親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有問以下邊間酒店較好同合適小朋友呀? 我地2大2小(2歲同7歲).

Bintan Lagoon Resort
Nirwana Resort Hotel

男爵府

請問有無人住過?

民房

我與囡囡住過首間,乾淨,有沙灘,不錯.

男爵府

ylkwan

唔該晒! 我都係覺得第一間幾好, 但只係睇佢個website唔可以作準, 所以睇下有無人住過.

原帖由 ylkwan 於 09-3-12 21:44 發表
我與囡囡住過首間,乾淨,有沙灘,不錯.

複式洋房

Bitan

原帖由 BigMomMom 於 09-3-12 14:29 發表
有問以下邊間酒店較好同合適小朋友呀? 我地2大2小(2歲同7歲).

Bintan Lagoon Resort
Nirwana Resort Hotel

本人比較喜歡 Angsana Resort and Spa Bintan Hotel, 它有個沙灘給小朋友玩沙, 游泳池亦不錯.

男爵府

Hi

請問各位Nirwana Resort Hotel 有冇沙灘架? 如果我落機時間12:30pm, 夠唔時間到碼頭坐2:00 pm 嗰班船? 又若果我揀第2日早上去, 但酒店又未可以check in, 咁可唔可以到沙灘玩架? 附近又有冇地方可以行行呢?

BigMomMom 請問你幾時去呀? 我5月尾先去, 諗住住1晚民丹島

thx a lot

男爵府

daidai

我地打算13/04出發, 一到新加坡就轉船去Bintan, 跟著先返新加坡, 但d船期夾得唔太好. 我地都係搭CX會喺1230到機場, 但agent同我講唔好咁趕搭1400船, 因為班機有任何delay, 又要攞行李.....趕唔到就煩. 所以佢提議我地搭遲一班機(1505到)同遲一班船(1700). 我都有sent咗email問船公司, 佢地都係提議搭1700, 如果早到可以俾個Amendment fee SGD$5 改船期.

我都係呢兩日先開始做下research, 大家交流下意見.

原帖由 daidai 於 09-3-14 02:51 發表
Hi

請問各位Nirwana Resort Hotel 有冇沙灘架? 如果我落機時間12:30pm, 夠唔時間到碼頭坐2:00 pm 嗰班船? 又若果我揀第2日早上去, 但酒店又未可以check in, 咁可唔可以到沙灘玩架? 附近又有冇地方可以行行呢?

Bi ...

民房

其實你早些到星加坡都可,可先坐計程車到酒店寄存行理,買可減省行理,又可買些物資到島.由機場到碼頭大概十分鐘車程.

男爵府

多謝你嘅意見, 但我地有小朋友都唔會寄存d行李喺新加坡. 而且我地依家可能要1505先到新加坡, 因為我地加多一個人去, 但之前班機無晒特價位, 所以行程有d變動. 我地會去Bintan三晚跟著返新加坡兩晚, 有老有小時間會充裕d, 雖然我地舊年先去過新加坡, 所以都無乜地方想去, 都只係食下嘢咁.

原帖由 ylkwan 於 09-3-15 15:12 發表
其實你早些到星加坡都可,可先坐計程車到酒店寄存行理,買可減省行理,又可買些物資到島.由機場到碼頭大概十分鐘車程.

男爵府

oic, 我初初冇計劃到去民丹島, 訂左機票後見到其他人的遊記就好想去埋, 所以只有1晚時間逗留, 其實我都知會好趕但冇辨法啦......

BigMomMom 請問你可否去完後回來提供資料給我參考呀? thx a lot

男爵府

無問題. 我依家仲煩緊搭邊班機.

原帖由 daidai 於 09-3-17 12:00 發表
oic, 我初初冇計劃到去民丹島, 訂左機票後見到其他人的遊記就好想去埋, 所以只有1晚時間逗留, 其實我都知會好趕但冇辨法啦......

BigMomMom 請問你可否去完後回來提供資料給我參考呀? thx a lot ...

男爵府

比我就會搭早啲, 去到係附近食吓野又好, 行吓又好, 可以唔駛咁趕麻....

