論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我工人算唔算嘆??

大家認為我工人係咪好嘆
7:00 起身、準備早餐比囝囝食(沖奶、麵包)
8:30 送囝返學之後買送
11:00 煑午餐比囝囝、接放學
5:00 煑晚飯、餵囝囝食飯
7:00 佢自己食飯、洗碗、抺廚房
10:30 訓覺
中段時間佢做咩我唔知,佢一三五都要接送囝囝課外活動
我只得一家三口,家務我自問真係唔算比多佢做
佢唔使洗車、又唔使煮早、午餐比我兩公婆食
但係個廚房永遠油立立、傢俬一吋塵、雪櫃有血水、送
汁唔叫佢都唔會抺、佢可以係房摺衫摺一個鐘都唔出來、
好聲好氣話極佢都唔改,我又唔想鬧佢,始終個仔係佢手
佢成日d家務都好似留返夜晚做比你睇咁,你問佢點解唔
朝早做,佢又話自己朝早要做乜、做乜,講都好似好忙咁
我究竟可以點做

大宅

Re: 我工人算唔算嘆??

咁妳咪比個工作時間表佢,裝埋眼仔.睇下佢係咪做咁多野.

珍珠宮

11:00-5:00 中有咁多個鍾佢做咩呢?
不如你比個時間表佢跟住做. 我個工人剛來的時候淸潔又係痳痳地, 後來同佢表明不滿意又及比張淸單佢, 雖說沒有十足都有7-8成.

男爵府

好媽媽勳章

我同意比張時間表佢.我個工人會係十二月到,間agent比左張時間表我/叫我寫晒咩時間做什麼,然後佢地幫我譯及交到去學校比佢睇

大宅

neo媽,
我星期一至五就無規定要做mug家務(但至少要洗衫及燙衫),但係星期六就要求佢做好多,因為星期一至五唔做就要星期六做好先.我就絕對唔容許咁污糟啦!點解佢可以摺一個鐘頭衫,因為佢o地特登o架!做慢D就可以做少D(我以前個工人都係咁,但係星期六就會做得好快,因為佢做哂就可以早D入房休息),我都讚成比個Time table佢啦!

洋房

Dear neo媽,

我跟你的情況一樣. 歎到死, 我時常講做她好過做自己.

大宅

neo媽,

我工人仲嘆過你個工人,不過就無你個工人咁污糟.

你個工人既然咁懶,你係要畀timetable佢的,不過你畀左佢,佢都會唔跟住做的,所以你應該每日都check吓佢所做過嘅嘢,如果發覺佢無做,或做得唔夠乾淨,你就要再分付佢明天再做,如果明天佢都係唔做或求其咁做,咁你就要照佢肺(工人唔可以唔鬧的,如果唔係,佢一定唔會驚你,佢一定會變本加厲),如果照肺都唔得,咁即係無得教,要炒架喇.

仲有,你平時應該放返一兩日假,睇吓你個工人點做嘢,係唔係真係好忙,係唔係真係做到唔停手,或經常做特擊檢查.

別墅

neo媽,
你個工人都叫做嘆啦. 唉...我個咪又係咁.我屋企2大1小.
6:30am 起身餵奶,之後可訓番
7:30am 起身烚奶樽
11:30am

伯爵府

其實開始時,無要求先致令D 印印同賓賓咁大膽。
我便是無要求。 現在唯有今check 多d. :cry: :cry:

侯爵府

DWC

你個bb幾大呀? 有小朋友的屋企, 地方一定要乾淨, 你諗下, 依家香港幾多小朋友有氣管/鼻敏感, 多d塵都會令到佢地病情惡化. (不係話你個bb呀)

我個女有氣管敏感+鼻敏感, 我一定要個工人抹乾淨d 地方.

還有, 如果個bb識行, 佢摸到d 櫃上邊的塵, 再放入口, 你話幾大濟?

既然有cam錄到, 點解不當面同佢講? 佢知不知你有cam錄佢? 如果知佢都算好大膽, 要黎都....

大宅

Same as my maid. My baby already got grandmother to look after, her duty only tidy up the house and cook for us but my house messer than before I hired her... but she pretent she's busy all the time....

