...

我都覺得好好睇!Meryl Streep and Tom Hanks 都做得好出色!

公爵府

BB-CLEVER 發表於 18-2-24 00:52
我都覺得好好睇!Meryl Streep and Tom Hanks 都做得好出色!

係呀係呀!佢兩個早餐個段已經好正!跟住一路無冷場!始終每個人鍾意嘅野唔同,咁岩呢套好岩我口味!

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

millennia 發表於 18-2-24 00:48
剛睇完,認唔住上黎講返,我同老公都覺得勁好睇!一d 都唔悶!當中對白亦令我非常深刻!多謝你提起可以睇 ...

書名係personal history: katherine graham , 係佢本人親自寫。

當然每個人回望一生,都會有傾向為自己辯解同自憐,但佢本自傳行文流暢,唔單係自傳,更令你可以了解個時代佢個階層既想法。
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

公爵府

ninjarabbit 發表於 18-2-24 08:01
書名係personal history: katherine graham , 係佢本人親自寫。

當然每個人回望一生,都會有傾向為自己辯 ...

感謝!

我都好想了解吓佢本身係一個在事業上咁無經歷嘅人何來咁大勇氣將一切身家性命財產一舖押上!一定會買佢本自傳嘗試會唔會多一點了解。多謝你推介!

用戶要求終止服務

millennia 發表於 18-2-24 08:20
感謝!

我都好想了解吓佢本身係一個在事業上咁無經歷嘅人何來咁大勇氣將一切身家性命財產一舖押上!一定 ...

其實並無全部押上咁誇張,katherine graham 係政壇上既人脈係好好,仲唔止美國本土。當年佢個階層既優勢,並唔止係單單有錢。
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”

公爵府

ninjarabbit 發表於 18-2-24 08:39
其實並無全部押上咁誇張,katherine graham 係政壇上既人脈係好好,仲唔止美國本土。當年佢個階層既優勢, ...

原來如此。你咁講完更想了解多d!

公爵府

ninjarabbit 發表於 18-2-24 08:39
其實並無全部押上咁誇張,katherine graham 係政壇上既人脈係好好,仲唔止美國本土。當年佢個階層既優勢, ...

剛剛打左去誠品佢話佢地無賣。明天去商務睇睇

用戶要求終止服務

millennia 發表於 18-2-24 18:09
剛剛打左去誠品佢話佢地無賣。明天去商務睇睇

本書1997年出版,你上網揾啦

公爵府

ninjarabbit 發表於 18-2-24 19:55
本書1997年出版,你上網揾啦

好的。我試試。唔該晒! :)

首頁

尾頁

跳至