論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

公爵府

我想試下網上自己搵工人,會唔會好大風險?

洋房

回覆樓主:

樓主有心就去馬 唔好十五十六

別墅

我個菲律賓人姐姐都係我自己係 FB 到找,點會無風險,你用什麼方法請都有一定風險。但自己找的話就算唔適合都唔使用太多錢,特別係現在已經係香港做緊的姐姐。

公爵府

pudding0930 發表於 18-3-1 09:51
樓主有心就去馬 唔好十五十六

始終都驚踩屎架嘛!但經agent又貴,郁下過萬,如果一定請到好都冇所謂,但眼見都有好多差case……總之一句講晒,香港僱主冇保障!

公爵府

bb523 發表於 18-3-1 10:00
我個菲律賓人姐姐都係我自己係 FB 到找,點會無風險,你用什麼方法請都有一定風險。但自己找的話就算唔適合 ...

我就係咁諗……
你可以分享下你點搵嗎?

公爵府

bb523 發表於 18-3-1 10:00
我個菲律賓人姐姐都係我自己係 FB 到找,點會無風險,你用什麼方法請都有一定風險。但自己找的話就算唔適合 ...

我網上見到一個,初步合意,但佢而家人在菲律賓,即是話,我要請的話應該變成direct hire,咁好似會貴咗好多……搞到我15 16

侯爵府

回覆 20020116 的帖子

与其驚風險, 不如在E度扒文睇下有乜技巧好D囉.

別墅

我在 Facebook 找的,你要 Join 左 FB group ,然後 Post 你的要求,咁就等姐姐覆,我記得都有十幾二十個覆,如果在香港做緊的就真係好方便,可以約出黎見,而且自己攪手續都係好平,但如果係在海外就要經 agent direct hire ,風險就大好多,因為如果比左錢AGENT 攪,中途有乜事未能過黎,係無錢退的。

大宅

回覆樓主

我在 FB 找,比期望好,只等了一個月;
而且之前多次見面,互相了解;agent fee $3k ,
但我用$5k 月薪請,話明要英文講、寫都好,有三隻貓,本地完約...要 share room, 6:00 am 開工,
你情我願~

公爵府

bb523 發表於 18-3-18 22:49
我在 Facebook 找的,你要 Join 左 FB group ,然後 Post 你的要求,咁就等姐姐覆,我記得都有十幾二十個 ...

請問咩group?

公爵府

fishchow 發表於 18-3-19 00:49
我在 FB 找,比期望好,只等了一個月;
而且之前多次見面,互相了解;agent fee $3k ,
但我用$5k 月薪請, ...

我冇你咁好運,我之前用app搵,搵咗幾日搵到冇心機,連見都唔想見,因為好多工人太低質,斷約又有跳工又有,明知咁嘅款,見我都唔想見。

後來我冇耐性,今日走上agent度搵,又係見咗好多個都唔中意,其中有個,嚟香港三年,我問佢幾多個僱主,佢話三個,痴根,咁嘅人貼錢我都唔要!

跟住我去咗之後,agent即call我視象,有個將完約工人,4年一個僱主,new born湊大兩個B,一個月放一次假,4年冇返過印尼,佢要求僱主放佢兩個月返印尼,僱主等唔到咁耐,所以唔再續約。

個工人雖然其貌不揚,但難得佢性格純品,一個月放一次假都肯,今時今日都幾難搵!所以我二話不說簽佢,盛惠萬二!不過算啦,我唔想煩,以我咁奄尖嘅人,難得見工表現我比到80分,貴都要比!

水晶宮

20020116 發表於 18-3-19 02:53
我冇你咁好運,我之前用app搵,搵咗幾日搵到冇心機,連見都唔想見,因為好多工人太低質,斷約又有跳工又有 ...

恭喜你找到心水外傭
天空之城, 快樂之地

別墅

20020116 發表於 18-3-19 02:53
我冇你咁好運,我之前用app搵,搵咗幾日搵到冇心機,連見都唔想見,因為好多工人太低質,斷約又有跳工又有 ...

請問你經邊間agent 請?

別墅

20020116 發表於 18-3-19 02:39
請問咩group?
Hong Kong domestic helper jobs (OFW, FDH)

首頁

尾頁

跳至