在職全職

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

cherryhui314 發表於 18-3-23 18:04
見工揮手區,3月頭見工,見左2份工就即刻有offer,但係公司背景麻麻地,當係後備先。而家都keep住見唔同工, ...

呢個公司好多人好mean,完全唔會想入去做

別墅

回覆樓主

好灰,見幾間都講到請你咁,但最後都無下文,但真係唔知個問題出係邊!
以前見工80%會中,結左婚後好似難好多,唔肯定關唔關事!但有d公司會問呢d,好似歧視已婚人士咁!

就黎揾到抑鬱

wcpcelia    發表於 18-4-4 14:52

子爵府

回覆樓主

加油。
我都見左兩份,兩份都話無問題。
但最後都無消息
唯有再搵。

男爵府

Lpl8686 發表於 18-4-3 17:21
好灰,見幾間都講到請你咁,但最後都無下文,但真係唔知個問題出係邊!
以前見工80%會中,結左婚後好似難好 ...

我都覺,問家庭背景問得好詳細 。
聽見你有細路就問你放工洗唔洗湊,煮飯,教功課等。

乜佢地真係唔洗理屋企同細路架咩?

做在職媽媽真係有苦自己知。

別墅

Handsomewoman 發表於 18-4-3 19:52

我連小朋友都未有已覺被歧視,會問你有無打算生呢d問題!係香港其實好多生左都要做㗎啦!生左都並唔代表工作會有問題姐!唉

男爵府

Lpl8686 發表於 18-4-3 19:54
我連小朋友都未有已覺被歧視,會問你有無打算生呢d問題!係香港其實好多生左都要做㗎啦!生左都並唔代表工 ...

見工時我會講明希望搵可同時照顧家庭嘅工作,唔想太多加班同應酬。

如果佢覺得有家室要照顧嘅唔係佢杯茶嘅咪再繼續搵囉,好過入左去先知。

試下搵多幾間agent ,有時佢地會有筍野,同埋有問題經佢地問無咁尷尬。

大宅

我都係...10幾年冇再進修..雖然會考5科合格.
interviewer 就話英文唔好..要我比cert/test for prove

仲要話有prove for eng standard先請

大宅

dlh525 發表於 18-4-2 22:55
我都要努力,上兩星期開始send了5份見了2份,可能1個月通知有d窄。打算明天辭職,希望之後會好D, 大家加油! ...

各位,加油,唔使減價

子爵府

Lpl8686 發表於 18-4-3 17:21
以前見工80%會中,結左婚後好似難好 ...

身同感受!特別生左仔

子爵府

Handsomewoman 發表於 18-4-3 19:52

有份直頭寫埋老公名、post, 幾個仔、女

大宅

yinhimmama 發表於 18-3-22 21:55
我2月中send cv,放完個新年假就有工見,過左一星期就有offer, 肯提早簽約肯等一個月...
3月頭再見過一份, ...

點mean法?咁你有無返到?

別墅

SSWONGSS 發表於 18-4-6 21:22
各位,加油,唔使減價

其實我都無減價,不過d公司真係好衰,寫17,18但一壓壓兩k,好似多左d囉!我預壓1k都夠啦!

簡直嘥人時間,見工都要cost,比唔起無謂叫人見啦!

男爵府

camaytang 發表於 18-4-6 22:23
有份直頭寫埋老公名、post, 幾個仔、女

仲有問仔女幾歲,邊個湊?洗唔洗趕返去買餸煮飯教功課?

男爵府

Lpl8686 發表於 18-4-7 00:20
其實我都無減價,不過d公司真係好衰,寫17,18但一壓壓兩k,好似多左d囉!我預壓1k都夠啦!

簡直嘥人時間 ...

經agent 好處係清楚知佢比唔比到 先約見,無謂嘥大家時間。

提外話,最憎見工你準時去到但等成粒鐘先有人理下你,跟住對完證件文件又叫你無了期咁等。好似佢幾就廿憶上落求職者嘅時間唔值錢嘅。唔得閒就唔好約人來見啦。

子爵府

Handsomewoman 發表於 18-4-7 16:41
仲有問仔女幾歲,邊個湊?洗唔洗趕返去買餸煮飯教功課?

Exactly, 好討厭

子爵府

Handsomewoman 發表於 18-4-7 16:50
經agent 好處係清楚知佢比唔比到 先約見,無謂嘥大家時間。

提外話,最憎見工你準時去到但等成粒鐘先有人 ...

重有,依家見工好興叫你填好 form先上去……
大佬啊!你估個個有printer 咩

別墅

camaytang 發表於 18-4-7 17:23
重有,依家見工好興叫你填好 form先上去……
大佬啊!你估個個有printer 咩
...

對,不過我會話無printer,自己打好send返去比佢print,但其實寫仲快過打(emoji)

另外仲要自己影晒d ref.,好處係佢唔會整到爛你整唔見!唔好係,一疊ref,十幾張就十幾蚊,如份份都係咁就cost好大!

我以前公司做法只係睇,application form都無需填,用CV就睇清楚!請左先會影同填返資料!
唔請其實無需影低d ref.留係度,都唔環保!

至於agent基本上預過成10間,10間都係廢!講晒d工點點點,點幫你試,無一間有回音!
有d仲叫你上去,如果無工係手都仲可以,有工返緊仲要請假上去個agent度真係好無聊!

大宅

moimoi256 發表於 18-4-6 23:22
點mean法?咁你有無返到?

份工我見左三個鐘,first in 到third in, 等多過見,first in做完晒test 叫我等,話個亞head 開會,等左差唔多一個鐘,一黎就問我幾歲,話唔想請d 咁後生,我講完佢先話你唔似xx歲喎!跟手佢睇睇我份cv 先會出聲,傾多幾句就話叫埋dept 亞頭同我見面。
又等,之後我聽到門口有聲,話我係入面等緊,個女人就話咪由佢等下先囉!駛咩急,由佢等多陣,係咁我又等多十五分鐘,內心其實真係開始嬲嬲地。
好喇!等到佢入黎喇!狂踩我,話我無學歷,又無佢呢d 大公司(大果四間地產公司,其中一間啦),又話我無做呢個位既經驗,又話我要求個人工太高,唔值得。連我原本份人工都高過佢可以俾我個價,問我憑咩可以覺得自己拎到呢份糧!
我嬲到震,好彩我當時已有份新工係手,毫不客氣咁一一串爆返佢! 只差在我忍到未拍佢枱!

子爵府

Lpl8686 發表於 18-4-7 19:20
對,不過我會話無printer,自己打好send返去比佢print,但其實寫仲快過打(emoji)

另外仲要自己影晒d ref. ...

非常同意

別墅

yinhimmama 發表於 18-4-7 19:24
份工我見左三個鐘,first in 到third in, 等多過見,first in做完晒test 叫我等,話個亞head 開會,等左差 ...

呢d人好唔尊重人,今時今日其實雙向,雖然顧主係主導,但applicant 都有權選擇姐!
所以唔合適都無必要去踩人,有d HR好似佢d時間先係時間,人地個d唔係!試過叫我見工,咁兩日都咁岩full booking,之後話點解你咁忙?你都就唔到我,咁唔洗見了,咁我好難推其他機會去就你,除非佢個間係一間我好想入的公司啦!或者你真係得呢個時間可以,可以問下我可否其他interview改時間,而唔係去怪我忙囉
唉,有d好似當你乞食咁好唔尊重你,我覺得唔請唔緊要,都唔好去唔尊重人囉,去玩人囉,咁好賤囉

首頁

尾頁

跳至