親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

cindy_kaki 發表於 18-3-12 14:01
回覆 cat_koo 的帖子

唔係勇嘅....因為酒店一早BOOK咗....出發出一星期我都一直同住宿同司機KEEP住聯絡... ...
地震少左人去,可能因為咁,所以你交通暢順。。。其實我都覺得你勇,由花蓮去合歡山,條路都幾危險,莫講地震,平日都會落石,亦試過壓死人,地震完我真係唔敢行呢d山路

男爵府

回覆 MissMaMa 的帖子

其實我唔覺少人.....只係咁啱時間問題...司機話我哋倒轉行程就一定會塞車....
其實都好多司機照行.....
你唔行山路.....你係司機嗎?

珍珠宮

cindy_kaki 發表於 18-4-23 10:22

其實我唔覺少人.....只係咁啱時間問題...司機話我哋倒轉行程就一定會塞車....
你由花蓮去武嶺,會行中橫公路台8線,呢條路最出名嘅,就係被列入全球十大危險公路,坍方落石,意外無數,平時雨季風季,都好多事故。講真,我絕對唔會大地震之後去行呢種危險山路,我唔明點解你司機冇同你講。之前我的包車司機,都有講下呢條路嘅危險性,佢哋都好老實話,唔太鍾意行。
Anyway,你已平安完成旅程,我只係同你討論下安全性而已。

珊瑚宮

MissMaMa 發表於 18-4-23 19:18
你由花蓮去武嶺,會行中橫公路台8線,呢條路最出名嘅,就係被列入全球十大危險公路,坍方落石,意外無數, ...

平日已經要行長程了,地震后絕對不適宜。

樓主好勇呀

(我無膽的,未攪我

大宅

cindy_kaki 發表於 18-2-27 13:40
第一天年初二 原本下午五點零五分起飛..點知delay咗...到六點先起飛....到桃園又多人入境...開埋電話咭都成 ...
可以 pm 司機資料比我🙏,thanks

珍珠宮

12312 發表於 18-4-23 21:22
平日已經要行長程了,地震后絕對不適宜。

樓主好勇呀
我如果帶住一家大細,都會安全至上。但包車司機提都唔提,照載你行危險山路,我覺得係有少少問題。

珊瑚宮

MissMaMa 發表於 18-4-24 07:27
我如果帶住一家大細,都會安全至上。但包車司機提都唔提,照載你行危險山路,我覺得係有少少問題。 ...

為司機鼓掌

男爵府

司機有同我哋講條路危險....我哋出發前...佢都有其他朋友走過條路....都話安全...無堒方...同埋今次地震最受影響反而係市入面...外圍反而無事...沿路我哋都見唔到有石仔係路邊.....同埋我哋一路都有同司機聯絡....有時唔係話改就可以改...好多因數的.....

男爵府

回覆 ckykerry 的帖子

已pm

男爵府

回覆 12312 的帖子

不過台灣成日都震...我對上一次去高雄...出發前都係地震....如果咁多嘢擔心...應該連出發都唔好....最重要去到睇實際環境....如果當日差到好似汶川咁...我都一定唔會去

珊瑚宮

cindy_kaki 發表於 18-4-24 16:37

不過台灣成日都震...我對上一次去高雄...出發前都係地震....如果咁多嘢擔心...應該連出 ...

我只是指果條路咋

男爵府

當日地震...當地新聞有講....條路無受影響....司機都有比報告我睇...所以先繼續前往

珊瑚宮

cindy_kaki 發表於 18-4-24 16:47

當日地震...當地新聞有講....條路無受影響....司機都有比報告我睇...所以先繼續前往 ...

只要自己like ok(吾使理我呢D閒人)

珊瑚宮

cindy_kaki 發表於 18-4-24 16:47

當日地震...當地新聞有講....條路無受影響....司機都有比報告我睇...所以先繼續前往 ...

我在line成日都收到宜蘭/花蓮的新聞,某些時候都會怕怕。

珍珠宮

cindy_kaki 發表於 18-4-24 16:30

司機有同我哋講條路危險....我哋出發前...佢都有其他朋友走過條路....都話安全...無 ...
如果意外可以預知,就唔叫意外啦!通常大地震後,會有大大小小的餘震,唔係之前在市內震,之後唔可以在外圍震。你真係勇字當頭,視危險如無物。
唔再同你傾安全問題喇,似乎再傾落去,你都唔會察覺什麼是危險。

男爵府

我上當日都好驚...好擔心....司機都話人身安全最重要...但佢每日都有比唔同消息我....所以先無咁驚咋...當然係果邊自己都提高警覺...不過我哋去到合歡山...見到好多家庭都係咁走過嚟!!

珍珠宮

12312 發表於 18-4-24 16:52
我在line成日都收到宜蘭/花蓮的新聞,某些時候都會怕怕。
在平地遇地震,相對安全,但如果身在山區,遇上地震,隨時上A1喇!

男爵府

其實我都解釋咗...知咩叫危險...但你點解要追住我唔放呢.....大家JM評吓理....仲咩你要咁激動呢...
就算視危險如無物嘅...都係我嘅事...點解要咁呢...
我純粹分享行程....就算人哋問我包車資料....我都話係我個人意見...好唔好自己決定...
我有啲懷疑你係咪司機打手....之類嘅人囉...
行程都係自己...如果唔驚危險...就唔會一早買定旅遊保....一早諗定PLAN A同PLAN B啦...
我開開心心分享....但好似變咗罪人咁....

珍珠宮

cindy_kaki 發表於 18-4-24 17:51

其實我都解釋咗...知咩叫危險...但你點解要追住我唔放呢.....大家JM評吓理....仲咩 ...

你嘅回應,真係令我O嘴我追住你唔放?我諗你真係諗多左。我只係覺得你安全考慮上欠缺,多口提下你。條命係你地一家大細嘅,呢次我真係多事左。唔傾喇,你覺得開心至上就得。

睇到你話我係司機打手,真心笑左我去花蓮都訂klook 的包車反而你處處為護包車司機啊。。。咁我又可唔可以話你係打手呢?(其實我都真係懷疑過)

珊瑚宮

MissMaMa 發表於 18-4-24 17:11
在平地遇地震,相對安全,但如果身在山區,遇上地震,隨時上A1喇! ...

Yes

首頁

尾頁

跳至