懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

最後一次黎m係1月21號
今日用驗孕棒驗出兩條線.
緊張又開心. 第一步點做啊?

今胎第一胎,好多野都唔識
希望各位多多指教喔
想問下旺角/尖沙咀邊間產檢的醫生係好?
價錢最好又平醫生又好啦 . 唔該你地(emoji)(emoji)

伯爵府

回覆 sophia_c 的帖子

你想去邊間醫院生?政府醫院要早D預約,你要搵一個醫生寫懷孕證明畀你去排期,政府可以幫到你做早孕期唐氏綜合症篩查,大約懷孕7-8 WKS可以去婦產科醫生度照BB心跳(我自己就搵左佐敦黃建新醫生照,收$500)同CHECK下位置o岩唔o岩~
之後大約20wks要照結構(我搵左山林道謝喜兒醫生,收$1800,唔知加左價未),好多時都要自己搵私家照,大約12wks就要book喇~

頭12wks要多注意唔好食涼野,多休息。
希望幫到你~

別墅

ipcs 發表於 18-2-26 18:36

你想去邊間醫院生?政府醫院要早D預約,你要搵一個醫生寫懷孕證明畀你去排期,政府 ...

我住大埔區 諗緊威爾斯生好唔好
咁我幾時應該去第一次產檢啊?

伯爵府

你而家要做o既就係搵個普通科醫生驗孕,佢會寫張懷孕證明畀你,你帶住址證明(如果唔係你個名係你先生的話,帶埋結婚證明),去威院婦產科預約新症,醫院會畀早孕期唐氏篩查(oscar),11-13wk內做,同第一次見醫生的日子畀你,仲會叫你自己預約健康院做產檢,你到時打去d姑娘會問你last M係幾時會約GA喇~不過你都可以BOOK定7-8 WKS照閃閃(心跳)先o既~ 個size如果同last m相差一星期以上,你要同醫院改返oscar個期~

伯爵府

我都o係威院生,第一胎同陀緊呢胎都係~
我住大圍,唔去私家生就只可以揀威院喇~

別墅

ipcs 發表於 18-2-26 18:46

你而家要做o既就係搵個普通科醫生驗孕,佢會寫張懷孕證明畀你,你帶住址證明(如果唔 ...

好啊!遲黎m一個星期去普通診所驗佢會比懷孕證明嗎?我上網睇太早去驗醫生未必俾證明信 ! 咁我聽日留晨尿去診所驗. 唔該你啊!

別墅

ipcs 發表於 18-2-26 18:48
我都o係威院生,第一胎同陀緊呢胎都係~
我住大圍,唔去私家生就只可以揀威院喇~ ...

你呢胎幾多個月啦?好奇妙 我仲未同我屋企人講

伯爵府

sophia_c 發表於 18-2-26 18:52
你呢胎幾多個月啦?好奇妙 我仲未同我屋企人講 得我男朋友知.

我29週2喇,預產期5月12

伯爵府

sophia_c 發表於 18-2-26 18:51
好啊!遲黎m一個星期去普通診所驗佢會比懷孕證明嗎?我上網睇太早去驗醫生未必俾證明信 ! 咁我聽日留晨尿 ...

一般診所會畀個樽你,叫你去廁所小便,佢地用驗孕棒幫你驗,驗到陽性就會出證明。

複式洋房

回覆樓主

我last M 1月24, 我昨天去私家診所唔係用晨v 都驗到喇,我攞左信之後用政府預約通app, 今日已經收到東區醫院電話打黎俾第一次產檢期我,係3月26日
祝好孕!

複式洋房

我 last M 13/1, 去左排QEH, 約左29/3 第一次見,我都係第一胎,多多指教。
想問下last M 期唔sure. 係咪應該去政府前照次超聲波好d, 會唔會個周數唔啱? 因為29/3 第一次好似係見護士,唔會見醫生,咁個oscar 會唔會約唔啱周數?

別墅

gigikuma 發表於 18-2-26 22:28
我last M 1月24, 我昨天去私家診所唔係用晨v 都驗到喇,我攞左信之後用政府預約通app, 今日已經收到東區醫 ...

威院可以用預約通app嗎?

洋房

Abcddd 發表於 18-2-26 23:13
我 last M 13/1, 去左排QEH, 約左29/3 第一次見,我都係第一胎,多多指教。
想問下last M 期唔sure. 係咪應 ...

我都係排QE,第一次係去見助產士,姑娘有講解成個流程會安排啲咩既檢查。呢次去姑娘先會安排oscar既日子,同幾時見醫生,好彩既話會安排埋日子照結構,不過結構唔係人人有得照,要啱你週數同埋有位先有得照。我上次早左廿分鐘去登記,排第一見助產士,好彩地有位照結構。當日會抽埋血驗,跟住就走得。

複式洋房

回覆 kathbabe 的帖子

唔該哂,咁你第一次見助產士前有無照過超聲波; 同埋第一次去既程序幾耐?

洋房

Abcddd 發表於 18-2-27 18:49

唔該哂,咁你第一次見助產士前有無照過超聲波; 同埋第一次去既程序幾耐? ...

第一次去到,淨係見到助產士,無醫生,無照超聲波,全程一個鐘左右。我排左十二週去做唐氏篩查,二十週超聲波(呢個姑娘話唔係人人都排到,視乎有無期),二十一週先見醫生做產前檢查。聽姑娘口敏,第一次見醫生可能係二十一週,因為佢話齊報告先見醫生。

複式洋房

sophia_c 發表於 18-2-27 00:25
威院可以用預約通app嗎?

可以,所有政府都係用同一個app, 叫預約通

洋房

Abcddd 發表於 18-2-27 18:49

唔該哂,咁你第一次見助產士前有無照過超聲波; 同埋第一次去既程序幾耐? ...

我今日做左唐氏篩查,係由助產士照超聲波度頸皮,照既過程有得睇,但唔可以影相。跟住抽血走得,今次等得耐,成兩粒鐘。

別墅

kathbabe 發表於 18-2-28 14:54
我今日做左唐氏篩查,係由助產士照超聲波度頸皮,照既過程有得睇,但唔可以影相。跟住抽血走得,今次等得 ...

今日去登記左啦. 12週做唐氏檢查 30週先第一次見醫生咋!我想問結構係咪第一次去登記個陣俾埋期你?定要自己問啲護士架?

伯爵府

你係咪BOOK威院?如果係,正常CASE唔會畀結構期了,除非你BB有咩特別問題啦~

別墅

ipcs 發表於 18-2-28 17:20

你係咪BOOK威院?如果係,正常CASE唔會畀結構期了,除非你BB有咩特別問題啦~ ...

係啊!咁我自己卜出面結構啊!謝謝!

首頁

尾頁

跳至