美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

大宅

好想分享下我喺Dermxx 0既脫毛經驗! 越做越失望, 越做越激氣!

喺我結婚前嗰幾年, 我已經開始做手, 腳同underarm 0既脫毛, 初頭會有一個特定治療師去跟住, 去睇脫毛0既progress, 慢慢, 我發現呢間公司好似會定期幫你去轉治療師, 相信係佢地希望新0既治療師可以說服到個顧客買額外多啲嘢, 賺多啲. 咁呢樣喺生意角度都可理解0既. 當初我只買左underarm package, 然後做得ok, 我就買埋手同腳加唇. 都唔會一次過買.

到我呢啲package 做到咁上下, 去到maintenance period, 我去Dermxx 嗰度就少左, 加埋後嚟結婚, 生仔, 餵人奶, 都唔方便或無時間. 最近佢地有人突然打嚟問啲毛毛生成點, 駛唔駛上去打幾嘢, 咁當時我underarm 仲有幾條毛毛, 咁就約左時間去做treatment, 當然, 嗰陣時, 已經係由一個新0既治療師去跟.

嗰陣我比嗰個治療師說服左去買多一個脫面毛0既package, 當時, 比完錢, 嗰個治療師先同我講個面package 其實係包埋唇, 而我之前其實已經買左唇0既package, 佢就suggest 我用唇嗰part 去換一啲比較細part 0既treatment (肚條, 耳仔), 咁當時我就開始慶, 佢又唔一早講, 係喺我比完錢先講, 而佢比我揀0既細part treatment, 我完全係無需要囉, 後嚟叫佢print 哂啲invoice 嚟睇, 佢係幫我print 左出嚟, 但佢竟然話我唔可以攞走! 奇唔奇怪!

呢件事周旋左一輪, 我差啲去左消委會投訴, 後嚟佢比左其他offer 我, 咁我就算啦. 而我亦轉左個治療師. book 左第一次做脫面毛0既時間後, 嗰個治療師又話佢有啲原因, 幫唔到我做, 佢就refer 左另一個比我, 到我嗰日去到, 我喺做treatment 前要確定佢之前commit 比我0既offer, 點知嗰個治療師話唔知, (大佬, 你地內部點溝通架), 最終嗰日嘥我時間, 無做treatment 就走左.

然後班admin 又搞一輪, 終於可以確定之前commit 比我0既offer, 治療師方面又轉啦... 轉左一個都算ok 0既, 但做左幾次之後, 又話私人理由, 佢要放長假, 又掉左我去另一個治療師. 又約左時間啦, 嗰個治療師都有whatsapp去提我booking, 點知去到, 又好似搞亂左咁, 又安排左再另一個治療師比我, 又話呢個治療師好有經驗. 咁是但啦, 我心諗, 我唔會再花錢比你呢間公司, 幫我做好塊面就算. 但呢個治療師真係最求其0既一個. 做之前要敷冰架嘛, 之前嗰啲治療師都好著重啲皮膚夠唔夠凍, 夠凍先打落塊面度, 家下呢個敷嗰一陣就打, 後果係出現左佢地所謂0既蚊"難"情況, 紅到一撻撻咁, 好似起泡咁, 我之前都未試過, 雖然過幾日至一星期會無事, 但呢個情況其實係可以避免, 同埋對我呢啲厚面皮0既人嚟講起蚊"難"啫, 難保其他人有其他反應架喎. 同埋通常先同你打一下, 問下你反應, 先會開始全面咁打, 但佢問都無問過囉! 係我打打下主動同佢講覺比上次痛. 仲有, 之前都係治療師幫手敷冰, 要打邊度就敷邊度. 敷一度, 打一度. 家下佢只係比左一個好似人地發燒敷額size 0既gel pad叫我自己敷整塊面, 我問"咁即係敷邊呀?", 佢先話先敷額, 然後面, 然後唇, 然後佢就出左去. 到佢返嚟時, 完全掂都無掂過我測試下温度, 就話"敷咁耐應該夠凍架啦", 就直接幫我打. 做完treatment 後仲要一面行, 一面講" 下次再約時間啦", 心諗"唔約點有下次呀, 唔好雞我啦"...

總結係, 呢間嘢如果因為我對佢已無upsell value 而provide 啲咁0既customer service 比我, 相信呢間嘢只可以做多幾年就摺埋. 其實而家坊間有好多脫毛地方都平過佢, 有啲仲要係有註皮膚科醫生, 一啲細規模嗰啲, 服務真係貼心過佢. 呢間嘢唔做好啲account servicing, 佢跟本無value! 我係唔會再比佢再upsell, 同時我亦都會叫我身邊0既人唔好幫襯佢!

