論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

如題

珍珠宮

回覆樓主

有無時間去教佢做野?

禁止訪問

回覆樓主

子爵府

pandey 發表於 18-2-23 16:12
如題

睇彩數。。。如佢肯學,你有時間教佢就無問題

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

回覆樓主:

未出過國會機會home sick , 日日喊 (emoji)

男爵府

係,我都知係要講彩數。自己係working mum,只可抽一星期去教,真係怕雞同鴨講。

子爵府

pandey 發表於 18-2-24 20:18
係,我都知係要講彩數。自己係working mum,只可抽一星期去教,真係怕雞同鴨講。 ...
外傭市場開放前,所有外傭都未出過國
20年前請印姐,媽媽家,她會教,工人跟婆婆買餸,學煮飯,以前的工人比較純品,聽話,如有老人家跟下教,冇經驗是可以的,你只可教一星期,一定搞唔掂

你不如試吓揾本地完约啦!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

我以前件6日仙, 唔沖涼洗頭, 唔換底衫褲, 吸塵唔識, 地拖唔識用, 但用我舊電話就非常熟手拆開放咭, 開機。
踎在廚房一隻手攞公仔麵食另一隻手抓下面妹妹。
半夜三更發開口夢惨叫好似比人追殺咁。趁我出去,偷我在柜桶十幾二十個$10餅。
6日掃把。

大宅

lily-of-valley 發表於 18-2-24 22:23
我以前件6日仙, 唔沖涼洗頭, 唔換底衫褲, 吸塵唔識, 地拖唔識用, 但用我舊電話就非常熟手拆開放咭, ...

Jm,我剛啱炒果個又係唔換底衫褲但有沖涼,懶到咁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

whocareaboutme 發表於 18-2-24 22:47

你有無肯定佢在入面沖涼? 因6日仙閂埋度門成粒鐘, 開大花灑。 見佢成粒鐘唔出來,以為佢死咗, 拍門叫佢開門, 衫無換, 個身乾架。 你知啦, 沖完涼抹身, 仲有水氣架馬, 唔係亁身架馬。 地下水塘咁。 撞鬼佢, 開大水喉成粒鐘, 無洗身。
炒佢6日後水費多$600幾, 嘩! 如果無炒, 咁我水費

沖完涼唔換衫, 同無沖無分別。

子爵府

whocareaboutme 發表於 18-2-24 22:47

你炒佢嗰日順利嗎?

大宅

細姐姐 發表於 18-2-24 23:26
你炒佢嗰日順利嗎?

多謝jm關心,已經搞掂詳情pm你傾,唔想騎劫咗樓主個post

大宅

lily-of-valley 發表於 18-2-24 23:09
你有無肯定佢在入面沖涼? 因6日仙閂埋度門成粒鐘, 開大花灑。 見佢成粒鐘唔出來,以為佢死咗, 拍門叫 ...

咁佢應該有沖嘅,不過真係唔明點解沖完唔換底衫褲佢哋真係唔同你慳水架,好似洗碗咁,話唔好開咁大,佢就博咀話開大啲但時間短啲即係又係懶,想啦啦聲做完收工。

象牙宮

whocareaboutme 發表於 18-2-25 00:40
咁佢應該有沖嘅,不過真係唔明點解沖完唔換底衫褲佢哋真係唔同你慳水架,好似洗碗咁,話唔好開咁 ...

仲駁你? 6日仙開大水喉,用隻中指係度同個煲太極咁慢卒卒吓, 眼寃, 叫佢若咁洗碗, 開水喉到最細。 但又過唔乾淨, 但開大水又唔乾淨。 鞋, 人中垃圾。

佢抓妹妹,都唔知有乜鬼婦科病。 因我比D3條舊褲佢, 6日, 三條褲個褲浪都爛咗。 撞鬼, 抓到褲浪都爛。 掃把後, 佢D被, 衫, 床單, 張摺床我全部掉晒。

象牙宮

Oh, 仲有, 如未出過國的印, 來到你屋企, 包住個頭, 頭巾飛飛吓, 以佢地D醒法, 在廚房燒著頭巾, 燒埋你屋。
又在你屋拜神, 好似鬼上身, 好恐怖的。

子爵府

回覆樓主:

怕。太多問題要擔心:思鄉,文化差異,認知水平,衞生......etc

除非佢本身醒目學嘢快,兼且夠強韌面對咁多新挑戰。但印尼未出過國又醒目嘅工人,唔會太多。

首頁

尾頁

跳至