興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

別墅

啱啱買咗架本田七人車,佢話每半年或5000公里,返去廠睇,但係睇一睇要成五千蚊港幣,大家會唔會參與呢?

大宅

waiyuet 發表於 18-2-25 18:02
啱啱買咗架本田七人車,佢話每半年或5000公里,返去廠睇,但係睇一睇要成五千蚊港幣,大家會唔會參與呢?
...

新車係咁,保養條款嚟,你唔返去定期check就void保養

男爵府

...

保養條款有無寫明一定要去佢指定維修中心做 service 先?如果無就可以唔駛理佢,搵番自己車房搞都得...

service 有分大細,無可能次次都收你 $5000,歐洲車都唔駛咁貴...

番廠做 service 你可以叫佢 check 完、要換乜零件先打電話報價再決定換唔換;唔影響安全嘅可以唔駛佢換,去番自己車房換,又可以慳番啲;不過就煩要走兩轉...

利申:我揸歐洲車,保養期內出去做過一次 service,最後都係決定番廠做,因為價錢唔差太遠(街外做 2000 左右,番廠 3000 幾);加上我個人比較懶...

水晶宮

...
你款車有冇套餐保養價..., 如果冇, 你真係要諗諗....

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

...
唔會係咁貴呀?1500CC都要?

別墅

howmuch 發表於 18-2-26 11:12
你款車有冇套餐保養價..., 如果冇, 你真係要諗諗....

個套餐就係$19,000,包六次檢驗,零件另計。

水晶宮

waiyuet 發表於 18-2-26 18:06
3千幾一次, 我之前部jazz $8,800/6次, 我有join. 但說真, 我揸了3年, 真係冇野壞.

別墅

howmuch 發表於 18-2-26 18:16
3千幾一次, 我之前部jazz $8,800/6次, 我有join. 但說真, 我揸了3年, 真係冇野壞.

你嘅意思,就係其實部車,咁新淨,都唔會壞。所以唔使參加?

水晶宮

waiyuet 發表於 18-2-26 18:18
你嘅意思,就係其實部車,咁新淨,都唔會壞。所以唔使參加?

我沒有結論..., 你自己考慮...., join 就當買保險 (e.g. 壞波箱, 冷氣). 如果唔join, 一年一次, 聽閒都keep到保養, 有時有優惠寄來, 有平1千幾百.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

waiyuet 發表於 18-2-26 18:06
除非你對車唔多知識,又係新牌,而家就唔知道佢的野得唔得,我以前出過部07年RSZ 2000CC用足5年除左基本保養[在外],一的問題都無

大宅

回覆樓主:

要注意一點, 咩車都好, 定期保養更換偈油﹑油隔﹑波箱油﹑break油等, 係必須
由其是新車新engine, 內部零件全新運作需要磨合一段時間先會暢順, 呢段期間可能會磨出好多鐵粉什質, 所以第一次換偈油油隔係好重要, 而且未換偈油前, 建議你唔好踩快啦, 唔好踩高過3千轉, 大量鐵粉混埋偈油一齊運行磨壁兼高轉動, 你想像一下副偈到時會點?

至於返唔返原廠搞? 我就一定唔會, 因為我自己DIY可以搞點, 我主張DIY
如果樓主冇相熟車房, 其實有部份油站, 都有呢項服務, 只需買罐偈同油隔再拎比佢搞, 只係收你人工2~3百蚊搞掂啦, 以我所知太子道東既Shell有得搞, 其他地方邊度有就上返去佢地網站揾啦

另外我唔知你部係odyssey定stepwgn, 如果有turbo, 保養就要密d, 每5000km就要換一次偈油, 如果冇turbo, 8000~10000km先換都可以, 當然頭一次5000km就要換啦

我自己DIY, $420買罐HKS靚偈油 + $150 HKS靚油隔, 每次只係$670自己搞點啦, 當中可以慳唔少, 又可以了解自己部車多d

水晶宮

HaRo2 發表於 18-2-27 17:41
要注意一點, 咩車都好, 定期保養更換偈油﹑油隔﹑波箱油﹑break油等, 係必須
由其是新車新engine, 內部零件 ...

請教, 按時回廠, keep住原廠保養, 需不需要?

大宅

回覆 howmuch 的帖子

原廠保用又唔係完全免費, 不過如果比左錢, 用唔用佢地個服務, 真係你自己決定啦
比個例子大家參考下, 朋友部行貨Jazz 一邊頭燈爆左燈殼
大昌行一隻頭燈 $6000, 我冇深究朋友有冇保用, 所以唔知呢個價包唔包人工
我幫朋友問相熟車房, 佢地$5500包裝, 都係大昌行攞料
最後我幫朋友係日本訂副廠型型 LED頭燈一對$8000, 有流水指揮燈
同佢一齊 DIY 玩左幾個鐘, 跟手另一邊原裝燈放 $2500 比人啦

咁究竟, 有冇需要比 "原廠保用" 綁死自己, 你地自己諗啦

水晶宮

HaRo2 發表於 18-2-27 18:36
回覆 howmuch 的帖子

原廠保用又唔係完全免費, 不過如果比左錢, 用唔用佢地個服務, 真係你自己決定啦
我都明...., 唔計整爛野(撞爛野)/損耗野, 我估萬一壞其他...(e.g. 波箱, 冷氣....etc), 都應該免費掛....

男爵府

HaRo2 發表於 18-2-27 17:41
由其是新車新engine, 內部零件 ...

新車 頭500公里 唔可以踩高過3000轉, 亦不可超過100公里, 以前朋友係大汽車行做,佢話所有車由日本運過嚟香港嗰陣,啲友仔掛試車牌揸入倉 ,基本上全部幫你踩爆副偈, 瘋狂駕駛, 點解佢咁清楚,因為佢就係負責運送新車入倉嘅工作人員

首頁

尾頁

跳至