大宅

我都join左好多parts,不過依家保養期都好少去,因為去過一次做maintenance,個治療師態度勁敷衍又做得求其!
依家都唔會介紹朋友去呢間,何況佢D機又舊

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我2005年係呢間join過脫underarm包唇毛,我join個時好貴$11,000+,只係6次,不過so far到而家都OK,仲有1-2條,相信係打得唔乾淨or人體始終會regenerate

個陣比我感覺還OK,個時好多人去免費試用,都無hard sell,我家姐都有去免費試做

個陣佢有sell我做腳,不過太貴,要兩萬幾,所以我無join,以我記憶,佢D package寫得幾清楚下,不過都咁多年,可能手法有唔同

而家周街都係激光脫毛,但係呢間價錢一直唔平

子爵府

呢間我有trial過, 不過未冇join, 因為太貴
之後join左另一間, 只係1/3價錢, 一樣脫得好乾淨啊

大宅

回覆 得得baby 的帖子

完全同意呀! 佢啲機我見到有啲舊到好殘

大宅

回覆 stkyo 的帖子

一開始join 係好清晰, 之後又會同你做evaluation, 問下你覺得個治療師得唔得, 比分之類. 但之後sell 其實都喺係你做0既treatment 時sell 你, 無一個"package"比你睇. 加埋知你唔係咁滿意, 佢係唔會叫你evaluate 個治療師, 所以呢個evaluation 機制都係無乜用

大宅

回覆 Fishbbmama 的帖子

係喎, 我朋友都係喺出面做, Dermxx 嗰度要過萬時, 出面好似只收$3000, 有時包0既次數亦多過佢

別墅

回覆樓主

其實都唔係淨係呢間貴嘅先至會服務每況愈下。我有join D記,亦都有join另一間好平嘅B記。情況都係一樣,做第一次好好,之後越嚟越那西

男爵府

zaio 發表於 18-2-27 23:31
其實都唔係淨係呢間貴嘅先至會服務每況愈下。我有join D記,亦都有join另一間好平嘅B記。情況都係一樣,做 ...

B記點衰法? 有啲部位想join

大宅

回覆 zaio 的帖子

又貴又衰!

別墅

Keiko818 發表於 18-2-28 00:09
B記點衰法? 有啲部位想join

Hea做,我有脫面毛,第一次就好好咁又同我落晒妝洗面先至脫,點知比完錢落搭,第二次去已經冇再幫我洗面,淨係搵棉花抹一次就脫毛!果次我化晒妝,我有投訴,有晒粉底都可以脫毛?佢哋黑晒面咁話冇問題
等到發霉,每次都起碼等一個鐘,有啲遲過我嘅仲可以做先,無他嘅,嗰啲係新客,要人哋俾錢,咪唔使佢哋等囉!我哋呢啲俾咗錢嘅就係下等人
所謂顧問搭野九唔搭八,完全都唔專業!好後悔好後悔!

男爵府

zaio 發表於 18-2-28 10:50
Hea做,我有脫面毛,第一次就好好咁又同我落晒妝洗面先至脫,點知比完錢落搭,第二次去已經冇再幫我洗面, ...
謝謝回覆, 之前都有JM話等得耐, 我仲唸住駁一駁! 聽埋你咁講, 可以唔洗再唸。

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

回覆 lemon334 的帖子

我PM左你嘞

大宅

Fishbbmama 發表於 18-2-27 13:05
呢間我有trial過, 不過未冇join, 因為太貴
之後join左另一間, 只係1/3價錢, 一樣脫得好乾淨啊 ...

可以介紹我嘛?謝謝
心裡有幾濶~條路有幾寬

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

我2008定2009 都join 左60000蚊

Full leg underarm 全面 前手臂 都join 左

基本除左面其他位都無毛

好彩我個治療師走前我整得7788

之後換個d治療師愈換愈垃圾

我都無再上去

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

lemon334 發表於 18-2-28 11:03
睇來我唔會考慮係D記做了

而家2018 跟本唔駛再去D

以前選擇少先去咋

大宅

回覆 LedTV 的帖子

講得岩! 而家大把選擇, 仲要係平過佢, 服務好過佢0既選擇!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至