男爵府

我都係咁諗. 但我地早前留咗四位(早機-0855), 之後加個唔可以當一齊同行. 如果我地真係要搭呢班, 咁佢個package要單人咁計喎! 比我地一齊搭1105貴$800~$1,000. 好似俾佢搶, 感覺唔好.

原帖由 daidai 於 09-3-17 14:20 發表
比我就會搭早啲, 去到係附近食吓野又好, 行吓又好, 可以唔駛咁趕麻....

伯爵府

我住過Niwana, ok啦....好多椰樹, 都幾resort嫁...

原帖由 BigMomMom 於 09-3-17 15:52 發表
我都係咁諗. 但我地早前留咗四位(早機-0855), 之後加個唔可以當一齊同行. 如果我地真係要搭呢班, 咁佢個package要單人咁計喎! 比我地一齊搭1105貴$800~$1,000. 好似俾佢搶, 感覺唔好.

...

大宅

有時間不妨睇下我 06年去既 blog 丫.
http://delicious.com/rossikwan/bintan

去 Bintan 個碼頭離Airport < 10 mins 車程.
不過飛機未必會準時, 同埋 Bintan 碼頭要求 1hr 前要 check in (official). 所以一定要預多d 時間.

當年住 Nirwana Hotel , 貪佢平同埋同其他幾間酒店有聯繫.
酒店有Infinitel Pool, 出面就係沙灘. 行去果間泰國餐廳都唔係好遠,亦可 call 車接送

男爵府

rossikwan

多謝你嘅資料. 我都知船公司要求最少40分鐘前check in, 所以我地都會預多d時間, 有大有細, 唔洗咁趕. 其實, 係未Bintan resort區d酒店設施係share用o架? 我喺佢地website都唔見有提及.

原帖由 rossikwan 於 09-3-17 22:26 發表
有時間不妨睇下我 06年去既 blog 丫.
http://delicious.com/rossikwan/bintan

去 Bintan 個碼頭離Airport < 10 mins 車程.
不過飛機未必會準時, 同埋 Bintan 碼頭要求 1hr 前要 check in (official). 所以一定要預 ...

大宅

Bintan resort area 好大,Nirwana, Lagoon 同 Indra Maya Hotel 係同一集團. 佢地有自己 shuttle or van 往還.

其他既, 係要自已找 taxi, 路程都好遠啊. 當日諗過去Bnayan 間地中海 rest 食, 不過要 call taxi,諗落好煩. 去左 Indra Maya食 thai.

如果玩沙灘,泳池, stay 果間已經有.

其他島上活動, tour 有車接送. 依家冇左海豚,失色不少啊.

考唔考慮 Clud Med, 計埋食個幾餐 (餐餐好野), 價錢唔差幾多.

男爵府

daidai

如果你只係留一晚, 時間太趕不如下次再去新加坡先去抖兩日啦!

一來一回都無咗起碼一日, 仲要你夾到船期添喎!

原帖由 daidai 於 09-3-17 12:00 發表

BigMomMom 請問你可否去完後回來提供資料給我參考呀? thx a lot ...

大宅

rossikwan,
吓...點解無海豚???我阿囡就係睇完你個blog話要去同海豚玩喎!!點算?!
原帖由 rossikwan 於 09-3-19 01:35 發表
Bintan resort area 好大,Nirwana, Lagoon 同 Indra Maya Hotel 係同一集團. 佢地有自己 shuttle or van 往還.

其他既, 係要自已找 taxi, 路程都好遠啊. 當日諗過去Bnayan 間地中海 rest 食, 不過要 call taxi,諗 ...

伯爵府

我去年3月頭去, 已經無左海豚暢游啦, 我都係因為佢而去咋, 都唔知幾失望....真係無咩野玩...紅樹林, 坐隻艇遊一小時, 無咩特別, 大象show, no way.....village tour, 去好落後既地方, 其實無咩野睇....全個民丹有一條街勉強可Shopping, 但賣di送比你都唔想要既野, 就係咁多...

原帖由 fion88 於 09-5-7 22:09 發表
rossikwan,
吓...點解無海豚???我阿囡就係睇完你個blog話要去同海豚玩喎!!點算?!

首頁

尾頁

跳至