論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: 我工人算唔算嘆??

我工人都好嘆嫁,我唔使佢買"食送",我地一家三口,個囡都讀小學,我同工人講最緊要照顧亞囡同乾淨,最初我都係比個time table 佢,但發覺都係污穢,所以就比左個checklist佢,寫住每樣野幾時要做一次,佢每日都要tick低做左d嘜,我會間唔中check下個表,發覺唔妥就會話佢。

複式洋房

其實我真係唔算要求高,連我d朋友都話我"買佢怕",
我只要求佢照顧得我仔好好地,地方乾淨就ok,我一
年都冇招呼朋友返屋企食飯一次,怕佢煮餐死,同佢
出街食飯都一定叫個餐比佢食,我地食扒佢食扒,自
助餐都同埋佢一齊食,我亦從來唔鬧佢,囝囝佢揍得
都算ok,我都只係想佢打掃地放乾淨d,我屋企個櫃
面可以寫字(用塵)......

子爵府

neo媽 寫道:
我都只係想佢打掃地放乾淨d,我屋企個櫃
面可以寫字(用塵)......

neo媽:

我工人唔算係懶果種, 但係家裡都曾出現這情況. 大部份地方都乾淨, 只是一些少接觸的位置, 如window sill, 櫃頂, 電視機頂的地方會有很厚的塵. 我會指住D塵,問佢:"Excuse me, when you clean here last?"
一兩次後, 間屋就多數一塵不染. 所以我知佢唔係懶, 只係唔在意, 又或者初初想側側膊唔多覺. 被mum發現了便不敢吧!
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

首頁

尾頁

跳至