As the other mum said here, we have to check and give them tight schedule initially.... I'm so regard I didn't do it in the first place.

I'm think not to renew her cotract but my husband think that I may get a worest maid.... so don't know what to do....

[img align=right]http://smileys.smileycentral.com/cat/16/16_6_13.gif[/img]

複式洋房

時間表以前都有比過佢,佢開頭都有跟住做,有d
仲你冇叫佢都做埋,但慢慢佢就冇跟到,開頭佢冇
跟但都算做到要求所以我都冇話佢,但而家佢越來
越過份,佢態度可以,對呀仔都算係咁,但就係懶
同污糟,我尋晚煮飯竟然係水龍頭後面發現一棵星
期六晚飯既菜花,個垃圾桶蓋入面黏住排魚骨(手
指尾咁長)……再比時間表佢十成九都會同以前一樣
,睇過就算,我唔想用鬧,我怕佢對呀仔不利(真可
憐,做僱主做到我咁),裝眼仔我老公話萬一你睇到
佢真係座係梳化油腳甲、訓你張床睇報紙你仲嘔血
,話又唔得唔話你又氣頂,所以都係決定唔裝……
仲有冇好辦法呀??

侯爵府

索性明裝law, 叫佢簽收確認知道你裝左眼仔, 講個好聽d的籍口. 看下佢還有無甘懶.

侯爵府

聽落我個工人好似歎過哂咁多位ge工人, 我一家三口, 囡囡返幼稚園, 早餐唔使佢整, 有面包就係屋企食, 無就自己出街買, 佢朝朝幾點起身我唔知, 總之日日早過我, 一出房門就見佢係到抹野, 8:00同我一齊出門送女搭校車, 跟住我返工, 佢返屋企, 12:30前預備好囡囡午餐去接女放學, 1:15前阿女已食飽午餐,囡囡食飽例必訓晏覺, 起碼訓到4:00, 有時到5點幾, 跟住佢幫阿女沖涼, 之後預備晚餐, 我或先生7點幾一定會有一個返到屋企陪女, 佢十點正常情況下可以入房訓。"食送"係我買返屋企, 唔使佢買。我有裝眼仔, 見佢自己會自動自覺抹野, 日日有抹地, 出門口前已替我執好張床, 會燙衫, 晚晚煮完飯佢會抹爐頭, 抽油煙機, 抹kitchen地等, 當然佢做錯野, 我亦鬧過佢, 仲係好甘果隻。

有時我覺得工人都係人, 唔使諗佢係咪歎, 個個屋企環境唔同, 工作量亦唔同, 總之佢交到貨比我, 我唔理佢平時做乜, 佢ge責任係幫我照顧阿女同打理家務, 佢醒目, 快手快腳, 我由得佢, 比時間表佢唔係唔好, 但質素又點計呢, 佢話做左, 做到唔三唔四, 咁你又收唔收貨, 有時一樣頂住條氣。我份人好直, 我個工人報到唔到一個星期, 我已同佢講, 我唔會比時間表佢, 話左要求比佢知, 亦話佢知我係好直, 我唔高興會話佢, 佢過份我唔會忍佢, 叫佢好自為知, 佢離鄉別井都係為錢, 唔係為咩, 我請佢幫手都係希望佢幫我照顧阿女同分擔家務, 大家以專重同合作ge態度相處。

我唔知我ge心態岩唔岩, 但總覺得要我出糧比個工人仲要忍佢, 好似好不合羅輯, 我到而家都過唔到呢關, 我會建議你直接同佢講你對佢有咩唔滿意, 叫佢自己反省下, 如無改善, 就考慮換左佢算啦。 純粹個人意見, 希望無講錯野啦。以前無用工人無咁多親身感受, 而家有時一提起工人就收唔到口/手咁, 有時真係好激氣, 但人那有完美, 唔係大過份, 我鬧完佢都算架啦。唉................ 工人這問題係咪香港雙職家庭ge典/畸型癥結呢

男爵府

[quote]
ballpen 寫道:
... ...如果發覺佢無做,或做得唔夠乾淨,你就要再分付佢明天再做,如果明天佢都係唔做或求其咁做,咁你就要照佢肺(工人唔可以唔鬧的,如果唔係,佢一定唔會驚你,佢一定會變本加厲)... ...[size=small]totally agree! if she does not do her job properly, you should teach / advise / warn her

