自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實我覺得咁樣做先真係幫到基層(講緊係有做野但低收入個班), 但如果係香港咁做, 係唔係會俾好多人鬧呢

【本報訊】最新公佈的2018/19年度財政預算案,政府財政盈餘及庫房儲備均創回歸後新高,但林鄭月娥政府堅拒全民派錢。環顧本港鄰近地區,澳門自回歸以來,因豐厚盈餘而連年全民派錢,甚至香港勁敵新加坡因錄得巨額盈餘,今年亦宣佈向國民派「利是」,與國民分享經濟成果。
收入越低獲派越多錢
新加坡政府於上月公佈最新的財政預算案,預計2017年錄得96億坡元(約566億港元)的財政盈餘,較原預計的19億坡元多逾4倍。新加坡財長王瑞杰宣佈,凡年滿21歲的國民,年收2.8萬坡元(約16.5萬港元)或以下,今年可獲派300坡元(約1,771港元);年收介乎28,001至10萬坡元者(約16.53萬至59萬港元),可獲200坡元(約1,180港元);年收10萬坡元(約59萬港元)以上或持有多於一個物業者,可獲派100坡元(約590港元),估計有270萬新加坡人受惠。
一向不支持全民派錢的冠域商業及經濟研究中心主任關焯照指,今次新加坡及香港在豐厚盈餘下均有派錢,只是派錢對象不同,「新加坡向有收入嘅人派錢,收入越低派得越多;香港就向中產同基層人士派錢」。
但關焯照不支持港府今次派錢分配側重中產,「中產佔八成,基層只佔兩成,原則上應該還富於民,應以市民生活需要行先,向基層派多啲錢,否則,無助減輕貧富懸殊情況。」
■記者謝明明

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

一千幾百......
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

其他地方既政府做乜都係啱。

珍珠宮

回覆樓主

咩地方都有人仇貧仇富,睇完聽日繼續返工吧

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

派得果幾百,浪費人力物力

pigmei    發表於 18-3-2 11:07

水晶宮

granja 發表於 18-3-2 10:08

但人地加返稅喎

男爵府

新加坡無乜住屋問題。而香港的住屋問題就由基層及中層承擔。

珍珠宮

granja 發表於 18-3-2 10:08

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

幾百蚊... 多謝晒

水晶宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Charlotte_mom 發表於 18-3-2 10:24
其實我想問"新加坡向有收入嘅人派錢,收入越低派得越多" 呢個做法, 唔關派幾多錢事

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主

派一千幾百,仲要咁多標準又要證明,行政費都用左幾億

寶石宮

2023年兔年勳章

littlesister 發表於 18-3-2 10:54
派一千幾百,仲要咁多標準又要證明,行政費都用左幾億

新加坡政府市民資料互通 不用報已掌握

珍珠宮

angelacch 發表於 18-3-2 09:50
其實我覺得咁樣做先真係幫到基層(講緊係有做野但低收入個班), 但如果係香港咁做, 係唔係會俾好多人鬧呢

【 ...

佢講咩,香港系窮人派得最多喎

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

angelacch 發表於 18-3-2 09:50

【 ...

講緊相差一千幾百, 有幾大意思呢?
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

luckybaby2011 發表於 18-3-2 10:24
但人地加返稅喎

係囉~有收sales tax喎!香港係咪應該收?? 我贊成架
放下自在

象牙宮

Charlotte_mom 發表於 18-3-2 10:24

你講得無錯! 佢地人工真係好貴! 我買手信, 收左10蚊坡紙稅, 可做退稅, 收左3個幾手續費
放下自在

寶石宮

2023年兔年勳章

cattz288 發表於 18-3-2 14:59
講緊相差一千幾百, 有幾大意思呢?

子華話「一千幾百猶如垃圾」

象牙宮

Poyau 發表於 18-3-2 15:10
子華話「一千幾百猶如垃圾」

仲有
一萬幾千 過眼雲煙 啫!

放下自在

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

回覆樓主

唔覺得一次性既派錢可以減輕貧富懸殊

寶石宮

2023年兔年勳章

cattz288 發表於 18-3-2 15:17
仲有
一萬幾千 過眼雲煙 啫!

「富貴於我如浮雲,浮雲於我如命根。」

首頁

尾頁

跳至