母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

仔仔出左細兩星期,埋身路程都唔順利,先有痴脷筋,我乳頭大佢咀細,我乳頭損唒,佢黃唔退,體重冇乜升重有時跌。依家埋身再泵清再餵泵奶,我自己仲有個大要睇住,其實已經好辛苦,不過呢兩日終於見自己個仔食飽,開始唸最後都係想仔仔有奶食,健康。自己知道全泵如果勤力三個月,之後一定夠奶食,開始考慮全泵。唔知有冇同我一樣既媽媽?第二次係咪容易d?

大宅

scmtse 發表於 18-3-4 06:15
仔仔出左細兩星期,埋身路程都唔順利,先有痴脷筋,我乳頭大佢咀細,我乳頭損唒,佢黃唔退,體重冇乜升重有 ...

我第1胎,第2胎,甚至依家第3胎都係全泵,未埋過身。第2胎比第1胎更易上奶而且量好多,最緊要勤力。依家第3胎,啱啱2個星期,開始有2天存貨啦!

JD930    發表於 18-3-23 17:34

男爵府

Sfive 發表於 18-3-8 23:02
我第1胎,第2胎,甚至依家第3胎都係全泵,未埋過身。第2胎比第1胎更易上奶而且量好多,最緊要勤力。依家第 ...

點解你決定第二三胎都全泵?

我第二胎都快上奶同多奶,不過我先先以為仔仔食倒丶冇泵清之後開始少奶。係上星期先開始再泵清返就好好多。

你依家一日泵幾次,泵幾多?

男爵府

scmtse 發表於 18-3-9 03:22

我第二胎都快上奶同多奶,不過我先先以為仔仔食倒丶冇泵清之後開始少奶。係 ...

依家3.5 星期,泵倒550ml,不過一日要泵八至次。一減泵即減奶。同埋你覺唔覺d奶出得快好多?

大宅

我第二胎都快上奶同多奶,不過我先先以為仔仔食倒丶冇泵清之後開始少奶。係 ...

依家第4星期,一天泵7次,每次泵到4至5安。緊緊夠亞 b 食。。

男爵府

Sfive 發表於 18-3-17 14:15
依家第4星期,一天泵7次,每次泵到4至5安。緊緊夠亞 b 食。。

咁你一日都有800-1000ml,唔錯呀。想問你先先係咪泵密d?

我依家一日泵成九次,每日都係得750ml ,一餐䊇粉

大宅

開心吸收勳章

scmtse 發表於 18-3-17 14:41
咁你一日都有800-1000ml,唔錯呀。想問你先先係咪泵密d?

我依家一日泵成九次,每日都係得750ml ,一餐䊇 ...

我第一,二胎都全泵

JD930    發表於 18-3-23 17:35

大宅

我初初一天泵8次,係啱啱過左呢個星期四先轉泵7次,反而多左。可能多左時間休息啦!

男爵府

你哋好勁啊,無比羨慕!我依家產後第四日啱啱開始漲胸,兩邊泵20分鐘都只得10ml我應該點做啊

男爵府

cindywy 發表於 18-3-17 17:02
你哋好勁啊,無比羨慕!我依家產後第四日啱啱開始漲胸,兩邊泵20分鐘都只得10ml我應該點做啊
...

四日有10ml 已經唔錯。我第一胎,五日先上奶,最尾泵左兩年,冇補粉。

全泵最緊要勤力,先先8-10 次,飲夠水,食多d野同盡量休息。泵順左,一日泵四五次夠唒全日食。我今胎仔仔扭計,同佢健康問題,所以冇乜休息,泵少左。

JD930    發表於 18-3-23 17:35

大宅

因第一胎見母乳姑娘時,佢都試過幫我埋身但都失敗,佢話bb食唔到啦!不如泵出嚟。所以第二三胎都無謂嘥時間。
依家1日泵6次,日產至少1000ml

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