大宅

虎到金來勳章

我個工人:
6:00 早餐俾我個仔同老公 (我自己就同仔穿校服)
7:00 工人送個仔去上校車 (我老公6:30出門,我8:00出門)
之後做佢要做野
3:40 接個仔放學
之後準備晚飯, 叫我仔沖涼(仔仔自己沖,唔俾佢幫)
6:30 or 7:00 我地食飯, 然後輪到佢食
之後做佢要做野
我就睇個仔的工課
9:00 我地入房睇電視
9:30 全屋關燈,睡覺(包括工人)

佢做野ok,我都由佢.

佢歎唔歎?? 出年多個B,睇來就無緊歎la.

大宅

一個原因是懶,另一個原因是缺乏主動,但如果我地自己office個老細無規定當日或該個星期或該個月有甚麼要起到貨,就出左去開會,真心講試問身邊又有幾多個人會主動搵野來做?(尤其並不是middle或senior management的基層員工)

最好是有時間表,但如果太仔細規定每日幾點做咩,實行起來可能有些困難.我自己一部分會限定甚麼時間做甚麼(例如幾點起床及開飯),一部分會限定每日須完成甚麼工作,例如每天上午家居清潔及洗熨,下午則每日做一項大家務,例如星期一省廚房,星期二抹窗......星期六換床單等.這樣較易於檢討工人的工作表現,也較易實質地指出她做得不好的地方,去要求改善.效果也不錯.

大宅

From my understanding of my Indo maid, the maids are quite lost if the employer does not specifically tell them what to do, except for the routine cleaning. They would like the employer to write them a daily note or a timetable telling them what to cook, to do laundry, change bedspreads, clean fridge, clean the windows, clean the sofa, etc. I think that Indonesians are not as hardworking as Chinese, they need employers to give them a kick to do some of the tasks. Employers cannot expect them to have initiativeness. Maids are servants, even the smart ones need some guidelines to do the tasks. Employer cannot leave a junior staff sitting at the desk and not telling her what to do and what is the employer's expectation.

子爵府

Alexismama
Totally agreed with you!

My maid also only serve 3 members in my family (hubby, daughter & I), but we have so many friends, they'll come to having a dinner at home, so every nights she is busy :mrgreen:
Her schedule:
- 6.30 am - wake up, breakfast, & cleaning (ensure the floor, table... is tidy before my daughter is wake up)
- am - playing with daughter
- 12.00 am - prepare the lunch for daughter
- 2.00 pm - go to playgound with daughter for 1 hour
- 3.30 pm - daughter - afternoon nap & she will prepare the dinner
- 6.00 pm - daughter wakes up & playing, she will not cook the food, will wait until I back
- 8.00 pm - dinner same time (she is having a dinner in the kitchen)
- 9.30 pm - clean the kitchen
- 10.30 pm - maid - sleeping

My daughter is sleeping with us, so she doesn't need to look after my daughter during the sleeping time.

男爵府

其實無話嘆唔嘆的。每個人請個工人回家都有唔同的目的。我請她回來是照顧我家小朋友,家務就是side dish。有時做野就係兩邊都唔討好如果一定要雙軌進行,我叫個工人睇住我個女好還是做好家務好?我個人認為timetable是無用的,因為邊有可能真係照足個table去做野呀,我自己係公司都做唔到呀。

她每日的schedule係:
6:45am起身洗車及照顧隻貓,清潔下間屋。
8:30am照顧我個女起身,奶奶等
12:00pm煮lunch俾我個女
2:00pm bb小休
7:00pm 我們回家,她就要煮飯食,照顧我個女食飯,清潔換衣服等。

every星期二和四要同我個女出去上playgroup的。

好似無什麼野做,但我都無辦法,唔要她邊個幫我睇女?所以我只是叫她有什麼是要經常清潔及做的,但就無set定幾時幾日要做,總之她要搵時間去做羅。做唔晒的,我會看看是不是真的無時間還是她懶。

首頁

尾頁

跳至