自由講場

跳至

首頁
12345...35

尾頁

男爵府

回覆樓主

產後房半夜上左個都後生既媽媽
上左黎一陣
姑娘幫佢檢查發現成床都係血
即刻call醫生黎
話入面有血塊
第一個醫生搞唔掂
個媽媽嗌到全房人醒哂
聽到佢嗌都feel到佢真係好痛
最後高級醫生黎埋
同佢講唔忍一陣就要去手術室
高級醫生一路整佢一路嗌
聽到都覺得痛同心寒

大宅

唔係怪獸 發表於 18-3-1 20:38
但佢唔知入正時辰要9:23分

我都唔知喎
個老公懶得戚個下難頂,又大大聲話醫院泊車貴,賺死佢;又話個老婆,幾萬蚊住幾日,有咩一定叫姑娘做之類,勁討厭

珍珠宮

王國教室勳章

回覆樓主

珍珠宮

王國教室勳章

回覆樓主

我分享我朋友個老婆,佢生之前去左整semi permanent 眼眉 眼線 同pink咀唇。
仲有打咩粉底入面。
佢生完勁痛都真係坐起身整頭同化妝

公爵府

dec2009 發表於 18-3-1 20:53
我都唔知喎
個老公懶得戚個下難頂,又大大聲話醫院泊車貴,賺死佢;又話個老婆,幾萬蚊住幾日,有 ...

個老公Cheap得好過份⋯⋯
嫁著個咁嘅男人真係不幸

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

唔講太耐之前,講最近果次
入院有個肚好細既後生女瞓我對面床
我見佢應該有排未生得,點個知佢早過我開刀,原來佢生孖b,產後瞓我對面牀,老公陪生完即去買花,個女既叫佢媽整野比佢食,點知佢媽又係買快餐
跟住夜晚佢同佢人講電話話餵緊細孖飲人奶,大孖對眼掘住佢所以佢冇抱過佢 到我出院佢都未去過小便要插返尿喉

隔離床仲有個仲慘,嚴重弱智,生第2胎女(第一係仔)個老公同自己阿媽差唔多年紀,佢生完好似唔識痛,一下落床剝條底底細濕整到周圍濕哂,姑娘都話佢好似唔知個bb係佢

水晶宮

回覆樓主

1. 當年好多雙非,每晚12點前喺急症室或產房外就會有條隊,等一過 12 點就入去話肚痛生得,可以比少一晚錢。

2. 當年好多雙非,有個農村婦生左 6 個都係女。 呢胎生完姑娘比佢睇係仔定女 (佢事前應該唔知),佢瞄左眼,話 "又係女", 就擰歪面唔望個女。 可憐bb 女幾得意架,有兩個面珠dun 仔。

3. 有個40+ 女人,嫁左個 28 歲後生仔。個男仔完全唔知個女人生過兩個。男家好唔中意個女人。點知個女人生左個唐寶寶 (當年無T21, 唔記得佢有無做其他產前檢查), 喊到癲左,佢話男家已經唔中意佢,而家將會更甚。 不過個後生仔好錫佢架。

伯爵府

我前幾個月生完,斜對面床有個大陸媽媽,生完一直都話自己頭暈落唔到床,但就每晚都提姑娘第二朝早餐要雙份!仲問姑娘可唔可以住多幾日先出院!
我生果間醫院係鼓勵餵母乳,姑娘見佢bb喊到拆天都唔餵奶掛住訓就叫佢起身餵,佢同姑娘講佢唔識餵,姑娘問返佢之前果胎係點餵,佢話係餵人奶仲一餵餵左兩年
之後佢個bb成日嘔奶落左加護病房,佢發左癲咁鬧姑娘咁我個bb咪冇奶飲?跟住就一支箭咁衝左落去餵奶

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主

好精彩呀,諗返起自己生時

公爵府

2024勳章

drizzle 發表於 18-3-1 21:03
我見佢應該有排未生得,點個知佢早過我開刀, ...

咁第二個 case, 點解話個阿媽係嚴重弱智?唐氏樣?

