論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我第一次請工人,揀左個21歲,
Agency俾我地睇d資料,每個都一樣,
所以C6揀左個稍為順眼既工人。
但我媽話我請個工人太後生,會咩都唔識做。

我同媽講,可能後生會單純d呢~
但工人未到步,所以未知個情況。

有無jm請左後生既工人,都好幫到手?!

子爵府

沒有太大關係,都係講彩數。年紀大又會恃住自己有經驗不聽話。

男爵府

回覆樓主

唔識可以教!好過請到的「老狐狸」

男爵府

牛年勳章

我請依家個工人時佢都係二十一歲,初初嚟香港,乜都唔識,都要半年到先磨合到。

大宅

Poo得好勳章

回覆樓主:

睇工人背景。
我第一個請嘅工人23歲第一次黎hk, 佢已經有1個女, 同我大囝差唔多。
年輕有力,又可以幫手湊初生bb, 又一心儲多d錢番鄉下,願意隨時ot賺錢。

wcpcelia    發表於 18-2-27 10:44

伯爵府

回覆樓主

其實完全係睇彩數,不過我自己就鐘意三十幾嘅

大宅

陪月勳章

Jody_zada 發表於 18-2-26 12:34
我第一次請工人,揀左個21歲,
Agency俾我地睇d資料,每個都一樣,
所以C6揀左個稍為順眼既工人。

我以前都係咁諗,以為請年紀大少少會成熟d識野多d會好d。請過一次之後我都真係怕怕,我現時個姐姐三十幾,真係識做野但同時都識好多其他野正所謂嘅「老屎忽」成日黑臉,真係超討厭,我受夠了她,已請新姐姐,今次請個25嘅,希望好少少。祝你好運(emoji)

男爵府

廿幾,三十幾同四十幾我都請過,兩個廿幾係做我最好同最耐,其他...幾個月至半年就炒!
真係講彩數,依家個43歲,真係老seafood,但咩都唔識,教又唔聽,成日駁咀同講大話,又污糟,仲要搵嘢遮cam,兩星期決定唔要佢,等新工人來時佢就返歸去做老佛爺!
其實錯咗咪認再做過囉,成日都要駁,駁唔到就話你大聲嚇親佢!真係想一巴星埋去!

複式洋房

strawberry1975 發表於 18-2-26 21:29
我請依家個工人時佢都係二十一歲,初初嚟香港,乜都唔識,都要半年到先磨合到。 ...

希望我都有耐性同佢磨合啦。
因為有時口講要忍,但實際我係未必忍到,
驚到時忍唔住會罵佢。

複式洋房

fifi1 發表於 18-2-26 22:02
睇工人背景。
我第一個請嘅工人23歲第一次黎hk, 佢已經有1個女, 同我大囝差唔多。
年輕有力,又可以幫手 ...

我請個工人係單身,無仔女。
我有個new born同2歲女要佢幫手湊下,
但資料寫佢識湊new born,希望可以幫下手。

不過,佢未黎過香港,識既廣東話有限,
62係客家人,佢好多鄉音,
我同62一齊住左3年,我都聽唔明62講咩,
成日靠C6翻譯。
我諗佢同工人都雞同鴨講

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

pandey 發表於 18-2-27 10:25
廿幾,三十幾同四十幾我都請過,兩個廿幾係做我最好同最耐,其他...幾個月至半年就炒!
真係講彩數,依家個 ...
同你一樣, 2x, 3x, 4x , 已婚, 未婚, 離婚都請過, so far, 兩個廿歲都係好既, 一個已婚, 做左4年走, 因為要湊佢個仔, 仲有聯絡, 佢想返黎做架, 不過最近生多個仔, 無得諗! 另一個係未婚, 黎左半年, 好乖, 賺錢養媽媽, 好錫我仔女, 好感恩呀! 4X old seafood,串到鬧我媽, 做左半年, 大家頂唔順, 佢先劈炮, 不過佢煮野係最好食既, 另一個3X, 離婚有個女, 臨完約半年借幾萬
放下自在

首頁

尾頁

跳至