子爵府

回覆樓主

生大女時斜對面床有個講普通話既女人,成條褲都係血係度講電話,又係度話好悶,好想快D出院(但好似先啱啱生完兩個鐘倒)姑娘叫佢換過條褲佢話無所謂,唔換。叫佢照顧下Bb唔好掛住講電話,佢又話自己生咗五個,唔洗你教....

生細B時,臨出院前一晚又係有個講普通話既女人,一到探病時間佢阿媽就衝入來同佢抹身,抹足三個鐘,姑娘話夠鐘啦探病時間過咗啦,佢阿媽仲唔肯走...姑娘問佢餵人奶定奶粉,佢話人奶,後尾又話改奶粉,姑娘肯定唔睬佢啦!點知佢話咁佢B會餓死,佢一路都冇俾Bb啜,但又呃姑娘話有但BB唔肯啜,半夜無啦啦話Bb喊得好唔正常唔知係咪餓親要見兒科醫生,營養師....咁姑娘肯定唔理佢啦!最後佢大吵大鬧一輪之後打電話俾佢老公,叫佢老公帶罐奶粉同奶樽來醫院

大宅

BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

waiyeee 發表於 18-3-1 22:05
生大女時斜對面床有個講普通話既女人,成條褲都係血係度講電話,又係度話好悶,好想快D出院(但好似先啱啱 ...

好精彩(emoji)(emoji)繼續追

寶石宮

2023年兔年勳章

capricornbb 發表於 18-3-1 17:52
由於當年我陀B時不穩,要待在公院產前房2星期待產,出出入入見到人生百態,有幾個比較難忘嘅分享吓:

1)一 ...

自拍

伯爵府

唔係怪獸 發表於 18-3-1 20:38
但佢唔知入正時辰要9:23分

真係架,即係每兩個鐘嘅23分先係入時晨?

大宅

回覆樓主

產前房 等緊生時有個媽媽衝入黎大聲喊係咁嗌好痛 喊喊下佢跪低求姑娘比佢打無痛 姑娘話你自己開得好好 有三度啦 跟住佢好大力打個肚話一定要無痛如果唔係佢自殺

姑娘無計即打 推佢入產房

我訓旁邊床食花生 當時開到7度都未慘叫

大宅

Max20080525 發表於 18-3-1 22:51
產前房 等緊生時有個媽媽衝入黎大聲喊係咁嗌好痛 喊喊下佢跪低求姑娘比佢打無痛 姑娘話你自己開得好好 有三 ...

再補充 我產後撞到佢 一齊三人房 佢竟然係生第二胎 仲打電話同人講佢好叻 兩胎都無痛

水晶宮

虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

張妹媽 發表於 18-3-1 20:42
產後房半夜上左個都後生既媽媽
上左黎一陣
姑娘幫佢檢查發現成床都係血

呢種痛係會痛到癲
我生完有胎盤喺入面,個姑娘幫我整我係痛到喊
仲唔俾我叫出聲,姑娘話你唔忍下就要入手術室
~ 神的恩典夠我用~
~用流淚撒種的 必歡呼收割~

男爵府

2018父親節勳章

回覆樓主

我零晨生細仔巳經一晚無瞓,仲要瞓大房幾十人個種,又要湊細仔,到夜晚諗住有得瞓啦,點知有個女人不停按大鐘叫姑娘攞嘢,後來有個bb喊左好耐,唔收聲,個女人又按鐘同姑娘講個bb好嘈,搞到佢瞓唔到,跟住個姑娘話佢,你成晚不停按鐘仲嘈啦,其他人都瞓唔到喇。佢之後先無按得咁多次咋。

侯爵府

drizzle 發表於 18-3-1 21:03
我見佢應該有排未生得,點個知佢早過我開刀, ...

嚴重弱智生兩胎,怎樣照顧bb?

侯爵府

junjun2013 發表於 18-3-1 18:56
我生我仔時隔離產房個准媽媽超大聲叫救命,我本來已經好痛嚇到更加驚
...

嗰個會唔會係我

首頁
12345...35

尾頁

跳至